İkizoğlu; “Birbirlerinin Haklarına Saygı Göstermeyen Milletler, Barışı Sağlayamazlar”

0
122

cumhuriyet kadınları6Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği İskenderun Şube Başkanı Şeref Nur İkizoğlu; “Birbirlerinin Haklarına Saygı Göstermeyen Milletler, Barışı Sağlayamazlar”

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği İskenderun Şubesi, insan hakları konusuna değindiği açıklamada, demokraside vatandaşın buyrukları yerine getiren bir araç olmadığını belirtti.

İnsanlar arasında ayrım yapmadan, insanın sahip olması gereken hakların hepsine ‘insan hakları’, halkın egemenliğini koruyan, halk için uğraşan yönetimlerin de ‘demokrasi’ olduğunu belirten Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği İskenderun Şube Başkanı Şeref Nur İkizoğlu; “Demokraside vatandaşa eşit haklar tanınmıştır. Vatandaşın düşünce ve inanç özgürlükleri vardır” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İskenderun Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği İskenderun Şube Başkanı İkizoğlu; “Kişilerin özgürlükleri ancak yargıç kararıyla kısıtlanabilir. Demokraside vatandaş, buyrukları yerine getiren, verilen görevleri yapan bir araç değildir. Toplumu oluşturanlardan biridir. Hakları olduğu gibi görev ve sorumlulukları da vardır. Bunun için demokrasi, günümüz için devlet şekillerinin en üstün olanıdır. İnsanların, insan oldukları için sahip olmaları gereken bir takım hakların verilmesi fikri ilk kez İngiltere’de ortaya atıldı. 19. yüzyılda Amerika ve diğer birçok ülkelere yayılan bu fikir akımından 1789 Fransız İhtilalı Avrupa’da insan haklarının kabul edilmesini ve uygulanmasını  sağlamıştır. 10 Aralık 1948 günü toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul etmiştir.

Bildirinin aslı İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince olarak yazılmıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletler Teşkilatı’na üye olan devletler bu bildiriyi kendi dillerine çevirerek, imzalamıştır. Bu bildiriye imza atan devletler, insan haklarına ve insanların temel hürriyetlerine saygı gösterilmesi ilkesini benimsemişlerdir. Bu devletler Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile işbirliği yaparak, başka ülkelerin de bu ilkeleri benimsemesine çalışırlar. Dünyada barışın sağlanması, her şeyden önce, insanların temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesine bağlıdır. Birbirlerinin haklarına ve hürriyetlerine saygı göstermeyen milletler, barışı sağlayamazlar” şeklinde konuştu.

İkizoğlu, açıklamasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden bazı maddeleri de anımsattı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here