Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen; “Kayıpları Yerine Getiremeyiz Ama İnsanları Güvenli Evlere Kavuşturabiliriz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, 11 ili etkileyen depremde en ağır yıkımı alan ilimize gelerek, kalıcı konut ve rezerv alanlarıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Gürgen, Hatay’a herkesin daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.
Devlet olarak Hatay’da vatandaşların barınma sorununu çözeceklerini vurgulayan Bakan Yardımcısı Gürgen, tekrar yıkımlar olmaması için çaba gösterdiklerini belirterek; “Zemin+4-5’i geçmeyen konutlar yapacağız. Bu binaları güvenli alanların üzerinde güvenli inşaat teknikleri ile yapıyoruz. Bu yaşanan afet ne ilk, ne de son. İskenderun’da, Kırıkhan’da da çalışmalarımız sürüyor. Samandağ merkezde 5 bin konutun yapılması gerekiyor. Şu anda bir rezerv alan var. Altınözü fazla hasar almadı ancak Altınözü depremzedelere ev sahipliği yapıyor. Altınözü’nün merkezini de canlandırıp burada yaşayan vatandaşlara teslim edeceğiz. Hatay’da saha koşulları gözetilmeden yüzeysel temeller yapılmış. Biz bunları kabul etmiyoruz. Kazıklarını çakacak, üzerine de radye temel atacak, sağlam üzerine sağlam olacak. Kayıpları yerine getiremeyiz, ama insanları güvenli evlere kavuşturabiliriz. Buna da ancak devletin gücü yeter. Biz yapımı tamamlanan evi hak sahiplerine veririz, tüm ödemelerini yaparsa süre sonunda mülk kendisinin olur, ancak ‘Ben bunu ödeyemem’ derse kamulaştırma bedelini alır ve gider. Biz burada fakirin, fukaranın hakkını korumak için adımlar atıyoruz. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Mülksüzleştirme değil fakir fukaranın hakkını gözetmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“Rezerv Alan İçinde Kalan Hak Sahipleri Haklarını Sonuna Kadar Alacak”
Hak sahipliği kapsamında yıkılan konutlarda daha önce kimler yaşıyor ise yine onların yaşayacağını başka yerlerden insanların getirilmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Gürgen; “Bizim ne Suriye’den ne Gazze’den ne de Hatay’ın komşu ilçesinden ne de komşu apartmandan hak sahibi olmayan kişileri getirmemiz mümkün değil. Buradaki boyalı alan içerisinde daha önce kimler yaşıyor ise yine aynı kişiler yaşayacak. Bu konuda müsterih olun. Hak sahipliği kimin ise onlar oturacak. Rezerv alan içinde kalan hak sahipleri haklarını sonuna kadar alacaklar ki bunun tersi zaten mümkün değildir. Önümüzde kanunlar var ve kanunlar buna müsaade etmez. Biz rezerv alan içinde kalan maliklere binalarını yapacağız. Parası olan ödeyecek, parası olmayan ölene kadar o meskende oturacak. Bu süreç içinde parası olursa borcunu devlete uygun taksitlerle ödeyecek. Bu durumda dairesinin veya işyerinin yine tapusunu alacak. Hak sahibi öldüğünde ise bu kez maliklerine soracağız; almak isterlerse onlar satın alacaklar ve yine onların olacak. Değilse bize devredecekler ve biz onlara parasını ödeyeceğiz. İşini özeti budur” açıklamasında bulundu.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise rakamsal bazı açıklamalarda bulunarak, depremler nedeniyle kentte 24 bin 139 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Masatlı; “Şu an itibarıyla konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlarımıza 25 bin 414 adet esen kart dağıttık. Bizim yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayımız 80 bin 323. Şu an itibarıyla mahkemelik dosyalar bittikten sonra yüzde 93,28 rakamına ulaştık. Yüzde 6,5 gibi bir enkaz kaldırma oranımız kaldı. Kalanları da bu ay içinde tamamlayacağız. Ayağa kaldıramayacağımız tescilli kültür varlıkları ile ilgili çalışmalar sürüyor. 205 tarihi binayı kaldırmış durumdayız. 177 konteyner kentte 51 bin 421 bin aile, 149 bin 727 kişi yaşıyor. 64 bin 317 konteynerimiz var. Bizim yönetimini üstlendiğimiz hiç çadır kentimiz yok. Şu anda hak sahibi olan, hak sahibi olmayıp durumu iyi olmayan vatandaşları da konteynerlere yerleştiriyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber Merkezi)