CHP’li Vekil Eryılmaz, ‘Suriyelilere Çalışma İzni’ni TBMM’ye Taşıdı

0
146

refik eryılmaz13CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, Suriyelilere ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ ile tüm sektörlerde çalışma izni yolunun açılmasını TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Eryılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde; “Ülkesindeki yaşanan savaş ve olağanüstü koşullar nedeniyle ülkesine geri dönemeyen Türkiye’ye koruma talebiyle gelen, sayıları 2 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıların koşullarını düzenlemeye yönelik ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle sığınmacılara geçici kimlik belgesi verilmesinin yanı sıra, oturma izni, tüm sektörlerde çalışma izni, katılım payı ödemeksizin tedavi hizmeti, üreme sağlığı desteği de verilebilecektir. Bu yönetmeliğe istinaden ilgili bakanlıkların çalışmalar yapacağı basın kaynaklarına yansıyan iddialar arasındadır” dedi.

Bu açıklamanın ardından Milletvekili Eryılmaz Bakan Çelik’e şu soruları sordu;

“1-Sayıları 2 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıların koşullarını düzenlemeye yönelik ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Bu yönetmeliğe göre Suriyelilere oturma izni, tüm sektörlerde çalışma izni hususlarına yönelik bakanlığınızda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

2-Suriye olaylarının başlangıcı olarak bilinen 15 Mart 2011’den günümüze kadar ülkemize Suriyeliler tarafından yoğun bir göç gerçekleşmiş, ülkenin değişik yerlerine yerleşen Suriyeliler kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalışarak vatandaşlarımızla haksız bir rekabet içine girmiştir. Bu kayıt dışılığın önlenmesi adına bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? 4 yıllık geçmiş bir süreçte ülkemiz genelinde kaç kaçak Suriyeli çalıştıran işletmeye cezai işlem uygulanmıştır?

3-TÜİK verilerine göre 2014 Yılı Temmuz ayında ülkemizde işsizlik oranı yüzde 9.8 e, işsiz sayısının 2 milyon 867 bine yükseldiği bir süreçte sayıları 2 milyonu bulan Suriyelilere tüm sektörlerde çalışma izni verilmesi yolunun açılmasının işsiz yerli işgücü istihdamına olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

4-Ülkemizde işgücü istihdamının yolu açılan Suriyeliler Türk vatandaşlarımız gibi mi yoksa 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun kapsamındaki gibi mi değerlendirilecek?  Şayet 4817 Sayılı Kanunun 3.Bölümünde yer alan Çalışma İzinleri ile Çalışma İzni Muafiyet ve Sınırlamaları kapsamında değerlendirilmez ise Türk vatandaşı olarak değerlendirilmesinin yasal dayanağı nedir?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here