Değerli okurlarım, Avrupa ve Dünya Futbol Şampiyonalarına çok önem veriyorum. Futbol için neler gerekliyse her şey var bu karşılaşmalarda. Şu ana kadar oynanan Avrupa veya Dünya kupalarının çoğunu ekranlarda izleyebilme şansına sahip oldum. Tribünlerde oturup izleme şansım maalesef olmadı.
Aslında şunu demeye çalışıyorum. Diyelim ki son Dünya Kupasını sonuna kadar sektirmeden izledik ve şampiyonu tanıdığımızı farz edelim. Ya bir sonraki? Diğer şampiyonaya kadar tam dört yıl var, koca-koca dört tane yıl, kim bilir o yıllara neler sığacak? O günleri gören canlar sevinsin. Doğruyu söylemem gerekirse hiçbir şeyin garantisi yok. Ancak bizim kuşak yere sağlam basar, bu nedenle de o güzellikleri inşallah görebiliriz diye düşünüyorum.
“Bu Kafayla Çok Zor” diye bir başlık attım. Okurlarımın benden istediklerini mutlaka bir tarafa not ederim. Hepsini aklımda tutmam mümkün olmuyor da ondan! Yarım asır önceki anılarımı da içine katarak sizlere geniş bilgiler sunacağım, bundan da çok mutlu olacağım.
Şimdi, tırnak içine aldığım istekleri teker-teker açıklayalım. ‘Kadın ve Spor! Kondisyon ve canlanmak için neler yapmalıyım? Futbolun centilmenliği! Kadınlarda diyetin ve sporun önemi! Şiddet olaylarında taraftarın konumu! Futbol neden sanattır? UEFA’nın politikası’ vesaire… Bunlar benden istenenler, hepsini de yanıtlayacağım.
Kadınlar bütün sporları yapıyor ve başarı kazanıyorlar ama erkeklere nazaran estetik ve güç oranlarında bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Genel olarak kadınlar erkeklerden küçük ve daha hafiftir. Uzun gövdeleri vardır ama bacakları kısadır. Kalçaları daha geniş ve ağırdır ve yağ oranlarında da farklılıklar vardır. Kas gelişim olanağı, erkeklerden (%28-28 gibi) daha yüksektir.
Kalp absolut ve vücut ağırlığına oranla daha küçük ve hafiftir. Nabız sayısı yüksektir. Bunları ciğerler ve nefes sayısı içinde söyleyebiliriz. Maksimum dayanıklılık kadınlarda 14 yaşından sonra süratle azalır. Bununla beraber vücut oranları ve kalp ile nefes alma faaliyetlerinin daha güçlü olması kadının kuvvet, hız ve mukavemet isteyen dallardaki sportif verimini yükseltmez, daha alt seviyeye çeker.
Koşularda kadınların dayanıklılığı erkeklere oranla nerdeyse %50 düşüktür. Maksimum kuvvet kapasiteleri de aynıdır. Kadın-Erkek kondisyon farkları, buluğ çağına kadar fazla değişiklik göstermez.
Kadınlarda beceriklilik, his ve hırs açısından belli üstünlükler bulunmaktadır. Buz pateni, tramplen atlama, dans, jimnastik, binicilikteki başarıları ve de üstünlükleri bu şekilde izah edilebilir. Kadınların başarıları ya da başarıya odaklanmaları erkek sporcuları ne denli motive eder bilemiyorum ama Avrupa’da ön plandadır.
Yarın da hep birlikte “Kondisyon ve Canlanmak İçin Ne Yapılmalı” konusunu irdeleyeceğiz.
Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA