Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından, körfezin derinliklerinde ve kıyı şeridinde bulunan atıkların temizlenmesi için kiralanan teknenin pek işe yaramadığına işaret eden İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yücel Dalgıç, deniz temizliği konusunda kendi imkânları ile mücadele verdiklerini kaydetti.
İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yücel Dalgıç, konuyla ilgili değerlendirmesinde ilgililerin dikkatini çekerek; “Burada gördüğünüz ufacık tekneye her yıl dünyanın parası ödeniyor. Bu teknenin gerçek yaptırımlarından uzak olduğu düşüncesindeyim. Körfezimizin derinliklerinde yüzlerce ton atık bulunmaktadır. Özellikle hava bozulduğunda denize bırakılan ağlar deniz canlılarının çevre dengesini bozmaktadır. Bu gördüğünüz tekne her zaman kooperatifimizin bağlama sahasında öylece beklemektedir. Bizler, kendi kooperatifimizin imkanları sayesinde bağlanan temizleme teknesinin hemen yanı başında barınak sahası içerisinde bulunan kıyılarda vinç ve dalgıç tedarik ederek onlarca araç lastiği ve atık malzemeleri iskele üstüne almaktayız. Denizimizin temizlenmesi ve temiz kalması uğruna ekibimizle birlikte canla başla yirmi dört saat görevimizin başındayız.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan bu ufacık tekne, açık denizlerde nasıl temizlik yapar bilmiyorum. Barınağımız içerisinde atıl vaziyetteki boş ofis de ayrı bir kirlilik göstergesi. Hatay Büyükşehir Belediyesinin yetkilileri bundan sonra yapacakları temizliklerle kendini artık göstermelidir. Bütün arzumuz, denizin üst güzelliklerini denizimizin derinliklerinde de yaşamak ve tükenen balık neslimizi yeniden ortaya çıkartmaktır.
Ayrıca barınağımızla candan ilgilenen İskenderun Kaymakamımız İskender Yönden ve İskenderun Belediye Başkanımız Fatih Tosyalı’ya balıkçılarımız ve vatandaşlarımız adına teşekkürü bir borç biliyoruz” dedi.
Bir Yılda 100-1500 Kilo Ağ Çıkarılmış
Öte yandan, geçtiğimiz gün İskenderun Kaymakamlığı ve İskenderun Belediyesi tarafından ortak olarak düzenlenen gazetecilerle kahvaltı sohbetinin soru-cevap bölümünde İskenderun Gazetesi adına sorduğumuz soruya cevap veren Kaymakam İskender Yönden deniz altından 1 yıllık süre içinde yaklaşık 1,5 ton atık ağ çıkarıldığını söyledi.
İskenderun Körfezinde deniz temizliği çalışmalarının ne aşamada olduğu sorumuz üzerine Kaymakam Yönden; “2014 yılında Denizcilik Bakanlığının başlattığı ‘Denizlerde terk edilmiş av araçlarının Temizlenmesi’ projesin ile yıllık ortalama 1000-1500 kg denizde kalmış çeşitli cinslerde ağ (uzatma ağı, trol ağı, gırgır ağı vs.) çıkartılmış, ortalama 200 adet civarında da kafes çıkartılmıştır. Bu proje 5 yıl sürecek olup, bu sonuçlar bir yıl içerisinde elde edilen sonuçlardır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)