Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’a, Açık Mektup…

0
116

Sayın Valim. Hatay, Belen ve İskenderun’da mülki amirler, belediye başkanları, Emniyet Müdürleri, Karayolları Mersin 5. Bölge Müdürlüğü, 53. Bölge Şefliği yetkilileri değişiyor ama bizler Belen ve İskenderun inişlerinde tam 25 yıldır ‘Freni boşalan araçlarla’ kelimenin tam anlamıyla biçiliyoruz… Bu büyük tehlike 1994 yılından bu yana tam 25 yıldır devam ediyor. İskenderun’da 2014 yılına kadar, son 20 yılda freni patlayan ağır tonajlı araçların sebebiyet verdiği trafik kazalarında 40’ı aşkın insanımız yaşamını yitirdi, yaklaşık 90 kişi hafif ya da ağır şekilde yaralandı ve yine yaklaşık 50 araçta maddi hasar oluştu. Verdiğim bilançoya 2014 yılından sonraki kazalar ve son 28 Ağustos kazası eklenmemiştir. Eklendiğinde, karşımıza çok daha vahim bir bilanço çıkıyor…

*Bazı Tedbirler Alındı Ama Yetmedi

Peki, hiç mi tedbir alınmadı? Elbet Hatay Valiliği, Hatay ve İskenderun Emniyet Müdürlüğü, Trafik Şube Müdürlüğü, Belen ve İskenderun Kaymakamlığı ile Karayolları tarafından bazı tedbirler alındı. Ancak alınan önlemlere rağmen kazalar hala devam ediyor. Alınan tüm tedbirler yetersiz kalıyor. Belen ve İskenderun ilçelerimiz freni boşalan araçlar manasında ciddi bir risk altındadır. Hatay ve İskenderun medyası olarak, yaygın basının temsilcileri arkadaşlarımız tarafından, mevcut trafik tehlikesi defalarca gündeme getirildi. Ben kendi adıma konuyla ilgili en az beş köşe yazısı yazdım, mevcut tehlikeyi onlarca kez haber yaptım. Bunca ortak çabaya rağmen anılan güzergâhta ‘Freni boşalan araçlar tehlikesi’ artarak sürüyor…

*Lütfen Bu Vahim Konuya Biraz Zaman Ayırınız

Çeyrek asırdır bu elim kazaların haberlerini yapa-yapa, fotoğraf ve videolarını, çeke-çeke, acı ve çaresizlik içinde yerde yatan yaralıları görünce, yaşamını yitiren insanlarımızı toprağa verdikçe, kollarını, bacaklarını ya da servetlerini benzer kazalarda kaybedenleri hatırladıkça, üzülüyor ve endişeye kapılıyoruz.

Sayın Rahmi Doğan. Sayın valim. Hatay, Belen, İskenderun ve bölge yaşayanları olarak 25 yıldır süregelen bu trafik tehlikesi için siz en büyük mülk amirimizden bundan sonrası için can ve mal güvenliği talep ediyorum, ediyoruz. Lütfen tehlikesinin büyüklüğüne işaret ettiğim bu vahim konuya biraz zaman ayırınız. Mevcut tehlike sadece Hatay Valiliği, Hatay Emniyet Müdürlüğü eliyle çözülebilecek ya da giderebilecek bir tehlike değildir. Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Hatay, Belen ve İskenderun Emniyet Müdürlüğü, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü, 53. Şube Şefliği, İskenderun ve Belen Kaymakamlığı, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki trafikle ilgili 5 Trafik Daire Başkanlığı’nın katkıları, ortak akıl, çaba ve gayretleriyle çözülebilir. Son 25 yıldır ilgili resmi kurumlar konuyla ilgili olarak bol bol bir birlerine resmi yazı yazmışlar, güzergâhta görünen ya da görünmeyen bazı tedbirler alınmış, ancak alınan bütün önlemelere rağmen, yetersiz kalan önlemler nedeniyle her defasında elim kazalar gerçekleşmiştir…

*Hayal Gücünüze Bırakıyorum

Son 28 Ağustos 2019 tarihli İskenderun inişi kazasında Freni boşalan araç boştur ve kamyonetten biraz büyük tam kamyon sayılmayacak orta ölçekli bir araçtır. Böylesi bir araç bile ortalığı bir birine katmaya yetmiştir. Daha ağır tonajlı ve yüklü TIR’ların Belen ve İskenderun inişlerindeki kaza ihtimallerini ve verecekleri zararı, sizlerin hayal gücüne bırakıyorum. Özetle tehlike ve risk çok çok büyüktür. Esasen geçmiş yıllardaki benzer kazaların fotoğraf ve videolarına bakıldığında bile dehşete kapılmak mümkündür. Son 25 yılın video ve kaza fotoğrafları bizler için maalesef çok kötü bir can ve mal kaybı ve trafik kazası arşivi oluşturmuştur…

*Mevcut Kazaları Önlemek Adına Sıralı Öneriler

2013 yılı 12. Ayında, İskenderun inişinde, benzer noktalara yakın bir noktada yine Freni boşalan kamyon kazası yaşanmış, bu kazada sigortacı Celal Dönmez aynı araçta bulunduğu bir arkadaşını kaybetmiş, kendisi de İskenderun’da hastanede üç gün tedavi görmüştü. Kaza sonrası konunun uzmanı sayılabilecek Celal Dönmez, mevcut trafik tehlikesi için bir dizi öneri de bulunmuştu. İşte kazazede Celal Dönmez’in 28 Ocak 2014 tarihindeki önerileri;

*Hatay yönünden gelen yük taşıyan tüm araçları, tonaj yönünden denetlemek üzere Belen ilçesinin bir hayli dışında kantar ve denetleme istasyonu oluşturulmalıdır.

*Kamyon tonaj yönüyle denetlendikten sonra aynı saha yakınındaki bir trafik ekibince de, bu kez araç trafik yönüyle denetlenmelidir. İstiap halini aşan kamyon ya da trafiğe uygun olmayan araç hemen orada bağlanmalı ve seyrine izin verilmemelidir.

*Hatay istikametinden gelen kamyon çekici, kamyon, tanker, mikser ve benzer ağır tonajlı araçlar mutlaka Sarımazı mevkiinden otobana zorunlu olarak yönlendirilmelidir.

*İskenderun’a girmesi gereken araçlar ise yine otoban üzerinden gidip, Akçay mıntıkasından İskenderun’a giriş yapmaları sağlanmalıdır. Arsuz yönünden gelen bu tip araçlarda yine otobana yönlendirilmeli, İskenderun’a girmesi zorunlu araçlar girişlerini yine Akçay’dan yapmalıdırlar.

 *Ağır tonajlı araçların hız limitleri denetlenmeli, emniyet yetkilileri dışında, tümsekler ve yeni ışıklandırmalarla, araçların hızı belli bir oranda tutulmalıdır.

*Bazı kritik noktalara, yer müsaitse mutlaka KAÇIŞ RAMPALARI yapılmalıdır.

*Kavşaklar ve ışıklandırmalar istatistikler ve bilimsel veriler dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.

*TÜV Muayene İstasyonlarının özellikle İskenderun girişinde freni patlayan kamyonları düşünerek çok daha titiz, çok daha sorumlu bir anlayışla dikkatli araç muayene işlemleri gerçekleştirmelidirler.

*İlimiz ve ilçemiz genelindeki tüm şoförler odalarının özellikle İskenderun düzlüğünde freni patlayan kazaları görüntülü ve sözlü bir biçimde anlatıp, tüm sürücüleri konuyla ilgili uyarıp, bilgilendirmeli ve eğitmelidir.

*Trafik Büro Amirliklerimizle, trafik şubelerimiz araç ruhsatı verirken, mutlaka Trafik Sigortası’nı araç sahiplerinin lehine olmak üzere zorunlu yaptırmalıdır.

*İlçemiz ve yöre hastaneleri trafik kazaları sonucu acil olarak yatan hastalardan yatak parası almamalıdır…”

*Kazalarla İlgili Köşe Yazı Linklerim

Benim konuyla ilgili geçmiş yıllarda yazdığım köşe yazılarının linki de buraya vermek istiyorum. Söz konusu köşe yazılarıma hafifi yollu bir göz atılırsa, vahim kazaların yeniden olmaması için belki sizlere bir faydam olur diye düşündüm,

http://www.medyatikbakis.com/merhaba-dunya/

http: http://www.medyatikbakis.com/belen-ve-iskenderun-inisinde-freni-bosalan-agir-tonajli-araclar-yetkililer-ve-tedbir/

http://www.medyatikbakis.com/freni-bosalan-kamyon-tehlikesi-ve-toplanti/

http://www.medyatikbakis.com/freni-patlayan-araclar-belen-kaymakamligi-ve-mersin-karayollari-5-bolge-mudurlugu/

*Ortak Akıl, Ortak Fiziki Uygulamalar

Sayın Valim. Elbet böylesi önemli bir konu sadece Celal Dönmez beyin ve benim önerilerimle son bulur diye bir iddiam ya da idamız yok. Vilayet merkezimizde, Belen ve İskenderun’da, Mersin’deki Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’nde onlarca, yirmilerce, ellilerce konun uzmanı sayılabilecek ehil kişiler ve beyinler söz konusudur. Ortak akıl, ortak öneriler, ortak fiziki uygulamalar, düzenlemeler, ortak çaba ve denetimleri yapanların sıkı denetlenmesi neticesi bu acı ve ıstıraptan kurtulabilir, can ve mal kayıplarımızı en aza indirebiliriz. Aksi halde çeyrek asırdır devam eden biçilme talihsizliğimiz Allah korusun ama yarım asra ulaşabilir…

Sayın Valim. 25 yıldır biçildiğimiz yeter diye düşünüyorum. Ben az yazmaya çalıştım, sanırım siz çok anladınız. Bu güzergâhta yine, yeniden, göz göre-göre gelen yeni Freni boşalan araçlar kazaları yaşamamak dileğiyle, sizden, sizlerden bir kere daha bu manada can ve mal güvenliği talep ediyor, size ve Hatay ili genelindeki tüm çalışma arkadaşlarınıza güveniyoruz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here