Türkiye’de yapılan ekmek israfının son araştırması hakkında bilgi veren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) İskenderun Şube Müdürü Mehmet Tamer Erkmen; “Araştırmalara göre günde israf edilen 6 milyon ekmeğin; 3 milyonunun fırınlarda, 2,3 milyonunun hanelerde ve 0,6 milyonunun yemekhanelerde, lokanta ve otellerde israf edildiğini ortaya koymaktadır. Çok üzücü bir tablodur ki, israf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1,546 milyar TL’dir” dedi.
‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ çerçevesinde Türkiye’de ekmek israfını önlemek adına T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar neticesinde; “İsrafın neden kaynaklandığı? Nasıl önlenebileceği” yönünde bir araştırma başlattı.
Ekmek israfında ortaya çıkan acı tabloyu veriler ile ortaya konan araştırma konusunda bilgiler veren TMO İskenderun Şube Müdürü Erkmen; “Açlık ve yetersiz beslenme, nüfusu 7 milyarı geçen dünyamızı tehdit etmekte iken, dünyada gıda israfı ciddi boyutlara da ulaşmış durumdadır. Gıda üretiminin üçte biri israf edilmektedir. Milyonlarca insan açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her sofraya giren, nimet kelimesiyle özdeşleşen ve kutsal sayılan ekmeğin israfı; çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı görebilen herkesi derinden üzmektedir.
Araştırmaya göre; ülkemizde üretilen ekmeğin % 5,9’u israf edilmektedir. Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (% 51.4), 2,3 milyonunun hanelerde (% 37.9), 0,6 milyonu ise yemekhanelerde, lokanta ve otellerde (% 10.7) olmaktadır. İsraf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1,546 milyar TL’dir. Bu rakam, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu kayıp, dünya ekonomisinde yükselişini sürdüren ülkemiz için ciddi bir kayıptır” dedi.
İsrafın bilgisizlikten kaynaklandığını da kaydeden Erkmen; “İsrafının kötü niyetten ziyade ‘İhmal ve bilgisizlikten’ kaynaklandığına, ekmeğin insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılmasının israf olarak tanımlanması gerektiğine, bu bağlamda hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olarak nitelendirilmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır.
Araştırmada israfının ana nedeni olarak; ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi, bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmaması, yemekhanelerde tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulması olarak gösterilmiştir” diye konuştu.
TMO İskenderun Şube Müdürü Erkmen, kampanyanın asıl amacının israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturmak olduğunun altını çizdi.