HADO İTSO’da Masaya Yatırıldı
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında kısa adı HADO olan Hatay Deniz Otobüsü Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler; “Proje gemi kiralanarak hayata geçirilmeli” dedi.
Toplantıya, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ve bazı meclis üyeleri, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, İTSO Başkanı Levent Yılmaz ve yönetimi, DTO Başkanı Bülent Kavsak, esnaf oda başkanları, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Yılmaz, vereceği bilgilerden ötürü Ro-Ro yetkililerine teşekkür etti.
Daha sonra söz alan Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, sefer izin süreci ve liman planlamalarını tamamlandığı Samandağ ve İskenderun’dan Mersin marina’ya, Kıbrıs Gazimağusa ve Lübnan Beyrut’a deniz otobüsü seferleri düzenleyecek olan Hatay Deniz Otobüsü Projesi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Konuşmasında ilk olarak Hatay Ro Ro’dan bahseden Güler; “63 uluslar arası nakliye yapan firmadan oluşmuş anonim şirketiz. 55 uluslararası nakliye firması bir araya geldi. Denizi bilmeyen insanlar firmayı kurup gemi kiraladı. Armatörlere gittiğimizde bize gemi vermek istemediler. Bir firma bize itimat etti ve bir gemi bize kiraladı. Bize 3 ay ömür vermişlerdi ama şu anda 4. yılımızdayız. 2 yıl boyunca kiralık gemilerle idare ettik.
3. yılımıza girdiğimizde kendi aramızda para toplayarak, bu hattın devamlılığının Hatay ve ülke ekonomisine katkı sunacağına kanaat getirerek gemi satın aldık. Şu anda Türk armatörlerinin sahip olduğu en büyük yolculu gemi bizim gemiyi denizi bilmeyen 63 nakliyecinin elinde. Bu Hatay adına bir gurur! 230 bin dolar gibi sermayeyle başladık. Bugün gemi sahibiyiz ve ikinci gemimiz geliyor” şeklinde konuştu.
Hatay Ro-Ro’dan bir yetkilinin teknik bilgiler vermesinin ardından yeniden söz alan Güler, HADO ile ilgili fizibilite çalışması istediklerini, kamu zararı olmaması durumunda destek verebileceklerini ilettiklerini ifade etti ancak kimseden bir çalışma gelmediğini söyledi.
Mersin’de kiralanmaya hazır bir deniz otobüsünün var olduğunu kaydeden Güler, Deniz Otobüsleri projesini ‘kiralama’ şartıyla desteklediklerini ifade ederek; “İlk etapta kamu ihale kanununa aykırı bir şekilde dışarıdan gemi alımına, devletin, milletin 25 trilyonunu harcamasına gerek yok. Arzu ederlerse Ro-Ro’cu kimliğimizle farklı firmalara yönlendirerek kiralama yoluyla yapabiliyor iken 25 trilyonun bu şekilde harcanmasına ben vatandaş olarak razı değilim.
Feribot konusuyla ilgili Büyükşehir Belediyesinin biraz daha detaylı çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yolu bu değil. Bunu yolu öncelikle kiralamaya gidersiniz, kiralama yoluyla feribotları getirirsiniz. Oradaki durumu, güzergahı, hattı, kapasiteyi, talebi görürsünüz, hattın oturacağına inanırsınız daha sonra feribot yatırımına girer hattın devamlılığını sağlarsınız.
Yarın dükkanı kapatmak zorunda kalırsanız en azından kira sözleşmesi biter, feribotu gönderir ve milletin, devletin bu imkanları da heba edilmemiş olur. Bizler Hataylılar olarak böyle bir imkan var ise, bu çalışmanın yapılmasına karşı değiliz, destekleriz lakin bunun bu deneme için devletin milletin 25 trilyonunu heba etmeden, daha az imkanla, daha az riskle, daha ucuz maliyetlerle yapılması koşuluyla” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)