Futbolun Adaleti Üzerine (3)

0
57

Değerli okurlarım, adaletin olmadığı yerde güzel olan hiçbir şeyden söz edilemez. Hırsızlık, dolandırıcılık, namussuzluk, cinayetler boyut kazanır. Zaten adalet herkese lazımdır. Yöneticilerin bu konuyu iyi değerlendirmeleri, hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Güçlü olanlar, adaleti hiçe sayıyorlarsa, nasıl olsa yırtarım diyorlarsa; Yemezler! Öyle bir an gelir ki, onlar da adalet istiyoruz diyeceklerdir. Kişi idam edildikten sonra Beraat ediyor. Buna adalet denilir mi?

Geciken adalet hiçbir zaman tasvip edilmez de, daha çok spor sahalarında “Adalet Olmaktan” çıkar. Bizleri yaradan, adaleti hepimiz için gerekli kılmıştır. Binlerce peygamberi nebiyi boşuna mı gönderdi? İnsanların güzel yaşamalarını sağlamak, adaleti tesis edip adil olmak için. Konunun dini yönü böyledir ama sportif yönü de oldukça önemlidir. Bu nedenle hakemlere gereksiz yere yüklenmenin esbabı harbiyesi olamaz.

Büyük koltuklarda oturan, atanmış hâkimler, hem de yüksek yargı koltuklarında oturup hukuk adına birkaç utanç verici kararlara imza atarken, bizler hakemleri aşağılarız daha ziyade. Oysa saniyelerle ölçülen adaletin terazisini hassas ayarlarla ölçeriz, incecik eler, sıkıca dokuruz. Hele bir de o hakem birazcık antipatikse… Haksızlık olduğunu bile-bile, oyunun yapısı gereği bunun böyle olduğunu göre-göre ve de asla o yükün altına girmeye cesaret edemeyeceğimiz yüzleşmeden…

Ancak, futbol oyununun en büyük adaletsizliği, asıl büyüğü bu oyunun doğal yapısının dışında ortaya çıkan haksızlıklardır. Kişisel çıkarlarından başka bir şey düşünmeyen kıymeti kendinden menkul bir takım insanlar çıkarlar ve göbeklerini gere-gere açıklamalar yaparlar. O ensesi kalın insanlar neler söylerler: Şunları sık-sık duyar olmuştum. Hukuk kurumlarına hakaret etmek, Kaybettiklerinde mızıkçılık yapmak… Demagoji ile birlikte bağırıp çağırmak, Gerçekçi olmamız gerekirse…

Adaletsizliğin asıl kaynağı da budur. Haklar ve özgürlükler rejimini sorumluluk altından koparıp, sürekli ve yüzleri kızarmadan adalet isterler o en sesi kalın sözde insanlar… Sözde adalet isteyen bu insanların, hepsi kendilerine Demokrat, hepsi kendilerine Adildirler. Gerçeği söylemek onlara o kadar ağır gelir ki, kelimelerle anlatabilmem mümkün değil.

Ortada dönen milyarlardan (Kasımpaşalı da buna dâhil) nemalanmak ve de imtiyaz… Uzun yıllar üç büyükler olarak vasıflandırdığımız takımlarımız, bunlar yetmediği gibi onları taklit ederek, koltuğuna yapışan bazı Anadolu takımları… Bunları yarınki sayımızda sizlere sunacağım. Bu arada profesyonel futbol kulüplerimizin de, hoşa gitmeyen ama yıllardan beri devam eden olumsuz durumlarını da aktaracağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here