CHP Milletvekili Dudu Sarıseki’de Yaşanan Sel Olayını Meclise Taşıdı

0
71

dudu-sel açıklama1“Sel Bilançosunun Ağır Olmasındaki Sebep Maden Ocakları mı?”

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Sarıseki’de yaşanan sel olayıyla ilgili olarak 2 soru önergesi verdi.

Milletvekili Mevlüt Dudu, 26 Haziran 2015 tarihinde, İskenderun ilçesine bağlı Sarıseki mahallesinde meydana gelen sel nedeniyle; Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması için TBMM Başkanlığı’na 2 soru önergesi verdi.

Dudu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “26 Haziran günü, Sarıseki’de, şiddetli yağışlar nedeniyle, dağlardan gelen sel suları hayatı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle Adana-İskenderun Otoban Yolu ve İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Sarıseki güzergahındaki yollar kapanmış, araç sürücüleri araçlarında saatlerce mahsur kalmıştır.  Sarıseki’de birçok ev ve okulu su basmış, vatandaşların ekili alanları harap olmuş, ev ve eşyaları büyük zarar görmüş, Organize Sanayi Bölgesi yolunda bazı yol ve köprüler hasar görmüştür. Vatandaşlarımızı böylesine perişan eden bir duruma yoğun yağmurun yanında, bölgede sayısı her geçen gün artan taş ve maden ocaklarının da etili olduğu düşünülmektedir. Bölgedeki doğal dengeyi bozan taş ve maden ocakları ve buralardan çevreye yayılan taş, kaya ve toprak birikintileri yağışlarla halkın yaşadığı bölgelere akmış ve her yer sel dışında çamur deryasına dönmüştür. Yaşanan bu durum bölge halkının can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı gibi, büyük hasara da sebep olmuştur. Bu konuyla ilgili Hatay Büyükşehir belediyesi yetkileri dahilinde gerekli çalışmaları yerine getirmiştir. İlgili Bakanlıkların da halkımızın mağduriyetini giderme yönünde acilen çalışmalar yapmasını bekliyoruz” dedi.

Milletvekili Dudu, bu kapsamda TBMM’ye sunduğu önergede şu soruları sordu;

“Sarıseki mahallesinde meydana gelen sel nedeniyle hasar gören ev, ekili alan ve işyerleriyle ilgili tespit çalışmaları yapılmış mıdır?

Zarar gören ev, ekili alan ve işyerleri için yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

Bu vatandaşlarımıza zararlarına yönelik olarak planlanan yardım çalışmaları neleri içerecektir?

Yağışlar nedeniyle ev, ekili alan ve işyerlerine çamur ve taşların kaymasının sebepleri arasında; bölgedeki taş ve maden ocaklarının denetim ve kontrollerinin yapılmamış olmasının sebep olduğu doğru mudur?

Bölgede sayıları her geçen gün artan taş ve maden ocaklarının doğaya verdiği zararın bir sonucu olarak sel ve toprak kaymalarının çok sık yaşanmasının önüne geçmek adına acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bölgede yaşanan bu tür olayların önüne geçilmesi için taş ve maden ocaklarının denetimi ve kontrolleri adına acilen neler yapılması planlanmaktadır?

Bölge halkının sel ve sel nedeniyle yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi adına acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here