Müşterek Meslek Komite Toplantısında Bölgenin Ekonomik Sorunları Görüşüldü
“İskenderun’a Hizmet Etmek İçin Buradayız”
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz Başkanlığında gerçekleştirilen Müşterek Meslek Komitesi toplantısında bölgenin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılda iki kez Eylül ve Mart aylarında gerçekleştirilen müşterek Meslek Komitesi Toplantısında, bölge ekonomisi ve sorunlar ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Bu günkü toplantının gündeminde bölgemizdeki sorunların neler olduğunu sizlerle paylaşmak için bir araya geldik. Daha önceki Müşterek Meslek toplantımızda, sizlerin bize sorun olarak ilettiği konuları da çözüm üretecek birimlere danıştıktan sonra notlarımızı aldık. Bizler bu güne kadar Hatay’ın sorunları nelerdir diye birçok toplantılarda görüşmelerde ve çalışmalarda yer aldık. İlk dönem yaptığımız Müşterek Meslek toplantımızdaki sorunları da yetkili birimlere ilettik. Aldığımız cevapları da sizlerle paylaşacağım” dedi.
İTSO Başkanı Yılmaz; “Bölgenin Sorunları Yetkili Birimlere İletildi”
Yoğun katılımla gerçekleştirilen Eylül 2016 Müşterek Meslek Komitesi Toplantısında, söz alan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Bölgenin sorunlarını başlıklar halinde şu şekilde anlattı:
“Geçtiğimiz günlerde Eski Valimiz Sayın Ercan Topaca ile bir araya gelmek suretiyle bölgemizin sorunlarını kendilerine arz etme şansı bulduk. Toplantıda söz alarak, oda olarak tespit ettiğimiz bölge sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdim.
Bugünkü konuşmamda da sizlere, söz konusu toplantıda ifade etmiş olduğum sorunlar ve çözüm önerilerinden bahsetmek istiyorum. Vali Ercan Bey’in Ankara Valisi olmadan önceki en son toplantıya biz de davet edildik. Vali beye de Ro-Ro taşımacılığının nasıl bir sıkıntı yaşadığını anlattım. Bunun haricinde karayolu taşımacılığıyla ilgili sorunları ve çözüm önerilerinin ne olduğunu anlattım. Suriyelilerden alacaklı olan firmalarımızın yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerinin ne olması gerektiğini anlattım. Tarım sektörüyle ilgili sorunlar ve çözüm önerileri nasıl olmalıdır diye bize gelen bilgilerden yola çıkarak bu konuyu kendisiyle paylaştım. Sayın Valimize yatırımlarla ilgili olarak bir takım yaptığımız tespitleri kendileriyle paylaştım.
Suriye ve Irak’taki karışıklıklar bölgemizdeki ihracatçıların karayolu üzerinden Ortadoğu pazarına ulaşmalarını zorlaştırmakta, dolayısıyla Suriye ve Irak üzerinden Ortadoğu ülkelerine karayolu taşımacılığı yapan firmalar, sınır kapılarında yaşanan sıkıntılar sebebiyle önemli güçlük yaşamaktadır. Yaşanan sıkıntıları azaltmak amacıyla Mısır’daki Port Said limanına RORO taşımacılığı yapılmaya başlanmıştır. Burada da sorunlar yaşanmaya başlanınca, yeni bir güzergâh oluşturulmuş ve RO-RO taşıma hatları; İskenderun Limanı – Süveyş Kanalı – Suudi Arabistan Duba Limanı olarak belirlenmiştir. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında tesis edilmiş olan Karayolu Taşımacılığı anlaşması sadece karayolu ile yapılan taşımalara ilişkin hususları içermekte; RORO taşımacılığına yönelik hususları içermemektedir. Dolayısıyla, sürdürülebilir taşıma imkânı sağlayan ve sürücü transferlerine de olanak verebilecek hükümlerin yer alacağı yeni bir RORO ve Karayolu taşımacılığı anlaşması yapılması faydalı olacaktır.
Bilindiği üzere, Türkiye-Mısır Karayolu Anlaşması 2015 yılında Mısır tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti. Anlaşma döneminde RORO taşımaları kesintisiz devam ederken, Nisan 2015 tarihinden itibaren bu taşımalar Mısır üzerinden yapılamamıştır. Bahse konu anlaşmanın yeniden yapılabilmesi ile iki ülke arasındaki taşımalar yeniden belgesiz ve sınırlamaya tabi olmaksızın devam edebilecektir diye tahmin etmekteyiz.
Karayolu Taşımacılığı ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerine değinmek gerekirse; Bölgemizdeki nakliye firmaları araçlarını kredi çekmek suretiyle satın almışlar. Nakliye sektörünün düşüş yaşamasının ardından, kredilerin taksitlerinin ödemeleri gecikmiş ve nakliyecilerimiz bankalarla ciddi sorunlar yaşamıştır. Dolayısıyla nakliyecilerimiz için devlet desteklerinin sağlanmasının Faydalı olacağını düşündüğümüzü ifade ettik. Bu hususa ilişkin, geçtiğimiz günlerde çıkarılan Torba Yasa’da nakliyeciler ile ilgili birtakım teşvikler olmasından memnuniyet duyduğumuzu da kendilerine ifade ettik.
Suriyelilerden alacaklı olan firmalarımızın yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ilgili de, Vali bey, Suriyelilerden alacaklı olduğunuz firma varsa tespit edin, bunların isimlerini bize iletin, bu konuda biz girişimde bulunalım dedi. Ben de bizim ekibimizle konuştum. Bu bilgileri bize veren firma kimse onların tespitlerini yapıp, Vali bey’e vereceğiz.
Tarım, inşaat, turizm sektörlerine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ile sanayi yatırımlarına ilişkin olarak yaptığımız birtakım tespitleri de valimizle görüştük.
Elektrik kesintilerine ilişkin eski trafolarımız yenilenmiş ve elektrik altyapımızın güçlendirilme çalışmaları başlatılmıştır. Ancak elektrik kesintilerinin minimum seviyeye indirilmesi için, planlanan enerji yatırımlarında 2017 yılı bütçesinden Hatay için ayrılacak payın artırılmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Sonuç olarak, arkadaşlar, Irak ve Suriye’de yaşanan sorunların Hatay’daki nakliye, ihracat ve turizm sektörlerine negatif etkileri, Hataylı RORO taşımacılarının yaşadığı sorunlar, Rusya ile yaşanan kriz sonrası Hataylı narenciye üreticilerinin yaşadığı zararlar, ayrıca ilimizin en fazla Suriyeli sığınmacı ağırlayan illerin başında gelmesi gibi problemler bir arada düşünüldüğünde; Hatay için bölgesel teşviklerin artırılması gerektiğini düşündüğümüzü, Sanayicilerimiz ve esnafımız için bölgesel bazda devlet destekleri sağlanması gerektiğini, Hatay için ayrılan devlet desteği bütçeleri artırılmalı, Bölgemiz 4. Teşvik bölgesinden 5. Teşvik bölgesine alınması gerektiğini ve Hatay’a ‘‘Özel Ekonomik Bölge’’ statüsü verilmelidir diye düşündüğümüzü de kendileriyle paylaştık.
Sayın Valimize bu sorunlardan bahsettiğimizde kendileri RORO Taşımacılığına ilişkin sorunlarla ilgilendiklerini Ahmet Tor Kışlası’nın arazisinin bölgemizin faydasına olacak şekilde değerlendirilebileceğini Hatay’da Yabancılara Konut Satışı’nın serbest bırakılması konusuyla da ilgilendiklerini özellikle belirtti değerli arkadaşlarım.
Yapılan çalışmalar neticesinde, elektrik kesintilerinde azalma olduğunu, ayrıca diğer sorunlara yönelik araştırmaların devam ettiğini bizlere ifade etti. Değerli arkadaşlarım. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler; gerek yerel baz da yapılan bu tür toplantılara, gerekse ulusal bazda gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konsey Toplantılarına ve Sektörel Şura Toplantılarına gereken ilgiyi, alakayı ve özeni göstermekteyiz. Davet edildiğimiz toplantılara katılmakta ve ticari hayatımızın gelişimine yönelik çeşitli lobi faaliyetlerinde bulunmaktayız. Bölgemizi ziyaret eden Bakanlarımıza ve Bürokratlarımıza bölgemizin sorunlarını mütemadiyen iletmekte ve ortak akılla belirlediğimiz çözüm önerilerini de sunmaktayız. Kısaca bölgemizdeki sorunların çözüme kavuşturulabilmesi adına, bütçemiz ve yetki alanımız elverdiğince çalışmalar yapmaktayız. Hepimiz sonuçta İskenderun’a hizmet etmek için buradayız.”
Yerel Esnaftan Alış Veriş Yapılması ve Esnafa Sahip Çıkılmasına Dikkat Çekildi
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Eylül (2016) Müşterek Meslek Komitesi toplantısında, şehrin sorunları hakkında karşılıklı fikir alış verişinde de bulunuldu, esnaflar İTSO Başkanı Yılmaz’a sorunları anlattılar. Toplantıda, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen de söz alarak; İskenderun halkının yerel esnaflardan alış veriş yapması tavsiyesinde bulundu.