Kadın hastalıkları cerrahi tedavilerinde uygulanan açık ameliyatların yerini, artık laparoskopik (kapalı) ameliyatların aldığını ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erçin Erdem Çelikel, laparoskopik yöntemin hastanın hızlı ve ağrısız bir iyileşme sürecine imkân sağladığını belirtti.
Kadın hastalıklarında uygulanan laparoskopik cerrahiler hakkında bilgiler veren Op. Dr. Erçin Erdem Çelikel; “Gelişen teknolojiyle birlikte artık, günümüzde klasik açık cerrahinin yerini laparoskopik (kapalı) ameliyatlar almıştır. Laparoskopik cerrahi tekniğiyle vücutta geniş kesiler yapmadan, birkaç ayrı noktadan vücuda yerleştirilen ince metal borular (trokar) ve bir kamera yardımı ile kadın hastalıkları ameliyatlarının tamamına yakını yapılabilir. Jinekolojik Laparoskopik ameliyatlarında karında giriş noktalarından biri göbek deliği olarak seçilir. Göbek deliğinden yerleştirilen en fazla 1 santim çapında bir kamera çubuğuyla karın içi görüntülenir. Diğer 0,5 santimlik kesilerden de ameliyatı yapmak için gerekli olan ameliyat kolları karın boşluğuna yerleştirilir ve kullanılır” açıklamasında bulundu.
“Kapalı Cerrahi Hastaya Konfor Sağlıyor”
Laparoskopik ameliyatların, klasik açık ameliyata göre birçok avantajının olduğunu ifade eden Op. Dr. Çelikel, “Kapalı cerrahinin önemli avantajları; ameliyat sonrası iyileşmenin açık ameliyatlara göre daha erken olması, kameranın büyütme gücü sayesinde doku ayrıntılarının daha detaylı görülebilmesi, kullanılan kamera ve cerrahi aletlerin dokuya yaklaştırılabilmesi nedeniyle, daha titiz cerrahi yapılabilmesi ve açık ameliyatlarda görülen operasyon sonrası yapışıklıkların kapalı cerrahide daha az olmasıdır. Hastalar günlük aktivitelerine daha kısa zamanda dönerler. Laparoskopik (kapalı) olarak kadın hastalıklarında yapılan en önemli ameliyatlar; rahim alınması, miyomların çıkarılması, yumurtalık kistlerinin alınması, dış gebelik ameliyatları, çikolata kistleri tanı ve tedavisi, rahim sarkmasının düzeltilmesi, kısırlık hastalarda tüplerin değerlendirilmesi ve açılması, daha önceden cerrahi olarak bağlanmış tüplerin tekrar açılması işlemleri başarıyla uygulanabilmektedir” dedi.