“Eğit-Donat” Projesi Hangi Yasal Mevzuata Dayanarak Gerçekleştiriliyor?”

0
77

refik eryılmaz7Vekil Eryılmaz, ‘Terörist Yetiştirmenin Amaçlandığı’nı Savunduğu Eğit-Donat Projesini TBMM Gündemine Taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, Suriye yönetimine karşı savaşmak üzere “ılımlı muhalif” olarak tanımlanan terörist örgütlerin eğitilip- donatılmasıyla ilgili Eğit-Donat projesini TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Milletvekili Eryılmaz; “Ulusal ve Uluslararası basına yansıyan haberlerde, Suriye yönetimine karşı savaşmak üzere sözde “ılımlı muhalif” olarak tanımlanan terörist örgütlerin eğitilip- donatılmasıyla ilgili Türkiye ile ABD arasında mutabakata varıldığı, mutabakatta eğitimin Kırşehir-Hirfanlı’da verilmesi ve yılda 2 bin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanının eğitilmesinin amaçlandığı bilgisi yer almaktadır. Diğer yandan Suriyeli muhaliflere yakın El Dorar haber sitesi iddialarına göre; ABD’nin öncülük ettiği ‘eğit-donat’ programı kapsamında eğitim görecek sayısı belli olmayan ilk muhalif grubun 10.12.2014 tarihinde Halep’ten Türkiye’ye getirildiği ve eğitimlerinin bir hafta süreceği iddia edilmiştir” diyerek konu ile ilgili olarak Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti;

“1.Eğit-donat projesiyle ilgili olarak ABD’li yetkililerle anlaşma yapıldığı yönündeki iddialar doğru mudur? Şayet doğru ise anlaşmanın içeriği nedir?

2.Basın kaynaklarında sürekli olarak gündeme gelen ama bir türlü Hükümetin açıklayamadığı eğit-donat projesinin ne anlama geldiğiyle ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

3.Eğit-donat projesiyle kimleri nasıl eğitmeyi ve neyle donatmayı düşünüyorsunuz?

4.Lazerle noktalama, askeri yığınakların olduğu yerlere sabotaj ve yakın çatışma tekniklerinin eğitim kapsamında verileceği iddia edilen terörist grupları nereye savaşmaya göndermeyi düşünüyorsunuz?

5.Hükümet yetkililerince Eğit-donat projesinin amacının Suriye ve Irak’a istikrar getirmek ve siyasi bir dönüşümün sağlanması söylemleri dikkate alındığında; meşru olmayan terörist grupların eğitilip donatılarak başka bir ülkeye savaşmaya gönderilmesi uluslararası teröre destek vermek anlamını taşımıyor mu? Suriye ve Irak’a istikrar getirerek siyasi dönüşüm sağlamaya çalışmanın yolu terör ihraç etmekten mi geçmektedir?

6.Türkiye’nin şu ana kadar Eğit-donat projesi kapsamında 230 peşmergeyi eğittiği iddiaları doğru mudur?

7.Eğit-donat projesi kapsamında ülkemiz genelinde hizmet eden kaç kamp bulunmakta ve açılması planlanmaktadır? Bu kamplar hangi bölgemizde yer almaktadır?

8.Eğit-donat projesi Türk Ceza Hukuku ve Uluslararası Ceza Hukuku hükümlerine göre suç değil midir? Şayet suç değil ise hangi yasal mevzuata dayanarak bu proje gerçekleştirilmektedir?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here