Çankaya; “Emekli Bilgeliği ve Onuruyla Mücadeleye Devam Edeceğiz”

0
15

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi üyeleri, deprem sonrası yaşanana ve bir türlü çözüm bulunmayan sorunların artık yaşamı çekilmez hale getirdiğini vurguladı.

Sağlıklı Yaşam Parkında bir araya gelen sendika üyeleri, sorumları kurumların yaşanan sıkıntılara bir an evvel çözüm bulmalarını talep etti.

Bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği basın açıklamasını 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Mustafa Çankaya yaptı.

Deprem sonrası yaşanan sıkıntılar sürerken vatandaşların ekonomik krizle de başa çıkmaya çalıştığını kaydeden Çankaya; “Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklilerinin maaş artışlarının belirleneceği günlerdeyiz. Yakıcı enflasyon koşullarında bile asgari ücrete ara zam yapmayacağını söyleyen ekonomi yönetiminin, emekliler için de iyi şeyler düşünmediğinin farkındayız. İktidar 26 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Büyük Emekli Mitinginde yaptığımız ciddi uyarıyı geçiştirmeye çalışıyor. Hâlâ bu yıl enflasyonu yüzde 38’e düşüreceklerini, az daha dişimizi sıkarsak bütün toplum olarak refaha ve feraha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar bize. Yani çalışanlar asgari ücrete ara zam istemesin, emekliler ne verirsek razı olsun, kötü beslenmeye, çürük barınaklara, işsizliğe, pahalılığa, eğitimde sağlıkta özelleştirmeye evet desin ve  yoksulluğu kader kabul etsin istiyorlar.

Emekli Sendikaları statü yasasını kasten çıkarmayarak, emekli sendikamızı yargı sopasıyla baskı altına alarak iktidara geldikleri 2002 yılında 185 TL olan asgari ücrete karşılık, 276 TL olan en düşük emekli maaşını bugün 17.000 TL olan asgari ücretin neredeyse yarısına 10.000 TL’ye düşürdü. İktidar derhal geçmiş yıllardaki kayıplarımızı da göz önüne alıp en düşük kök maaşı 2002 ve öncesinde olduğu gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkardıktan sonra emekli maaşlarına bağımsız kuruluşların açıkladıkları gerçek enflasyon rakamı üzerinden zam yapmalıdır” diye konuştu.

Emeklilerin iktidara sandıkta gereken dersi verdiğini ifade eden Çankaya; “31 Mart 2024 yerel seçimlerinde emekliler, düşürüldükleri derin yoksulluğun sorumlusu AKP’yi azınlık partisi yaptı. Peki AKP bu uyarıdan ders aldı mı? Ne yazık ki hayır, söylemleri ve uyguladıkları gölge IMF programı gösteriyor ki, Mehmet Şimşek’in tanımıyla biz yerel halkı daha da yoksullaştıracaklar, açlıkla imtihan edecekler. Temel gereksinimlerimizi karşılamak için kullandığımız kredi kartlarına bile tefeci faizi uyguladılar. Önümüzde seçimsiz geçecek altın gibi  dört yıl var diyerek uluslararası  tefecilere güvence veriyorlar, taksitleriniz için endişelenmeyin diyorlar.

Emekliler bu durumdayken Mehmet Şimşek, iktidar mensuplarının şatafatına, sarayların har vurup harman savurmasına, çoklu maaşlara, geçiş garantili köprülere, müşteri garantili hastanelere değil, emekçinin lojmanına gözünü dikiyor. Demokratik laik ve sosyal bir hukuk Devleti, yurttaşlarının tamamını insan onuruna uygun koşullarda yaşatmakla yükümlüdür.

AKP, 22 yıllık iktidarında konut sorununda halkçı kamucu bir çözüm geliştirmedi. TOKİ asıl görevi olan, depreme ve afete dayanıklı kentsel dönüşümü tamamlamak; düşük gelirli yurttaşlara ferah, ulaşılabilir, uygun ödemeli konutlar yapmak olduğu hâlde, daha çok üst gelir grubuna yönelik lüks konutlar üretti. Bu politika eleştirildiğinde, biz lüks konut yapıp satarak kazandığımız parayı yoksullara konut yapmak için harcıyoruz, diyorlardı. Oysa ki gerçek böyle değildi. TOKİ kamu gücüyle sahip olduğu çok değerli hazine arazilerini, arsaları özel şirketlere kuşkulu ihaleler yoluyla devrediyor, lüks konutlar büyük paralarla alınıp satılıyor; kamudan şirketlere devasa servet transferleri yapılıyordu.

Asıl olarak merkezi iktidarın görevi olan konut sorununu çözmeyi yerel iktidarlar eliyle çözmek için gereken büyük dayanışmaya katılmaya hazırız. Bu konuda uygulanabilir halkçı kamucu projelerimizi birlikte yaşama geçirebiliriz.

Orta vadeli programla  halka kemer sıktıran, emekliyi yoksunluğa mahkum eden; kaynaklarımızın rantiyeye, tefeciye, döviz milyarderlerine  aktarılmasına hayır diyoruz. Vergide ve gelirde adalet diyenler olarak; ‘Herkesin karnı tok, sırtı pek, başı dik olsun, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte onurumuzla insanca yaşayalım’ dileğimizi gerçekleştirmek için, emekli bilgeliği ve onuruyla mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz” şeklinde konuştu.

Çankaya açıklamasının sonunda emekliler olarak taleplerini de şu şekilde sıraladı;

“1.  Aylık bağlama  oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin.

  1. Emekli aylıkları emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.
  2. Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşları 2002 öncesi gibi asgari ücretin %50 üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulansın.
  3. TBMM’de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın.
  4. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
  5. Ekmegin 10 tl.oldugu emeklinin,emekçinin ucuz ekmege ulaşması için HBB nin halk ekmek fabrikasını biran önce kurmasını talep ediyoruz.

7.İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

  1. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin..
  2. Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here