Demir; “Kadınız! Kadın Bakanlığı İstiyoruz!”

0
72

kesk açıklama4KESK Kadın Platformu Adına Konuşan Melek Demir; “Kadınız! Kadın Bakanlığı İstiyoruz!”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İskenderun Kadın Platformu adına Eğitim Sen İskenderun Şube Kadın Sekreteri Melek Demir, 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde Mirabel kardeşlerin katledilmesi olayını hatırlatarak; “Bu ülkede her gün beş kadın öldürülüyor, yüzlerce kadın şiddete maruz kalıyor. Kadına yönelik şiddet ve kadının bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki baskı her geçen gün artıyor” dedi.

Savaştan dolayı topraklarını terk etmek zorunda kalan binlerce kadının, gittikleri yerlerde sistematik şiddetin birincil hedefi olmaya devam ettiğini vurgulayan Demir; “Siyasi iktidar, kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemeye yönelik bir çaba içinde olmamayı sürdürüyor. Şiddeti sıradanlaştırmaya çalışıyor. “Namus,” diyor; “ahlak,” “edep” diyor, kadın çocuk doğursun, daha fazla çocuk doğursun, kocasının ya da babasının himayesinde yaşasın diyor. Kadın erkek eşitliğinin nasıl sağlanacağına, kadın üzerindeki baskıların nasıl azaltılacağına, nitelikli kadın istihdamını nasıl artıracağına ve nefret cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddeti nasıl ortadan kaldıracağına değil de kürtajı nasıl önleyeceğine ve boşanma oranlarını nasıl azaltacağına, aileyi nasıl koruyacağına kafa yoruyor. Kendisi gibi düşünmeyen, yaşamayan herkese saldırıyor, diğerlerini de kendi gibi olmayanlara karşı aynı tutum içinde olmaya teşvik ediyor. Öte yandan hazırlanan 2015 bütçesi ile kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanda karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığı pekiştirilmektedir. Bu bütçe kapitalizmin beden ve yeni işgücü rejimi oluşturma politikalarının izlerini taşımaktadır. Bu bütçe kadınları yok sayan savaş ve sermayenin bütçesidir” şeklinde konuştu.

Erkek Adalet Değil, Gerçek Adalet İstiyoruz”

Kadınların sorunlarına çözüm üretebilecek bir ‘Kadın Bakanlığı’ istediklerini kaydeden Demir; “Ortada bu kadar çok sorun var; ama bu iktidarın bir kadın bakanlığı yok. 2011’de “Biz muhafazakâr demokrat bir partiyiz. Bizim için aile önemli” diyerek Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın isminden kadın kelimesi silindi ve bu bakanlık var olanın da gerisine düşen bir biçime Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dönüştürüldü. Bizler biliyoruz ki kadınlar en çok eşleri, eski eşleri, babaları, ağabeyleri ve yakın akrabaları tarafından öldürülüyor. İktidar tarafından her gün yeniden üretilen bu kutsal aile miti biz kadınların hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Biz, kadını aileden azade ele alabilen, adında Kadın olan, kadın için ve kadın erkek eşitliğini güçlendirmek konusunda politika üretmekle görevli olan bir Bakanlığımız olsun istiyoruz. Toplumda kadınlıkların var olduğu düşüncesini dışarıda bırakmayan, kadınlardan gelen taleplerin politikasını oluşturup bunların devlet politikasına dönüşmesini sağlayacak resmi mekanizmaların oluşturulmasını talep ediyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here