2016-2017 eğitim öğretim yılının sonuna yaklaşırken, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul’dan geride kalan eğitim-öğretim dönemi ve yeni dönemde hayata geçirilecek projelerle ilgili bilgiler aldık.
İlk olarak önümüzdeki yıl müfredatla ilgili bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgiler veren Tuğrul; “Müfredat değişiklikleri ile ilgili bizlerden ve öğretmenlerden rapor istendi. Düzenlenen müfredatın hakkında öğretmenlerin fikri alındı. Müfredatın artılarını ve eksilerini, rapor halinde tüm İskenderun’daki öğretmenler bize ilettiler, bizlerde raporları il’e gönderdik. Bakanlığımız müfredatı uygulayacak olan bizzat öğretmenler olduğu için öğretmenleri hizmet içi eğitim seminerine alarak öğretmenlerin müfredat hakkındaki düşünceleri ve isteklerini dikkate alarak ortak bir çalışma yapacak” şeklinde konuştu.
Dil Sınıflarının Sayısını Arttırmaya Çabalıyoruz
İlkokullara dağıtılan ve velilerin kafasını karıştıran ‘Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıflar’la ilgili dilekçelere de açıklık getiren Tuğrul; “Ortaokullarda dil ağırlıklı sınıf açma gayreti içerisindeyiz. Daha önce 2. sınıflarda İngilizce eğitimi başlamıştı. İngilizce aslında tam anlamıyla konuşma dili olarak değil de sınıf geçme, sınavlara girme bazındaydı. Yıllarca dilbilgisi öğrenmekten konuşma dilini öğrenememişiz. Pratik yok. Liseye hatta üniversiteye giden öğrenci bile İngilizce konuşamıyor. Onun için dil sınıflarının sayısını arttırmaya çabalıyoruz. Biz istiyoruz ki 5. sınıftan itibaren çocuk dil eğitimini tam alsın. Bu nedenle ilkokullarda formlar dağıtıldı. Zaten ortaokula geçişte seçmeli derslerin seçimi Nisan ve Mayıs’ta yapılır. İlkokullara dağıtılan formlar ortaokullara gidecek. O ortaokul sisteme girecek. Kaç tane çocuk dili seçmiş, kaç tane çocuk diğer seçmeli dersleri seçmiş… Öğretmen normları da seçilecek derslerle ders yükü oluşturuyor. O ders yükünün planlaması içinde ortaokula gönderiliyor. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıflarda, İngilizce bazında haftalık ders saatleri artacak. Normal ortaokul dersleri devam edecek. Hazırlık gibi değil. Önümüzdeki senenin planlamasının yapılabilmesi için şimdiden belirlenmesi gerekir dil sınıflarını seçecek öğrencilerin sayısı. Formlar o yüzden ilkokullara dağıtıldı” diye konuştu.
2019’da Tüm Okullar Normal Eğitime Geçecek
2019 yılına kadar İskenderun’daki tüm okulların ikili öğrenimden normal öğrenime geçmiş olacağını da sözlerine ekleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul; “Bakanlığımız 2019’a kadar normal eğitime geçilmesi adına müthiş bir çalışma temposu içerisinde. Okul ve yatırım planlamaları var. Nuri Üysen Ortaokulu bugünlerde teslim alınacak ve önümüzdeki eğitim öğretim döneminde Gazi Ortaokulu Nuri Üysen Ortaokuluna taşınacak. Modern Evlerde 32 derslikli bir ortaokul yapılıyor devletimiz tarafından. Yine 32 derslikli Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu da Mustafa Kemal Mahallesinde açıldı. Dr. Gani Bahadırlı Ortaokulumuz aynı mahalledeki bu yeni okulumuza taşındı. Gani Bahadırlı ortaokulu binasının da tadilat ve bakımını yapılarak, önümüzdeki eğitim öğretime Gani Bahadırlı İlkokulu olarak eğitime başlayacak. Hürriyet İlkokulunun içindeki 22 sınıf buraya taşınacak. Önümüzdeki Eylül ayından itibaren Dr. Gani Bahadırlı İlkokulu olarak hizmet verecek.
Amacımız, uzak mahallelerdeki okulları güçlendirerek, merkezi rahatlatmak. Merkezdeki okullarımıza hep uzak mahallelerden öğrenciler geliyor. Bizde ne yapıyoruz, uzak mahallelerdeki okullarımızı, donanımlarını güçlendirip öğrencilerin merkeze gelmelerini engellemeye çalışıyoruz. Merkezdeki okullarımız otomatikman rahatlayacak böylelikle. İlçemizdeki okulların tamamı 2019’da normal eğitime geçecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Okul Sayımızı Arttırıyoruz
Liselerin sayısında bir sıkıntı olmadığını ancak ilkokul ve ortaokul bazında yaşanan sıkıntıyı, yeni okullar yaparak çözmeye çalıştıklarını kaydeden Tuğrul; “Bu seneki yatırım planlarımızda, İmam Hatip Lisesinin bahçesine bir okul projesi, 23 Nisan’ın bahçesine bir okul projesi var. Bu şekilde Gültepe İlkokul ve Ortaokulunu ayırmayı düşünüyoruz. Yine Cemal Gürsel’de 24 derslikli bir okul projemiz var. Bitişik köyüne bir okul projemiz var. Cırtıman’a okul yapılacak.
Lise anlamında okul ihtiyacımız yok. Hayırsever Tosyalı Holding, Fen Lisesinin yanına Özel Eğitim Okulu protokolü imzaladı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Çünkü Yunus Emre’nin bahçesindeki küçük bir okulda zor durumda eğitim yapılıyordu. Onları da bu dertten hayırseverimiz kurtarmış oldu.
İlçemiz genelinde 2804 öğretmenimiz var. Öğretmen sıkıntımız yok. 111 devlet okulu, 28 özel okulumuz var. 55 bin öğrencimiz var. 10 geçici eğitim merkezinde 3000 olmak üzere toplamda 3700 Suriyeli öğrencimiz var” şeklinde konuştu.
İSTE’yle İstişare İçerisindeyiz
İskenderun Teknik Üniversitesi ile de sürekli istişare içerisinde olduklarını sözlerine ekleyen Tuğrul; “İSTE ve İl Milli Eğitim müdürlüğümüz arasında protokol imzalandı. Üniversitemiz ile sürekli istişare halindeyiz. Öğrencilerimiz üniversitemizden, üniversitemizde bizlerden destek alıyor, eğitim anlamında birbirimize yardımcı oluyoruz. Örneğin üniversite bahçesinde ağaç dikme kampanyası gerçekleştirildi. Sosyal etkinliklerimizde üniversitenin salonlarını kullanıyoruz. Onların düzenlemiş olduğu konser ve tiyatro gibi etkinlere katılıyoruz” dedi.
‘Dar Bölge Toplantıları’nı Bitirdim
Eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik sürekli yoğun bir mesai harcadıklarını kaydeden Tuğrul; “İskenderun’da Dar Bölge Toplantılarını bitirdim. İskenderun’da dar bölgedeki okullarımızın sorunlarını görüşmek için mahalle mahalle okul müdürleriyle toplantı yaptık. Çünkü her mahallenin sıkıntıları, sorunları farklı! Anaokullar, ilkokullar, ortaokullar ve liseler ayrı. Mahalle mahalle dar bölge toplantılarını yaptık bitirdik. Şimdi sıra muhtarlarımızla yapacağımız toplantılara geldi. Daha sonra velilerimizle ve öğretmenlerimizle bu toplantıları yapacağız. Eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik, istişarelerde bulunacağız. En sonda da öğrencilerimizle toplantılar yapacağız. Öğrencilerimizin de görüşlerini alacağız. Amacımız eğitimin kalitesini daha da yükseltmek” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)