Cumhuriyet Kadınlarından Adlarına Yakışır Etkinlik

0
364

cumhuriyet kadınları9Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) İskenderun Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle geçtiğimiz Pazar günü, Belediye Sosyal Tesislerinde kadınlara yönelik kahvaltılı bir program düzenledi. Her yaş grubundan kadınların ellerinde Türk bayraklarıyla katıldığı etkinlikte Türkiye’nin ilk kadın il başsavcısı emekli Işık Keskin de katılım gösterdi.

Alkışlarla mikrofona davet edilen Başsavcı Keskin, kadın başsavcı olarak yaşadığı zorlukları kısa anekdotlarla anlattı. ‘Kadına şiddet’ denildiği zaman herkesin fiziksel şiddeti düşündüğünü ancak şiddetin bir de ekonomik ve psikolojik boyutu olduğunu vurgulayan Keskin, kadınların fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kaldığını söyleyerek; “Ciddi şekilde kadın ve çocuklar şiddete maruz kalmaktadır. Cezaevlerinde tutuklu kadınların yüzde 90’ı eşlerini veya çok yakın birlikte yaşadıkları kişileri öldürmekten yatıyor. Hepsinin değişik yörelerde hikayelerini dinlediğim zaman baktım ki 13-14 yaşlarında evlendirilmiş, sonra başlık parasıyla aile tarafından satılmış. Sonra 16-17 yaşında anne olmuşlar. Bu arada her gün eşinden fiziksel ve ekonomik şiddet görmüş. Bu kadınlara maalesef ki çalışma, eğitme, üretme öğretilmemiş, ‘Erkek bakar’ düşüncesi var.

cumhuriyet kadınları10

Zaman içerisinde kadın katlanamamış ailesine geri dönmek istemiş. Ancak aile diretmiş, ‘Gelinlikle çıkan kefenle döner’ diye. Kendi ayağı üzerinden duramayan kadın ne yapsın ya intihar ediyor ya da eşini öldürüp cezaevine gelip oturup ‘Oh be dünya varmış’ diyor. Cezaevinde ömür boyu hapis yatan kadınların ‘Oh şu anda rahatladım ve yaşıyorum’ dediğini biliyorum. İnanın kadınlar bir yere gelmişse eşit değiller, iki katı da değil en az üç-dört katı daha fazla çalışmışlardır. Yoksa bir yere gelemezler” şeklinde konuştu.

Katılımlarından ötürü Başsavcı Keskin ve tüm bayanlara teşekkürlerini sunan Cumhuriyet Kadınları Derneği İskenderun Şubesi Başkanı Şerefnur İkizoğlu, kadınların mücadelesinin asla bitmeyeceğini söyledi.

cumhuriyet kadınları11

Başı dik, onurlu, eşit ve özgür bireyler olarak yaşamak adına mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan İkizoğlu; “Kurtuluş Savaşında Kuvayi Milliye kadınlarımız Nene Hatunları, Kara Fatmaları, Elif Bazıları unutmadık, unutmayacağız. Aynı azim ve kararlılıkla cumhuriyetin kaybedilen ilkelerini tekrar kazanmak andımız olsun” dedi.

Ayfer Teoman tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tarihçesinin okunmasının ardından ŞErefnur İkizoğlu tarafından ‘Mustafa Kemal’in Kağnısı’ isimli şiir okundu. Şiir eşliğinde, Elif bacı tarafından kağnının sürülmesi ve top mermilerinin taşınması tiyatral şekilde sahnelendi. Duygulu anların yaşandığı etkinlikte daha sonra bağlama eşliğinde Çanakkale Türküleri de dernek üyeleri tarafından seslendirildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here