CHP Meclis Grubundan, İskenderun Belediyesine Dava…

0
136

CHP Meclis Grubundan, Üç Meclis Kararının İptali İçin Yaptıkları Başvuruyu Reddeden İskenderun Belediyesine Dava…

“Söz Konusu Kararlar, Hukuka ve Kamu Yararına Açıkça Aykırıdır”

İskenderun Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mutlu, CHP Meclis Grubu adına İskenderun Belediye Meclisinin 02.12.2019 tarih ve 81, 82 ve 83 sayılı kararlarını, hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle mahkemeye taşıdı.

Belediye Meclisinin 02.12.2019 günü toplantısındaki gündemdeki 2. maddesinde “%100 hissesi belediyemize ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin sermaye yapısının güçlendirilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerin sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilmesi amacıyla şirketin ana sermayesine ayni sermaye kapsamında eklenmesi ve bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’ya yetki verilmesi”; Gündemdeki 3. maddesinde “Muhtesatları İskenderun Belediyesine ait olan Belediye idaresince isletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleriyle birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere. Özel ve Kamu Hukuku Tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak Hizmet Projeleri üretmek maksadıyla Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya sözleşme yapmak. Protokol yapmak üzere yetki verilmesi” ve gündemdeki 4. maddesinde “Mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait İskenderun Frenkçiftliği Mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 m2’lik 3458 nolu parselin üzerindeki yapı muhtesatları ile birlikte belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile 1 yıl ön izin verilmesi ve gerekli izinlerin alınması şartı ile yüzme havuzu, aqua park (spor ve oyun alanları) yapmak amacı ile 19 yıl süreyle sınırlı ayni hak (irtifak hakkı) tahsis edilebilmesi (kurulması) yönünde meclis kararı alınması” kararları ile bu kararların iptali için yaptıkları başvuruyu reddeden 03.01.2020 tarih ve Bila nolu kararının iptali ile bu kararın dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulması hakkında dava açan Ali Mutlu; “Belediye Meclisimizin 02.12.2019 günü Belediye Meclisi toplantısındaki gündemdeki 2, 3. ve 4. maddeleri karara bağlanmıştır. İskenderun Belediye Meclisinin 02.12.2019 tarih ve 81, 82 ve 83 sayılı kararlarının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle; söz konusu kararların İskenderun Belediye Meclisinde yeniden görüşülerek iptali için İskenderun Belediye Başkanlığına verdiğim dilekçem İskenderun Belediye Başkanlığının konunun tekrar görüşülebilmesi için 5393 sayılı Belediye Kanunun 21/b maddesine göre ‘ayın ilk toplantısında önerge şeklinde sunulması halinde gündeme alınarak görüşülmesinin mümkün olduğu’ gerekçesiyle reddedilmiştir.

İskenderun Belediye Meclisinin 03.01.2020 tarihinde yapılan olağan toplantısında da CHP Grup Başkan Vekili, İskenderun Belediye Meclis Üyesi olarak aynı konuda verdiğim önerge de, Meclis üyelerinin oy çokluğu kararı ile gündeme alınmayarak aynı gün reddedilmiştir. Önergenin gündemde görüşülmeden reddedilmesi de açıkça hukuka aykırı olduğundan İskenderun Belediye Meclisinin 02.12.2019 tarih ve 81, 82 ve 83 sayılı kararlarının iptali için dava açılması gerekli ve zorunlu olmuştur” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Gündeme Alınmadan, Görüşülmeden Reddedilmiştir…

İptal gerekçelerini de sıralayan CHP Grup Başkan Vekili Mutlu; “İskenderun Belediye Meclisinin 02.12.2019 tarih ve 82 sayılı kararı iptali için 19.12.2019 tarihinde İskenderun Belediye Başkanlığına başvurularak dava konusu işlemin iptal talebimizin Belediye Meclis Gündemine alınarak kararın iptali istenmiştir. Ancak davalı idare tarafından, hukuka açıkça aykırı davranılarak İskenderun Belediye Başkanlığının 24.12.2019 tarih 58401206-62.99-136/E.9328 sayılı yazısı ile konunun meclise önerge verilerek getirilmesi istenmiştir.

Öncelikle Davalı idarenin hukuka aykırı ve keyfi davranma yetkisi bulunmamaktadır. Davalı İskenderun Belediye Başkanlığının bu yazısı üzerine talebimizi 03.01.2020 günü yapılan Belediye Meclis toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden, yazılı önerge şeklinde İskenderun Belediye Meclis gündemine alınmasını talep etmiş olduğumuz halde İskenderun Belediye Meclisindeki sayısal çoğunluğa dayanan AKP ve MHP üyelerinin oylarıyla gündeme alınmadan, gündemde görüşülmeden reddedilmiştir. 03.01.2020 tarihinde alınan bu karar da hukuka açıkça aykırıdır.

Yerel Karar Organlarının Zayıflatılmasının Önü Açılmamalı!

İskenderun Belediye Meclisinin 02.12.2019 tarih ve 81, 82 ve 83 sayılı kararları Hukuka ve Kamu Yararına açıkça aykırıdır. Yetki talebinin hukuki dayanağı kararda açıkça belirtilmemiştir. Görev ve Yetkileri 5393 Sayılı Kanun 18. maddesinde belirtilen Belediye Meclisinin Görev ve Yetkilerini ucu açık bir şekilde devretmesi mümkün değildir. 5393 Sayılı Kanunda Belediye Meclisinin Görev ve Yetkileri açıkça belirtilmektedir. Yetki talebinin hukuki dayanağı kararda açıkça belirtilmemiştir. Görev ve Yetkileri 5393 Sayılı Kanun 18. maddesinde belirtilen Belediye Meclisinin Görev ve Yetkilerini ucu açık bir şekilde devretmesi mümkün değildir.

Esasen oldukça sınırlı yetki ve görevi olan Belediye Meclisinin yetkilerini, Belediye Başkanına bu şekilde devrederek, Yerel Karar organlarının zayıflatılmasının önünü açmamalıyız. Bu durum Yerel Meclislerin daha da zayıflamasına sebep olacaktır. Yargı Kararları bu şekildeki Sözleşme ve Protokol yapma Yetki Devirlerini uygun görmemekte ve İdari Kararlarda “sınır ve kapsamının açıkça belirtilmesini” gerekli görmektedir.

Ayrıca Dava konusu işlem nedeniyle kamunun zarara uğramaması ve telafisi mümkün olmayan zararların önlenmesi için dava konusu işlemin öncelikle ve ivedilikle ‘yürütmenin durdurulmasına’ karar verilmesi gerekli ve zorunludur” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here