Kafası Kıyak Futbol (3)

0
74

Değerli okurlarım, uzun yıllar önce belli statlara futbol maçı izlemeye gittiğimizde ilgi ile izlediğimiz sporseverler de bulunmaktaydı. Belki de yaşımız gereği yanlarına yaklaşamazdık. Kimdi bunlar biliyor musunuz? Melon şapkalı beyefendiler, düğüne gidermiş gibi giyinmiş prafan hanımefendiler… Bizim kuşak o günleri yaşadı. Bu güzellikler günümüzde daha da belirgin olmalıyken, artılar eksiye dönüştü nedense. Delikli demir çıktı, mertlik bozuldu diyorlar ya, belki de ondandır.

Peki, bu işe psikologlar ne diyor? Ne diyecekler ki fazla bir şey dedikleri de yok! İnsanların ya da toplumların fazla enerjilerini şu ya da bu şekilde bir yere kanalize etmeleri kadar normal bir hadise olamaz. Bunun sağlık açısından da gerekli olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca, insanların spor karşılaşmalarını izlemeleri ve özellikle futbol karşılaşmalarını severek izlemeleri ve hatta boyutlarını aşmalarının faydalı olacağını düşünenlerdenim.

Bizler, zaman-zaman boyutlarımızı çok-çok aşarak bu temaşayı facia haline getiriyoruz maalesef. Bu şekilde futbol maçlarını en iptidai toplumları bile utandıracak hale getiriyoruz, çirkinleştiriyoruz. Taraftarları vahşetin, cehaletin, gaddarlığın ve dehşetin içinde yetiştiriyoruz. Bu iş böyle olduğunda sonuçlarına da katlanıyoruz. Dikkat ederseniz, voleybol, hentbol, boks, atletizm gibi spor dallarında vahşice olaylar olmuyor da, son yıllarda itibar gören basketbol da arada bir üzücü olaylara tanık oluyoruz. Bunlar da sporun bir dalı…

Ya futbol? Onun dokunulmazlığı var, koruma zırhı içinde sanki. Taraftarın aşırı derecede çokluğunu da hesaba katacak olursak, futbol üzüntü verebilecek her şeye müsait ve gebe. Nasıl anlarsanız anlayın. Ülkemizdeki derbylerde ilginç bir uygulama var yıllardan beri… Nedir biliyor musunuz? Ev sahibi takımın taraftarı var, misafir takımın taraftarı yok. Bu sizce nedir? Ben söyleyeyim isterseniz. Bu kocaman bir acizliktir ve kocaman bir korkaklıktır! Bunun başka türlüde izahı olamaz.

Aynı zamanda, sporseverlere de en büyük hakarettir. Hakaret olmasına hakarette, nasıl bir hakaret olduğunu anlamak lazım! “…Sizler derby maçlarını aynı statta izlemeye layık değilsiniz…” Bunun anlamı budur. Bu ilgili bakanlığın, ilgili valiliğin ve kulüplerin aczi, basiretsizliği ve de korkaklığıdır. Bunun da önüne geçilemez.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here