MKÜ’de Cumhuriyetin 90. Yılı Anısına “Atatürk ve Cumhuriyet” Temalı Rölyef Çalışması
Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zakir Mehtiyev Cumhuriyetin 90. Yıl anısına “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı rölyef çalışmasına imza attı.
Doç. Dr. Zakir Mehtiyev MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’in teklifiyle Tayfur Sökmen Kampusu’nun sanat eserleriyle zenginleşmesi için Cumhuriyetimizin 90. Yılı anısına yaptığı bir yıllık çalışmasını basına tanıttı. 65 yıllık hayatının özeti diye tabir ettiği çalışmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Zakir Hoca, ortaya çıkarmış olduğu eseri genç nesillerin iyi anlayıp Cumhuriyet’e ve Atatürk’e çok iyi sahip çıkmalarını tavsiye etti.
Bu çalışmanın Rektör Güder’in teklifiyle hayat bulduğunu dile getiren Zakir Hoca, kampusun çağdaş bir görünüm kazanması ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nin sanatsal faaliyetlere yer vererek çağdaş Türkiye’nin inşasında öncü rol oynamasını arzuladığını belirtti.
Çalışmasının Cumhuriyet’le bağlantılı olmasını isteyen Zakir Hoca, Cumhuriyet’in kendisine hissettirdiklerini eserinde yansıtmaya çalıştığını söyledi.
Rölyef çalışmasıyla ilgili ne düşündüğü de aktaran Doç. Dr. Zakir Mehtiyev; “Bu çalışma 5×2.5 metre boyutlara sahip. Yaptığım tasarıyı rölyefe yerleştirmek lazım ki etkileyici bir sanat eseri olsun. Bu rölyefin tasarımını ben düşündüm. İstedim ki zor bir tasarım olsun. Çünkü zor olan her zaman cazip gelmiştir bana. İnsan her zaman yükseklerde uçmak için can atmalı. Yüksekte uçmalı. Ben de böyle bir ruh hali içerisinde eser vermeye çalışıyorum. Dünya tasarımında böylesine zor bir çalışmayı öncesinde görmüştüm. Beni çok etkilemişti. Şimdi ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ temalı bu çalışmayla etkilendiğim şeyi hayatımda ilk defa uyguluyor olmaktan büyük keyif alıyorum” diye konuştu.
Çalışmanın içeriği hakkında da konuşan Mehtiyev, bir çiftçi ailesinin Cumhuriyet coşkusunu yaşadığını, bir Türk askerinin elinde bayrağıyla bu coşkuya ortak olduğunu, bu bayrağın altında ise milletin mutluluğunun bulunduğunu dile getirdi. Mehtiyev, milletin geleceğe dair fikirler ürettiğini, ortada yer alan Atatürk’ün elinde kitabı havaya kaldırmış sanat ve bilime çağrı yaptığını sanat ve bilimin ise bağımsızlığı resmettiğini kaydetti.
Açıklamasında çalışmasında ne tür malzemeler kullandığının ve kaç kişilik bir ekiple çalıştığının bilgisini de veren Doç. Dr. Zakir Mehtiyev şunları aktardı:
“Burada genel olarak önce birinci aşamada kille şekiller verildi. Önce çalışmanın alçıdan kalıbı alındı. Sonra o kalıbın üzerinde jelkod ve polyester kullanıldı. Onun da içine demirler kullanıldı ki dayanıklı olsun diye. Bir de elyaf kullanıldı bunun içine. Elyafı da yapılan çalışmayı sertleştirmesi için kullandık. Bu çalışmanın fikri bana ait olduğu için yorumunu ben tasarladım. Bu işi üç kişilik bir ekiple yaptım diyebilirim.”
“Atatürk ve Cumhuriyet” temalı çalışmasını Güzel Sanatlar Fakültesinin atölyelerinde yaptığını ifade eden Zakir Hoca, bu çalışmaya niçin ihtiyaç duyulduğunu kısaca özetleyerek şunları aktardı:
“Rektör hoca 2012 yılında kampusun düzenlenmesi ile ilgili bir toplantı yapmıştı. Farklı meslek kollarından insanlar da toplantı da yer almıştı. Yeni rektörlük binası açılmadan önce kampusun içinde neler olabilir diye görüşler öne sürüldü. Ben de orada böyle bir fikrim olduğunu ve bunun da Mustafa Kemal Üniversitesi için önemli bir kazanç olacağını söyledim. Sağ olsun Rektör Hoca da fikirlerime değer verdiğini ve çalışmayı onayladığını aktardı. Ben de o günden itibaren çok büyük bir emek harcayarak böyle bir eser verdim. Yaptığım çalışmayı gururla genç nesillere hediye ediyorum.”
Cumhuriyetten önce Türkiye’nin dünya ülkeleri seviyesinde olmadığını söyleyen Mehtiyev, Cumhuriyet ile birlikte okuyan ve araştıran nesillerin yetiştiğini bunun da Türkiye’yi muasır milletler seviyesine çıkardığının altını çizdi. Mehtiyev, Cumhuriyet’in özünün bilim ve sanat olduğunu vurguladı.