1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Atatürk Anıt Alanı’nda yapılan resmi tören ve çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Düzenlenen törende ilk olarak çelenk sunumu gerçekleştirildi. Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası tarafından Atatürk’ün manevi huzuruna çelenk sunuldu.
Törene, İskenderun Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve başkan vekili Mahmut Bilen, İskenderun Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Aksel Butrosoğlu İskenderun Liman Başkanı Özkan Alkaç, İskenderun Sahil Güvenlik Deniz Kuvvetleri komutanları, İskenderun Sefa Atakaş Denizcilik Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, denizcilik ve gemi acenteleri temsilcileri katıldı. Tören, saygı duruşu ve şanlı bayrağımızın göklere çekilmesi ile birlikte İstiklal Marşımızın okunmasıyla sona erdi.
1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren kabotaj kanunun bu yıl 89. yıldönümü kutlamaları gün boyu çeşitli etkinliklerle devam etti.
“1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” münasebetiyle, İskenderun Vali Zeki Şanal Kapalı Yüzme Havuzunda çeşitli kategorilerde yüzme müsabakaları, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı limanında TCG KARATAŞ gemisinin katılış ve karşılama töreni ve gezilmesi, Yelken Kulübü koordinesinde Yelken Kulübü ile Deniz Üs Komutanlığı arasındaki deniz sahasında lazer ve optimist dallarında yelken gösterisi, Atatürk Anıtı ile Yelken Kulübü arasındaki deniz alanında fener alayı yürüyüşü ile çeşitli etkinlikler ile son buldu.
Kabotajın Tarihçesi
Fransızca kökenli bir sözcük olan Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Osmanlı Devleti tarafından Türk denizlerinde, yük ve yolcu taşıma hakkının Batılı devletlere verilmesinden sonra Lozan Antlaşması ile Türk denizlerinde gemi işletme hakkı (kabotaj hakkı) Türklere bırakıldı. Kabotaj hakkının tam olarak uygulanmaya konulması, 1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan Kabotaj Kanunu ile gerçekleşti. Bu kanunla Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk gemilerine verildi. Böylece Türkiye’nin denizlerinde tam bağımsızlığı sağlanmış oldu.