Eğitim-Sen; “Birinci Dönem, Öğrencilerimiz Açısından Kayıp Bir Dönem Olmuştur”

0
36

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı I. Yarıyılı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Pandemi koşullarında başlayan 2020-2021 eğitim öğretim yılının ilk yarısının sona ermesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Sen, eğitimdeki eşitsizliğin pandemi sürecinde daha da arttığını vurguladı.

Özellikle yoksul ve kırsal bölgelerde iletişime geçtikleri öğretmenlerin önemli bölümünün, öğrencilerin yarısından fazlasının EBA’ya erişemediğini ifade ettiğini ve bu durumun kendilerini çaresizliğe ittiğini belirttiklerinin ifade edildiği açıklamada; “Yüz yüze eğitimde yaşanan eşitsizlikler uzaktan eğitim süreciyle daha da derinleşmiş, bütün yük öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmen arkadaşlarımızın üzerine yıkılmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin derslerin niteliğini artırmak için bilgisayar, tablet, internet vb. alarak yeni harcamalar yapmak zorunda bırakılmış ve artan internet ve telefon faturaları nedeniyle giderlerde önemli artışlar yaşanmıştır. İnternet, bilgisayar ve tablet desteği görmeyen öğretmenlerimiz, uzaktan eğitim sürecinde ek ders ücretlerinin ödenmesi sürecinde de çeşitli mağduriyetlerle karşı karşıya bırakılmıştır.

Yüz yüze eğitime kıyasla çok daha sınırlı olan uzaktan eğitimde ve canlı derslerde, örgün eğitimde uygulanan müfredatın aynısı verilmeye çalışılmış; müfredatta bir seyreltme ve azaltma yoluna gidilmemiştir. Müfredatla paralel olarak ders kitapları da uzaktan eğitime uygun olmadığından canlı derslerde normal ders kitaplarının kullanılması sorun yaratmıştır. Uzaktan eğitime uygun basılı ve dijital materyallerin yetersizliği gibi sorunlar süreci daha da zorlaştıran etkenler olmuştur. Öğretmenlere hem uzaktan eğitimi uygulamak, hem de uzaktan eğitimde kullanılacak materyal geliştirme konusunda yeterince destek sağlanmamış olması, 2020-2021 eğitim öğretim yılının birinci döneminin özellikle öğrencilerimiz açısından büyük ölçüde kayıp bir dönem olmasına neden olmuştur” denildi.

Gerekli önlemlerin alınarak yüzyüze eğitime geçilmesi gerektiğini savunan Eğitim Sen; “Eğitim Sen gerekli tüm önlemlerin alınarak, okulların fiziki olarak salgında güvenle kullanılabilir hale getirilerek ve ihtiyaç duyulan personel (sağlık çalışanı, temizlik görevlisi ve öğretmen) atanarak yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini düşünmektedir. Özellikle okul öncesi ve ilkokul kademesindeki öğrencilere yönelik olarak gerekli hazırlıklar yapılarak en kısa sürede yüz yüze eğitime geçilmelidir.

MEB, eğitimde her şeyin güllük gülistanlık bir havada olduğuna dair algı yaratarak toplumu buna inandırmaya çalışması, bakanlığın süreci doğru yönetemediğini göstermektedir.

2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yüz yüze eğitimi başlatmayı düşünenler, demokratik katılım mekanizmaları oluşturmalıdır. Eğitim emekçilerinin aşı takvimindeki yeri gözden geçirilerek bir an önce kamuoyuna açıklama yapılmalı ve yeni döneme başlanmadan eğitim emekçilerine yönelik aşılama çalışmalarına başlanmalıdır.

Eğitim Sen olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonrada öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin hakları noktasında mücadelemizin süreceğini belirtiyor; Tüm öğrencilerimize ve eğitim emekçilerine sağlıklı günler, iyi tatiller diliyoruz” şeklinde ifadeler kullandı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here