Değerli okurlarım, okurlarım içinde engelli kardeşlerimin olduğunu hemen belirtmeliyim. Onlarda sadece engelliyim diyorlar ya, yine de o kardeşlerimizi aydınlatmak ve yararlı olmak için çaba gösterdiğimi samimi olarak belirtmeliyim. Hangi uzuvlarından engelli olduklarını belirtmiyorlar ve sadece engelliyim demek yetersiz oluyor. O nedenle sorulan sorulara genelleme yapmak durumundayım. Daha isabetli olmanın ayıp olmadığını düşünüyorum.
Öncelikle, engelli olmanın ayıp tarafı yoktur. Herkes az da olsa engellidir bunu unutmayalım ve kompleks yaratmayalım. Bu sayımızda engelli kardeşlerimizi biraz olsun rahatlatmak için dimdik ve akupunktur sistemlerini bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım. İnsanların motivasyonları yerinde olduğunda yaşama daha sıcak bakar ve ona dört elle sarılır.
Örneğin, bir çok fiziki rahatsızlıklarda (buna sporcu rahatsızlıları da dahil) rahatsızlık belirlenip ve tam ortasına iğne batırıldığında, acı duymaksızın rahatsızlıktan eser kalmıyormuş. Bu işlemin ağrılar için metot olduğunu hemen belirtmeliyim. Henüz bir bilim dalı olmamakla beraber, bilimin nüvesini teşkil eden çalışmalar yoğunlaştırılarak yani, akademik ve bilimsel bakış akapunkturu yorumlayacak, bilimsel çalışmalar yoğunlaştırılarak ve sonunda bilim olacaktır. İnsanların yararına bir gelişme olduğunu da hemen belirtmeliyim.
Tedaviler canlılar içindir. Yolda yürüyen vatandaş da, sahada top koşturan futbolcuda aynı kategori içindedir. Hayvanlar acıyan yerini söyleyemediklerinden kaybediyorlar. Evine ekmek götüremeyen bir kişi ile form düşüklüğü yaşayan sporcu arasında fazla bir fark yoktur. Olumsuz duygu ve düşünceler onları bir yerde acze düşürmektedir. O nedenle limbikten söz etmek istiyorum.
LİMBİK SİSTEM NEDİR?
Efendim, insanların sayesinde dışardan gelen yada düşüncelerimizde oluşan her türlü uyarana, vücudun vereceği yanıtı düzenleyen sistemdir. Özellikle, insanların sık-sık yaşadığı stres oluşturan uyaranların insan bedenine vereceği zararı ortadan kaldırmaya, bunun için dolaşım ve sindirim sistemi, tüm fonksiyonların düzenlenmesinde rol oynar. Gövdemizdeki bütün hayati fonksiyonların limbik sistemimize gelen uyarıların etkisi altında olduğunu bilmemiz gerekir.
Örneğin, gürültüler, tüm görsel uyaranlar, bir futbol müsabakasının skoru, dostlarımızın bize söylediği iyi ya da kötü sözler, yaklaşımlar, özellikle duygu ve düşüncelerimiz. Burada duygu, düşüncelerimiz çok önem taşıyor. Form tutmalıyım ve gol atmalıyım diyen futbolcular. Lezzetli yemek yapmalıyım, eşime güzel gözükmeliyim ev hanımları. Engelliyim, şişmanım, çirkinim, sakarım, sinirliyim gibi birçok uyaran, limbik sistemimiz tarafından işleme tabi tutulur.
Şimdi engelli kardeşlerimize sesleniyorum. Engelliyim diye demoralize olmanıza gerek yok. Yeter ki gülmeyi unutmayın, hayata sıcak bakmayı aklınızdan çıkarmayın. Günün birinde gidilecek yer belli. En azından o güne kadar yüksek moralle mutlu yaşamaya özen gösterin. Kalemim hizmetinizde olmakla beraber, şunu da hiç aklınızdan çıkarmayın. Azrail’in “Şaka Yaptığı” görülmemiştir.
Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA