Hatay Valiliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanuna dayanılarak 17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliklerin gıda üreticilerine getirdiği yeni yükümlülükler ve bu kapsamda süt ve süt ürünleri üreten, satan işletmeler ve yumurta paketleyen işletmelere yönelik “Bina, Alt Yapı ve Ekipmana Yönelik Gıda İşletmesi Modernizasyon Planı” konusunda toplantı düzenledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gıda hizmetlerinde yapılan değişim sonrasında, 5996 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle başta 5179 sayılı Gıda Kanunu olmak üzere birçok kanun kaldırıldığını bildirdi.
Yeni kanunun amacının, gıda ve yem güvenilirliğini, halk, bitki, hayvan sağlığı ve hayvan ıslahı, tüketici menfaatleriyle çevrenin korunması olduğunu ifade eden Tüfekçi, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra, mevzuattaki değişikliğin de bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Kanun hakkında bilgi veren Tüfekçi, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22, 30 ve 31 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmış, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında süt işleme tesisleri onay kapsamında olduğu için hali hazırda gıda sicili ve çalışma izni olan firmalar yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 31 Aralık 2012 tarihine kadar bu yönetmeliğe göre onay belgesi almak zorundadır. Ancak, 31 Aralık 2012 tarihine kadar onay belgesi alamayacak gıda işletmecisi, işletmesinin modernizasyonuna dair planlarla modernizasyonun hangi tarihte ve hangi aşamalardan sonra tamamlanacağına dair bilgileri müdürlüğümüze sunmak zorundadır.
Bu işletmeler, modernizasyon planını vermeleri halinde bu süre 31 Aralık 2013 tarihine kadar uzatılabilir. İl Müdürlüğü, gıda işletmecisinin bu planı vermemesi veya modernizasyon planında yer alan tarih ve aşamalara uymaması durumunda işletmenin faaliyetini durdur, 5996 sayılı kanun kapsamında yasal işlem uygulanacaktır. Bu kapsamda işletmelerimizin mağdur olmaması için mevzuat konusunda bilgilendirilmeniz ve Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde yürütülen sütün muhafazası, peynir altı suyunun değerlendirilmesi ve gıda güvenliği faaliyetler kapsamında bu çalışma hazırlanmıştır.”