“İstediklerinizi Düşünün, İstemediklerinizi Değil”

0
149

gelişim-psikologPsikolog Kaysar, YGS’ye Girecek Öğrencilere Uyarılarda Bulundu

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’na sayılı günler kala, sınav öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikolog Hekimi Cavide Kaysar, heyecan ve strese karşı, üniversite adaylarına uyarılarda bulundu.

Sınavın zekâ değil, bilgi ölçmeye yarayan bir araç olduğunu belirten Psikolog Kaysar; “Sınavın yaklaşmasıyla birlikte, ‘Sınavda başarılı olacak mıyım?’ düşüncesi,  tüm öğrencilerin tek düşüncesidir. Öncelikle, sınava yüklediğiniz anlam çok önemlidir. Sınav zekânızı değil, bilginizi ölçmeye yarayan bir araçtır. Ne kadar olumsuz yorumlamalar yaparsanız, o derecede kaygılı ve stresli olursunuz. Stresle başa çıkma, stresin etkisini hep olumlu düzeyde tutabilmeyi öğrenme anlamına gelir. Stresle başa çıkmak için, kendinizle olumlu diyalog kurmalısınız. Herhangi bir stresli durum sırasında kendinize söylediğiniz olumsuz sözler, o an yaşadığınız gerginliği arttırmaktadır. Olumsuz sözler yerine olumlularını koyarak, dikkatinizi daha etkili bir problem çözme seçeneğine doğru yönlendirir ve stresinizi azaltabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, sizi etkileyen durumla ilgili düşünceleriniz, duygu ve davranışlarınıza yansır” açıklamasında bulundu.

Zihni kaygılarla doldurmak yerine, olaylara hep iyi tarafından bakmak gerektiğini ifade eden Psikolog Kaysar; “Çoğu öğrencinin en büyük kaygısı,  ‘Sınava girdiğimde ya bildiklerimi yapamazsam?’ oluyor. Bu cümle ile farkında olmadan beynimize ‘bildiklerini yapma’ komutu veriyoruz. Bildiğin bir soruyu yapmama gibi bir durumun olamayacağını kendinize inandırmalısınız. İstediklerinizi düşünün, istemediklerinizi değil. Sınav sırasında, ‘Bu soru çok zamanımı aldı. Eyvah, diğerlerine zamanım yetmeyecek’ şeklindeki olumsuz düşünceler, sadece kendi kendinizi engellemenize neden olur. Oysa bunun yerine, ‘Bu sınav için elimden geldiğince çalıştım. Her ne kadar bu soruyla uğraşmam çok zamanımı aldıysa da, bildiklerimi yapmak koşuluyla diğerlerini çözebilecek kadar zamanım var’ şeklindeki başa çıkma cümlelerini kullanabilirsiniz” dedi.

Verimli ders çalışma altın kuralının, programlı yaşamdan geçtiğini belirten Kaysar; “Verimli ders çalışma alışkanlığı edinirken, koyduğunuz kurallara uymaya özen göstermeniz çok önemlidir. Sözgelimi; matematikten her gün iki problem çözme alışkanlığı edinmişseniz, bunu vazgeçilmez kural olarak benimsemelisiniz. Verimli ders çalışmanın anlamı çok çalışmak değil, etkili, kaliteli çalışmaktır. Bu nedenle uyku ve beslenmenize özen göstereceğiniz, planlı ve programlı yaşamın özel bir önemi vardır. Başarının sırrı denilen şey, aslında pek de sır değil, insanın içinde hazır bekleyen potansiyeldir.

Potansiyeli harekete geçirmenin yolu ise sürekli ve düzenli çalışmaktan geçiyor. Bu dönemde ebeveynlere büyük görevler düşmektedir. Özellikle bu dönemde çocuklarınızın istediği şey takdir görüp onaylanmaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here