Dörtyol’daki Balık Ölümlerine Yerinde İnceleme!

0
46

İskenderun Çevre Koruma Derneği (ÇKD) Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Dörtyol’da yaşanan balık ölümlerini yerinde inceledi. Kara, konu hakkında yaptığı açıklamada, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından analiz yapılmak üzere alınan numunelerin sonuçları henüz belli olmadığını ancak sonuçların ivedilikle çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Ölümlerin halen devam ettiğine işaret eden Kara; “Bugün Dörtyol Yeniyurt Mahallesi Güney Tatil Sitesine giderek geçen hafta Çarşamba günü itibari ile başlayan balık ölümlerini yerinde incelemek üzere mahalle sakinleri ile bölgede incelemelerde bulunduk.

Görünen o ki kısmi olarak balık ölümleri hala devam ediyor. Bölge sakinlerinin İlçe Tarım Müdürlüğüne, Valiliğe, Kaymakamlığa ve Belediyeye bilgi verdiği bilgisi net.

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından bolca miktarda Göl’e oksijen sağlamak ve su seviyesini yükseltmek amacıyla su basıldı. Rica ettik su basma işlemi tekrar devam edecek.

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından analiz yapılmak üzere alınan numunelerin sonuçları henüz belli değil. Pazartesi (bugün) ya da Salı günü sonuçlanmasını umut ediyoruz.

Burada önemli olan hususlar;

-Göletin bir kanal ile bağlantısı sonucunda mevcut kirliliğin denize doğru akması ve canlı ölümlerinin yaşanmasıdır.

-Kirliliği nereden, hangi endüstri tesisinden veya hangi bölgeden kaynaklanarak doğa ve canlı yaşamı için ölüme sebebiyet verdiğinin net olarak bilinmesidir.

-Kanalın göl ile bağlantısının kesilmesi bundan sonraki süreç için daha sağlıklı olacaktır.

-İlgililerden beklentimiz analiz raporu sonuçlarının çıkması ve gerekli denetimlerin yapılarak ekosistemin ve canlı yaşamının tehdit altında bırakılmamasıdır” diye konuştu.

Denetim sonuçlarının bir an önce açıklanması ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini de vurgulayan Kara; “Bizleri bugün Dörtyol’da misafir eden mahalle sakinlerinden Sinem hanıma ve ailesine çok teşekkür ediyorum. İyi ki varlar, onlar sayesinde bu sorunu kamuoyu ile paylaşmamıza sebep oldular. İlgili kurumların yetkilerini kullanarak ivedi olarak denetimleri yapmaları ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşılmasını hepimizin tek temennisidir” dedi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here