Amaç; “Bu Çalışma Yaşamı Sürdürülemez”
Sağlık Çalışanları, “Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz” diyerek tüm Türkiye genelinde seslerini yükselttiler.
Bu doğrultuda, Hatay Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Hatay Diş Hekimleri Odası, İskenderun Devlet Hastanesi A Blok bankamatikler önünde, ortak yaptıkları basın açıklamasında; “Ekonomik ve özlük haklarımız, halkın sağlık hakkı için G(ö)REV’deyiz” dediler.
Eğitim Sen, Eğitim İş, Tabip Sen, 2021 Tüm Emekli Sen ve özel hastanede görev yapan hekimlerin de destek verdiği basın açıklamasını Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bahadır Amaç okudu. “G(ö)REV’imiz toplumun ücretsiz, özel hastanelere mecbur bırakılmadığı, daha iyi bir sağlık hizmetine erişimi ve daha sağlıklı bir ülke içindir” diyen Amaç; “Sağlıkta dönüşüm programı ile emeğimiz ucuzlatılmış, çalışma koşullarımız kötüleşmiş, halkın sağlık hakkı elinden alınmış, gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir” dedi.
Pandeminin katmerleştirdiği sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında artan zorluklar ve ekonomik krizin de derinleştirdiği ekonomik hakları ile ilgili büyük kayıpları yaşamaya devam ettiklerini söyleyen Amaç, siyasal iktidarın, sağlık hizmetlerini üreten hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden geldiğini, tercihini sermayeden yana kullandığını öne sürdü.
“Tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz” diyen Amaç, bu sağlık sisteminin toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını elinden aldığını savundu.
Sağlığa erişimin giderek zorlaştığını da kaydeden Amaç; “Katkı katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıkmaktadır. Bu işlemeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü ise bizler çekmekte, emeklerimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmekteyiz.
Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, KHK’ler ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalar ile sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık emekçilerinin iyilik hali ortadan kaldırılmaktadır. Sağlık sisteminde yaşanan tüm olumsuzluklar sağlık emekçilerine yansıtılmakta, pandemi ile beraber daha da derinleşen yanlış sağlık politikaları, ülkeye olduğu gibi sağlığa da yansıtılan şiddet dili her geçen gün daha da can yakmakta canımızı almaktadır” dedi.
Sağlık çalışanları olarak taleplerini de sıralayan Amaç; “Bugün sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(ö)REV’indeyiz. Taleplerimiz açık; Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi, eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi. Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması. Sağlıktaki personel sayısının kadrolu, güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması. Meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması. Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği 1. basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi. Uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti ve benzeri adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi. Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi. Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığı ile karar alma mekanizmalarında yer alması. Hangi statüde olursa olsun tüm sağlık çalışanı emeklilerine insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı verilmesi.
Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sağlık emekçileri olarak yıllardır eylem ve etkinlikler yaparak sorunları ve çözüm önerilerini paylaştıklarını söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Temsilcisi Aziz Donat ise; “Sesimizi yükselteceğiz, haklarımızı alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (Haber Helga TERBİYELİ)