“Hedef; İyi Çevresel Seviyedir”

0
78

Ülkemiz Kıyı ve Geçiş Sularında Tehlikeli Maddelerin Tespiti ve Ekolojik Kıyı Dinamiği Projesi Tanıtıldı…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimin Genel Müdürlüğü Su kalitesi Yönetim Dairesi Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM)’nin ortaklaşa yürüttüğü; Ülkemiz Kıyı ve Geçiş Sularında Tehlikeli Maddelerin Tespiti ve Ekolojik Kıyı Dinamiği Projesi, İskenderun’da da tanıtıldı. İskenderun Belediye Meclis salonunda dün yapılan proje bilgilendirme toplantısında konuşan TÜBİTAK MAM Proje Yöneticisi Gülsen Avaz, bu projenin başlıca amacının insan sağlığı üzerindeki etkilerin tespit edilip, bunlarla ilgili alınacak önemleri hayata geçirmek olduğunu belirtti.

Ülkemiz Kıyı ve Geçiş Sularında Tehlikeli Maddelerin Tespiti ve Ekolojik Kıyı Dinamiği Projesi kapmasında pilot bölge seçilen bölgelerden İskenderun Körfezinde yapılacak çalışmalar ile ilgili İskenderun Belediye Meclis Salonunda dün bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantı öncesi konuşan Belediye Başkanı Yusuf Civelek, bu projenin önemine vurgu yaptı ve gelecekteki insanların geçim kaynağının sulardan olacağına vurgu yaptı. Su Kalite Yönetimi Daire Başkanı Dr. Yakup Karaaslan, bakanlığı başlattığı bu proje için İskenderun Körfezi, İzmir (Nemrut ve Aliağa) Körfezleri, İzmit Körfezi ve Samsun Limanının pilot bölge olarak belirlendiğini belirtti. Karaaslan konuşmasında; orta derecede kirliliği, evsel ve sanayi atıklarının yoğun olduğundan dolayı bu bölgelerin pilot bölge olarak seçildiğini belirtti.

Proje hakkında sunumu yapan Proje Yöneticisi Gülsen Avaz da; “Kıyı Temanın amacı; ülkemiz kıyılarında bulunan endüstriyel tesislerde üretim proseslerinde ve atık su arıtma proseslerinde kullanılan kimyasalların belirlenmesi, kıyı ve geçiş sularına doğrudan deşarj yapan kentsel ve endüstriyel atık sularda ve nehir ağızlarında bulunan ve bulunması muhtemel tehlikeli maddelerin tespit edilmesi, tespit edilen tehlikeli maddelerin ekosisteme ve su kalitesine olan etkilerinin değerlendirilmesi, ekolojik yapı ve kıyı dinamiklerinin de ortaya konularak çevresel standartlarının belirlenmesi, kıyı ve geçiş sularına yapılacak deşarj standartlarının belirlenmesidir. Ayrıca yüzeysel sular, geçiş suları, kıyı suları ve yer altı sularının korunması için çerçeve oluşturmak ve farklı ekosistem bileşenlerinin analizi yapmaktır. Hedef; iyi çevresel seviyedir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here