İSTE-TTO, Türk Patent Enstitüsü’nün “Bilgi ve Doküman Merkezi” Oldu

0
316

iste-patent merkezi1İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) işbirliği ile İSTE Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) faaliyetleri hız kazandı.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında yapılan protokol kapsamında; İSTE-TTO, TPE’nin Bilgi ve Doküman Birimi olarak da faaliyet göstermeye başladı. Oluşturulan bu işbirliğiyle, sanayicilere ve halka yönelik olarak; patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka tescili gibi alanlarda danışmanlık hizmetleri verecek olan İSTE-TTO; sanayici, girişimci ve Türk Patent Enstitüsü arasında önemli bir köprü görevi üstlenecek.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan İSTE-TTO Üniversite-Sanayi İşbirliği Uzmanı Endüstri Mühendisi Seçkin Dilek; “Teknoloji Transfer Ofisimiz bünyesinde faaliyete geçirilen ‘Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi’ sayesinde sınai mülkiyet hakları ve bu alanda faaliyet gösteren TPE’nin çalışmaları hakkında toplumun doğru ve tam olarak bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversite-Sanayi İşbirliği’nde ilgili tüm tarafların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde önemli bir irtibat noktası oluşturacak olan ‘İSTE-TTO TPE Bilgi ve Doküman Birimi’; TPE ile sürekli ve etkin bir iletişim kurulmasını sağlayacak. Ayrıca TPE ile işbirliği içerisinde; eğitim, seminer ve benzeri gibi etkinlikler organize edilerek fikri/sınai mülkiyet hakları  konusundaki farkındalık artırılacaktır” diyerek ilgili tüm sanayici ve girişimcileri İSTE-TTO’nun faaliyetlerinden yararlanabilmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Son zamanlarda Ar-GE eko-sistemleri içerisinde önemli roller üstlenen Teknoloji Transfer Ofisleri, araştırma sonuçlarının etkin şekilde ticarileşmesine yönelik faaliyetlerin yürütüldüğü, ‘üniversite-sanayi-kamu-toplum işbirliği’ için ilgili tüm taraflarla iletişimi ve eşleştirmeyi sağlayan, ihtiyaçları değerlendirerek gerekli kaynak ve fonlara ulaşan, AR-GE faaliyetlerini projelendiren ve koordinasyon işlemlerini gerçekleştirerek yapılar olarak değerlendiriliyor. TTO’ların faaliyetleri ile ticarileşme potansiyeli yüksek fikir veya buluşların sahipleri şirket kurabiliyor, bu süreçlerde fikri/sınai haklar yönetimi, kuluçkalık ya da teknoparklarda yer temini, hukuksal işlemler ve iş geliştirme vb. gibi konularda danışmanlık hizmetleri sağlanabiliyor. Sanayi kuruluşlarının teknoloji gereksinimleri TTO’lar tarafından belirlenebiliyor ve gerekli teknolojinin transfer edilmesi söz konusu olabiliyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here