Deprem Bölgesi 5 İle İl Dışında Kontenjan

0
111

LGS Tercih Süresi Yoğun Bir Şekilde Devam Ediyor…
Deprem Bölgesi 5 İle İl Dışında Kontenjan

İskenderun’da ortaöğretim öğrencilerine yönelik eğitim veren Emin Adımlar Eğitim Kurumu Rehber Öğretmeni Öykü Merve Yaşar, açıklanan LGS sonuçları sonrası başlayan tercih süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 28 Haziran 2024 tarihinde başlayan tercih süreci 17 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz 2024’de açıklanacak.

Öğrencilerin ‘yerel ve merkezi’ olmak üzere iki sistemde tercih yapmaları gerektiğini ifade eden Yaşar; “İki tercihimiz var sistem olarak. Birinci olarak yerel tercih yapmamız gerekiyor, mahalli tercih de diyoruz buna. Adrese dayalı olarak kendi adresi içerisinde olan okulları tercih ediyor çocuklar. 5 tercih yapma hakkı var adresine yakın olan okullardan. 3 Anadolu 2 meslek ya da 3 meslek 2 Anadolu lisesi yazabilir. Bunu sistem zaten zorunlu tutuyor. Zorunlu olarak yerel tercih yapması gerekiyor. Yerel tercih yapmadan merkezi tercih yapamıyor. Merkezi tercihte de sınav puanıyla tercih yapıyor. Kendi bulunduğu il içerisinde il yüzdeliğine dahil olarak tercih yapabiliyor çocuk. Bunun dışında il dışında da tercih yapabiliyor genel yüzdeliğini kullanarak. Burada da 10 tercih hakkımız var, onun hepsini yapmak zorunda değil, bir tercih yapabilir iki tercih yapabilir çocuğun kendi isteğine kalmış durumda” dedi.

İl dışında tercih yapmayı düşünen öğrencilerin ‘ben ailemden  uzak pansiyon ortamında 4 yıl okuyabilir miyim?’ sorusunu kendilerine sormaları gerektiğini önemle vurgulayan Yaşar; “Özellikle yüzdelik dilimi yüksek olan öğrenciler, fen lisesi tercih yapan öğrenciler, sınavla alım yapan okullara pansiyonlu olarak tercih edip şehir dışından da tercihlerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu durumda özellikle sorulabilecek sorulardan bir tanesi bana göre şu ‘İlk tercihimde nereye gidebilirim, bu okul bana gelirse ben bu okulda 4 yıl okuyabilir miyim?’ En önemli sorulardan bir tanesi bu. İl dışında da olur. ‘İl dışında pansiyonda kalabilir miyim, pansiyon koşullarına adapte olabilir miyim, ailemden uzakta 4 yıl boyunca okuyabilir miyim hedeflerim uğruna?’ Bu soruların doğru bir şekilde sorulması gerekiyor” diye konuştu.

Deprem bölgesi olan 5 il için il dışında kontenjan hakkı verildiğinden de söz eden Yaşar; “Geçen sene %2’lik bu sene %1’lik bir hak tanındı deprem bölgesindeki 5 il için. Bu 5 il için her 30 öğrenci başına bir kontenjan hakkı veriliyor il dışında. Bu kontenjan hakkını kullanarak şehir dışı tercih yapan öğrenciler oluyor. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Deprem bölgesinde çok zorluk altında çalışan, çok zor şartlarda çalışan öğrencilerimiz oldu. Bu zorlu çalışmanın bir ödülü gibi bu hak. Ödülü kullanarak şehir dışına gitmek isteyen öğrencilerin de pansiyonda kalma ihtimalleri nedir, eğitimlerini orada nasıl tamamlayabilirler bunu da göz önünde bulundurmaları gerektiğini düşünüyorum. Sadece olaya il bazında bakmaları gerekmiyor, il dışında da düşünebilirler, bu şekilde on tercih yapabilirler” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here