Grevdeki Befesa İşçilerine Dayanışma Ziyaretleri Sürüyor

0
18

Açlık sınırı altında ücretlere mahkûm edilen Birleşik Metal-İş üyesi Befesa işçilerinin düşük ücrete karşı başlattıkları grev 27’inci gününde. İşçilere dayanışma ziyaretleri sürüyor.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren İspanya ortaklı Befesa Sılver Metal Fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin düşük ücrete karşı başlattığı grev 27. gününe girdi. Grevdeki işçilere destek ziyaretleri sürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu ile 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, grevdeki işçileri ziyaret ederek desteklerini iletti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi Sekreteri Erdinç Koç, işverenin geçen hafta yeni bir teklifle geldiğini ancak uzlaşılacak rakam olmadığını ifade etti. Befesa işvereninin, geçen hafta getirdiği teklifte saat ücretine zam yapmayı teklif ettiğini aktaran Koç, ikramiyede de yüzde 60 artış, yüzde 60 oranında da performansa bağlı artışı önerdiğini söyledi. Koç; “İkramiye bizim kırmızı çizgimizdir. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde son dört toplantıda yüzde 27,30 oranında zam önerildi. Geçen hafta gelen yeni teklifte ise yüzdesel zam oranından saat ücretine zam oranına dönüşmesine ilişkin teklif geldi. Ancak teklif oranları ve yüzdelerinde uzlaşma sağlanamadı” diye konuştu.

Koç, Befesa işçilerinin en düşük ücret olarak 34 bin 500 lira, en yüksek ise 49 bin lira isterken; işverenin ise 18 bin lira ile 24 bin lira arasında değişen ücretlere yüzde 27,5 oranındaki zam oranını, saatlik ücret olarak ortalama 103 lira olan saat ücretine 38 lira zam önerdiğini belirtti.

İşyeri baş temsilcisi Ümit Ateş de saat ücretlerine zammın 55 lira olmasını istediklerini, işverenin ise saat ücretine 38 lira artış önerdiğini söyleyerek; “Kıdem yılı için de her kıdem yıl için bin 500 lira istendi, onlar ise bin 250 lira verdi. Eskiden 110 gün olan ikramiyeyi işveren 120 gün olarak kabul etti ama 60 gün sabit vermeyi, diğer 60 günü de performansa dayalı önerdi. Bizim de istediğimiz ikramiyenin 120 gün üzerinden hesaplanıp, 12 aya bölünmesi ve işçiler her ay ne kadar para alacağını bilmesi” dedi.

“Mücadelenizde Yanınızdayız”

Ziyarette konuşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin; “Biz işçilerin bu tür eylemlerini her zaman önemsiyoruz. Burada hak mücadelesi verilmeye çalışılıyor. Sizler grevle birlikte emek mücadelesinin en güzel örneklerinden birisini sergiliyorsunuz. Bu mücadeleyi yakın zamanda Dörtyol’da faaliyeti olan Yolbulan Metal Fabrikası başlattı ve sizlerle devam ediyor. Sizin, Befesa Sılver Metal Fabrikasında sürdürdüğünüz mücadelenin zafere ulaşacağına inancımız tam. Bu konuda bizim üzerimize ne düşüyorsa da bunu yapacağız. Haklarınızı alana kadar mücadelede sizlerle birlikte olacağız” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here