Futbola Yapılan Çirkinlikler (5)

0
30

Değerli okurlarım, ülkemizde ve de şehrimizde gözle gözükür biçimde ırkçı gösteriler, şiddet, terör olmamasına rağmen, yine de sporseverlere bu gelişmelerden etkileneceğini göz ardı edemeyiz. Bu tür çirkinlikler, en başından görmezden gelinirse, öyle baş ağrısı yapar ki önüne geçilemez olur, müzminleşir.

UEFA’nın ve FIFA’nın, ırkçı gösteriler yapan takımları, şampiyonalara sokmaması da soruna çözüm olamaz. Şimdiye kadar olmadığı gibi… Çünkü futbol; sadece futbol olmaktan çıktığı, sanayiye dönüştüğü için, daha önce saydığımız cezalardan birine hedef olacak takıma sponsorluk desteği veren şirketlerin açabilecekleri yüklü tazminat davalarından endişe edilmekte ve hatta korkulmaktadır diyebiliriz.

Peki, Ülkemizdeki cezaların şiddeti nedir? Saha kapatma cezaları, Bir müsabakayı uzak bir ilde oynatma, Muhtelif para cezaları (Ülkemizde ve Şehrimizde ırkçı gösteriler yoktur ama her şeye rağmen dikkatli olalım diye bunları yazıyorum). Evet, verilen bu cezalara rağmen, statlarda, Taraftarlar arasındaki şiddet olayları bittimi? Bitiyor mu? Kesinlikle hayır…

Geriye ne kalıyor? Hakemlerimizin müsabakaları 5 yada 10 dakika geç başlatmaları kalıyor ki, onu da zaten uyguluyorlar. O uygulamada anlayanlar için… Biz de böyle de dünyanın belli ülkelerinde daha başka… Aslında herkes bu gerçeğin tamamıyla farkında ama nedense bazı gerçekleri kabullenmek işlerine gelmiyor, kabullenemiyorlar.

Kabullenemeyen bu gerçek, Yahudi hakemler değil, Afrikalı Futbolcular. Aslında onlarda da sevimsizler var ama insanların sevimsizliği, rengi için yargılandığı görülmemiştir. Avrupa’da işsizlik başta olmak üzere, toplumsal sorunlar yumağının yol açtığı öfke birikimi. Sorun burada yatıyor.

Yasalar, diğer platformlarda, Irkçı, Faşist, Nazist veya Yahudi karşıtı gösterilere ağır cezalar öngördüğü için, sorunlu kesimler içlerini statlarda döküyorlar.

Çünkü yasalar, spor karşılaşmalarını cezalandırabilecek platformlar ya da kamusal alanlar arasında saymakta veya bunu utmuşlardır. Sonuç olarak, özellikle sporseverler iyi niyetlerini ortaya koymazlarsa, verilen cezalarla bu işin sonu gelmez. Muhtemelen artar bile.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here