Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde; “Böyle Bir Sistemle Sosyal Güvenlik Hakları Korunamaz”
Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, 2020 birinci altı ay emekli zamlarının, hedeflerin çok gerisinde kaldığını savundu.
2019 yılında gıda maddeleri, doğalgaz, elektrik, kömür ve su giderlerindeki artışların çok yüksek olmasına rağmen, TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık TÜFE artışının yüzde 6,49 olarak hesaplanmasına hiçbir emeklinin inanmadığını kaydeden Göde; “Yüzde 6,49 zamla, 1200 TL aylık alan bir emeklimize 77,88 TL artış yapılmıştır. Bu artış, bir aylık elektrik faturasını bile karşılamamaktadır” dedi.
Türk-İş’in itiraz etmesine rağmen, asgari ücrete 300 TL artış yapıldığını, bu artışı da savunmadıklarını ifade eden Göde; “Sadece eşit olmayan uygulamalara dikkat çekiyoruz. Derneğimizin talebi; asgari ücrete gelen artışın emeklilerimize seyyanen zam olarak verilmesi. Yüzdeli zamlar ile emekli aylıkları arasındaki makas giderek açılmaktadır. Bir emeklimizin aylığı 1.000 TL’nin altında ise eski aylığına zam yapıldığından, 1000 TL ödenmeye devam edecektir. Bu durumda olanların zam almadıkları da bir başka gerçektir. Hiç olmazsa, 2019 yılında ödenen 1000 TL aylığın üzerine 2020 zamları yapılmalıydı. SGK, bu gerçeği görmeli ve taban aylıkları yeniden belirlemelidir.
Taban emekli aylıklarına bakıldığında; SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan emeklilerin sigorta başlangıçlarına göre karma sisteme göre hesaplamaların yapılması, sistemi bozan ve eşitlikten uzaklaşan bir uygulamadır. Bu tür hesaplamalar emeklerimizi kendi içinde küstürmüştür. SSK kapsamında, 2000 öncesi 2000 sonrası sigorta başlangıcı olanların emekli aylıklarında büyük bir uçurum oluşmuştur. Böyle bir sistem ile sosyal güvenlik hakları korunamaz. Bundan herkesin bir ders çıkarmasına ve mevzuatımızın elden geçirilmesine ihtiyaç vardır” dedi.
Mevcut sistemle emeklilerin birbirini kıyaslar duruma geldiğini de kaydeden Göde; “Örneğin bir sigortalı 1995 yılında işe girmiş ve 3600 prim üzerinden 2006 yılında emekli olmuş ve bugün 1800 TL aylık almaktadır. Bir başka sigortalı ise 2000 sonrasında işe girmiş ve emeklilik yaşı 60’tır. İkinci sigortalının aylığı düşük hesaplandığı gibi yaşı da yükselmiştir. Sosyal güvenliğin temel ilkesi eşitlik üzerine kurulmuştur. Bu tür adaletsizliklere bir çözüm getirilmelidir. Çalışanlar ve emekliler arasında ayrıma son verilmesi için Sosyal Güvenlik sistemimizde norm ve standart birliğini oluşturacak değişikliklere gidilmelidir.
Sosyal bir hukuk devleti olmayı kendisine Anayasasında rehber edinmiş bir ülkeyiz. Anayasamızın 10. Maddesi, eşitliğini kanunlarda esas alınmasını emrediyor. Bu yönüyle bakıldığında, emeklilerimizin kanun önünde eşitliği öngörmesi için intibakın yapılması gerekmektedir. Emekli olunan tarihe bakılmaksızın sigortalıların prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların aylıkları da eşit olmalıdır. Dernek olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Ülkeyi yönetenlere çağrımızı yapmaya devam edeceğiz. Her bir emeklide derneğimize üye olmalı ve örgütümüzü güçlendirmeliyiz.
Uzun yıllar çalışan ve her eserde alın teri olan emeklilerimize insanca yaşamaya yetecek aylık ödenmesi, devletimizin sosyal bir politikası olarak benimsenmelidir. Emeklimizin ihtiyaçlarını karşılaması için gerçekçi taban aylık belirlenmelidir. 2000 öncesinde olduğu gibi, asgari ücretin yüzde 70’inin karşılığı en az emekli aylığı olarak belirlenmeli ve ödenmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)