İskenderun’da Yapılacak, Türkiye’nin 2. En Büyük ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ Tanıtıldı

0
389

kentsel dönüşüm1Başkan Dingil; “Kentsel Dönüşüm Halkın Yaşam Kalitesini Arttıracak”

Kentimizde bulunan Cumhuriyet, Meydan, Pınarbaşı, Numune, Esentepe ve Modernevler mahalleleri sınırları içerisinde kalan 77 hektarlık alana ilişkin Türkiye’nin 2. en büyük Kentleşme Projesi’nin tanıtımı halkla birlikte gerçekleşti.

Belediye Meclis Salonunda dün düzenlenen toplantıya İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, Ak Parti Hatay Milletvekili Mehmet Alğan, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, meclis üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından İsmail Tüzgen, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Funda Aşut, uzman personeller, Şehir Plancıları Gürkan Coşkun ve Burcu Deveci katıldı.

kentsel dönüşüm3

İşte Ben, İşte Kentsel Dönüşüm

Halk için belediyenin bütün imkânlarını seferber ettiklerini belirtip bu projenin rantsal dönüşüm olmayacağını söyleyen İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, kentsel dönüşümün ev yıkıp ev yapmaktan ibaret olmadığınıİskenderun’un çehresinin değişeceğini ifade etti. Başkan Dingil; “Kentsel dönüşüm öncesi belediyenin tüm imkânlarını halka sunacağımızı belirtmiştim. İşte ben, işte kentsel dönüşüm. Bizim kentsel dönüşümde uyguladığımız model, yerinde dönüşümdür. Aynı zamanda hem tapu sahibinin, hem yapı sahibinin hem de işgalcinin hak sahibi olduğu çok özel bir modeldir. Kentsel dönüşüm halkın yaşam kalitesini artıracaktır. Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmayacaktır” dedi.

kentsel dönüşüm2

Bu proje ile birlikte 3 etapta 77 hektar alanda dönüşüm yapılacağını söyleyen İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, 11 Ağustos (bugün) günü halkla birebir görüşmelerin de yapılacağını belirtip şunları söyledi:

“Dönüşümden yararlanacak kişi sayısı 2305, dönüşecek yapı sayısı 2740’tır. 11 Ağustos Salı gününden itibaren belediyemiz alt katında eski nikâh salonunda hak sahiplerini bilgilendirme ve uzlaşma görüşmelerine başlanacaktır.”

Yeni Bir Medeniyet İnşa Ediyoruz

Yeni bir kentle birlikte yeni bir medeniyet de oluşacağını söyleyen İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit; “Belediye Başkanımızın da belirttiği gibi yeni bir kent, yeni bir medeniyet inşa ediyoruz. Kent kültürü aynı zamanda yeni bir yaşam biçimidir. İnsanların daha huzurlu olması için, yeni ve güzel bir İskenderun için çaba harcıyoruz. 77 hektarlık alan bambaşka ve güzel bir boyut kazanacak” şeklinde konuştu.

IMG_1953

Amacımız Halkımızı Tapu Sahibi Yapmaktır

İskenderun’da planlanan projenin kentsel dönüşümde Türkiye’nin ikinci büyük projesi olduğunu ifade eden Şehir Plancısı Burcu Deveci ise tapulu arsa ve tapulu konut sahiplerinin hak sahipleri olacağını söyledi. Şehir plancısı Deveci kimseyi mağdur etmeyeceklerini ve proje kapsamında nelerin yer aldığını belirterek şunları söyledi:

“Geçen yılda kentsel dönüşüm projesi için buradaydık ve projemizi tamamladık. Bu süreçte çok fazla dedikodu çıktı, vatandaş evden atılacağını düşündü. Biz yerinde dönüşüm yapacağız. Hak sahiplerini konut sahibi yapacağız. Tapulu konut- arsa sahibi olanlar hak sahibi olacak. Amacımız halkımızı tapu sahibi yapmaktır. Projelerimizde alışveriş merkezi, ofisler, kültür merkezi ve halkın rahat vakit geçirebileceği alanlarda olacak. Şu anda yeşillik olmayan yerlerde yeşil saha oluşturulacak. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz.”

IMG_1943

Vatandaşlar evlerinin, haklarının karşılığını alamayacaklarını düşünüp tedirgin olduklarını belirtirken tartışmalar da yaşandı. Vatandaşlar ömürlerinin yarısını bir ev sahibi olmak için harcadıklarını ve kendilerine bu kadar geç bilgi verilmesinden yana da veryansın da bulundular. Şehir plancısı Burcu Deveci, bu tedirginliklerin sebebini karşı karşıya görüşmelerin geç olması yüzünden olduğunu belirtip hiç kimseyi mağdur etmeyeceklerini ve herkesin hakkı olanı alacağını belirtirken maddi durumu kötü olanların bile çok ucuz fiyata tapu sahibi olabileceklerini söyledi.

Proje tanıtımında tapu sahibi olmayanlara “İşgalci vatandaş” denmesinden de rahatsızlık duyan vatandaşlar bunu hakaret olarak algıladıklarını ve bu şekilde hitap edilmemesini istediklerini söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here