İskenderun’un Geçmişte ve Bugün Siyasileri

0
458

Aziz hemşerilerim, kendimi bildiğimden beri herkes tarafından söylenir. “İskenderun’un sahibi yoktur, sahipsiz şehir” derler. Katılır ya da katılmazsınız ama bana göre yerel bazda değil de genelde çok doğru olduğuna inananlardanım.

1950’li yıllarda Rahmetli Şemsettin Mursaloğlu, daha sonraki yıllarda Rahmetli Ali Dingiltepe, Orhan Yanıçoğlu, Sabri İnce, kısa süreli askeri yönetim Mahmut Alpagut, Hasan İnsan, Mete Aslan, Yusuf Civelek ve Seyfi Dingil. Hepsi İskenderun’un seçilmiş başkanları olduğu için kendi imkânları ve becerileri çerçevesinde az veya çok sürelerine göre hizmet vermişlerdir ama en fazla ve görülür hizmet Mete Aslan döneminde yapılmıştır. Şuan seçilmiş bulunan başkanımızın da İskenderun’un mutfağından gelmiş birisi olarak, aynı hızla ve artarak, daha da fazlasını yapacağını beklemekteyiz.

Genel seçimlerde nüfus yoğunluğu ile gönderdiği milletvekillerine rağmen maalesef pek fazla bir hizmet alamamıştır. Geçmişte İskenderunlu, Milletvekili ve Senatörlük yapmış olan Rahmetli Mustafa Deliveli, Ortadoğu’nun en büyük Demir Çelik Fabrikasını buraya kazandırtmıştır. Rahmetli Abdullah Kınalı, Kınalı emmi lakabı ile durumuna göre bir şeyler yapmaya çalışmıştır. Aziz Yazar alçak gönüllülüğü ve sevecen saygılı haliyle vatandaşlara bir şeyler vermeye çalışmıştır. Aynı şekilde Mevlüt Dudu, şahsen benim için değil de, vatandaş olarak iki talebimi kırmamış ve derhal Başkanım demiş ve çözmüştür. Mehmet Soydan İskenderun adayıyım diyerek bir şeyler yapmaya çalışmış ama daha çok yakınlarına ve partililerine hizmet vermeye çalışmıştır.

Üçüncü dönemine girecek olan Orhan Karasayar ise partisinden başka tüm Milli ve Manevi değerlere ortak olabildiğim, aynı şartlarda kurmuş olduğumuz İskenderun Köy ve Beldeleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin (İS-DER) Başkan yardımcısı olmasına rağmen, yönetim toplantılarına dahi katılmamış Derneğe siyasi olarak bakmıştır. Aynı siyasi çizgide olmasına rağmen karizma, kariyer, bilgi ve tecrübeli İbrahim Yaran, üzerine düşenleri görev saymış ve Başkanı olduğum İskenderun Yararına Kültürel faaliyetlerde bulunan derneğimize bir yıl öncesine kadar katkı ve görevin ifa etmiş ve devam etmektedir ki, bu dernek en çok faaliyet gösteren sivil toplum örgütüdür.

Seçilmiş olduğu ilk dönemde kendilerini derneğimize davet etmemize rağmen yoğunluğunu ifade ederek gelmemiş ve biz kendilerine yönetimce hayırlı olması dileğiyle ziyarette bulunmuştuk. Tüm derdimiz, içimizden biri diyerek hizmet talebinde bulunmaktı. Kendisinden randevu alarak parti merkezinde yaptığımız görüşmede talebimizi sorduğunda acil dört meselemizi ortaya koyduk. Birincisi, İskenderun’un il olması için halktan yedi bin civarında imza topladığımızı belirttik. Cevabı, “Olacak duaya amin diyelim abi senin kaç kere il’e işin düşüyor” yorumunu yapmıştır. Oysa toplanan vergilerin %80’i şehrimize aittir. İskenderun’u mahveden halkın sağlık ve psikolojisini bozan Taş Ocakları için yaptığımız kampanya ve imzalar içinse “Abi savcılığa suç duyurusunda bulunun” buyurmuştur. O dönem İskenderunlu bir ismi Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü önerimize de o iş için bir ismin var olduğunu söylemiştir. Ulla Zehirli atığı için “o halledildi” cevabın vermiştir. Oysa deniz dibinde çürüyüp dağılmasını beklemektedir. İkinci döneminde birisinin işi ile ilgili telefon görüşmemizde bu kadar yakılığımıza ve geçmişimize rağmen bana “Partiden yazı getir de bakalım” diyebilmiştir.

Kendisiyle öz İskenderunlu olmamız ve yakınlığımız mevcuttur, kişiliğine, sevgi ve saygısına diyeceğimiz yoktur. Üçüncü dönem seçilecek olan vekilimize ne zaman sorsan “yapılanları görmüyor musun?” der. İnşallah seçildiğinde talep edilen Merkez Camii ve Külliye yerini halleder. Bununla ilgili dernek kurulmuş ve dernek de tarafımdan yönetim kararı alınarak Müftülüğe devri yapılmıştır.

İskenderunlu olarak görünen kendilerinin, CHP ve MHP’li adayların birlikte İskenderun’un meseleleri ile ilgilenerek sorunlara çözüm üreteceklerini umarak, başarı dileklerimizle, hoşça kalın Allah (cc)’a emanet olun ve ay-yıldızlı bayrak asın.19 Mayıs Bayramı Necip Türk Milletine hayırlara vesile olsun ve tefekküre tevcih etsin.

e-mail: nurettincan1453@hotmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here