Limak, Konteynır Operasyonlarını Başlattı
Limak tarafından 36 yıl süreyle TCDD’den işletme hakkı devralınan Limakport İskenderun Limanı, hem Türkiye hem de bölge ticareti için önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Yeni yatırımlarıyla konteynır elleçlemeye hazır hale gelen Liman, ilk konteynır gemisini karşıladı. Maersk Denizcilik’e ait E.R. Santiago isimli konteynır gemisi İskenderun Limanı’na önceki gün yanaştı. Limanda, konteynır operasyonlarının başlamasıyla birlikte sanayi kuruluşları daha hızlı ve düşük maliyetlerle ithalat ve ihracat yapabilecek.
İskenderun Limanı’nın işletme hakkını alan Limak, konteynır operasyonlarını başlattı. Dünyanın en büyük konteynır hatlarından Maersk Denizcilik’e ait E.R. Santiago isimli konteynır gemisi Limakport İskenderun’a yanaştı. Böylece bölgedeki kuruluşların ticaret hızını artıracak konteynır operasyonunun ilk adımı atılmış oldu.
Konteynır Elleçlemeye Hazır
Limak’ın yeni yatırımlarıyla Limakport İskenderun, şu an 550 metre uzunluğundaki rıhtımı, 15,5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip (intermodal) kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteynır elleçlemeye hazır hale geldi.
Hali hazırda 3 adet mobil vinç ile konteynır hizmeti verilmeye başlanan limanda 2013 yılı sonunda hizmete açılacak 370 mt uzunluğundaki ikinci konteynır rıhtımı inşaatı da hızla devam ediyor. Ayrıca, konteynır elleçlemesi için sipariş edilen STS ve RTG vinçler Temmuz ayında işletmeye alınacak. İlk etap yatırımın tamamlanmasıyla birlikte, 2013 yılı sonunda Liman’ın kapasitesi yıllık 1,3 milyon TEU’ya ulaşacak.
Transit Ticaretinde Artış Sağlanacak
Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan Limakport İskenderun, her geçen gün transit ticaretteki önemini daha da artırıyor. Konteynır operasyonlarının başlaması ile Çin, ABD, Hindistan, Yunanistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelecek olan hammaddeler, özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman gibi limanın çevresindeki illerde yer alan fabrikalara daha hızlı ve düşük lojistik maliyetlerle ulaştırılabilecek. Liman ayrıca maden ve mermer ihracatı için de katma değer sağlayacak. Başta Kuzey Irak olmak üzere lokasyonun sağladığı avantaj ile transit ticaretin artışına da büyük katkıda bulunacak.