Yayla turizmi artıkça insanlarımızın rahatlıkları artacağı yerde ne yazık bu çağda vatandaşlar medeniyet dışını yaşıyor. Belen, birçok belediye başkanı gördü. Her gelen kendi sorumluluk alanlarına bir şeyler yaptı. Bunların bazıları kalıcı bazıları da kısa sürede kullanım dışı kaldı. Benim memleketimde olumlu yapılan her işi gönülden desteklerim. Olumsuzlukların karşısında ise şiddetle karşı dururum.
Hatay, Büyük Şehir Belediyesine bağlandı bağlanmasına da kimin neyi yapacağı tam manasıyla belli değil. Sarımazı Çölbeyler durağının hemen yanı başında eski Belen yolu diye tabir ettiğimiz bir yol var. Çocukluk ve gençlik yıllarımın dolu-dolu geçtiği bu yol, şimdilerde tam manasıyla sıkıntılarla dolu. Belen Kaymakam’ın konutu da bu yol üzerinde. Yaklaşık on beş metre genişliğinde olan bu yol her daim eşiliyor kazılıyor kimi zaman parke taş kimi zaman asfalt yapılıyor.
HATSU içme su hatlarını bu yol güzergâhından geçirmek için defalarca yeniden iş makineleriyle kazılıyor boru yerleştiriliyor, derken yol yüzeyine yakın döşenen borular üzerinden ağır tonajlı araçlar geçtiğinde su boruları bir daha patlıyor ve yeniden kazım işlemleri akabinde eziyet çeken vatandaşlar. Bu semtte ikamet eden vatandaşların tümü sinir küpü! Bağırıyorlar ama seslerini duyan yok!
Geçtiğimiz günlerde Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu bu akıl almaz yol üzerinde bulunan vatandaşların tepkisiyle karşılaşmış. Vatandaşlara söylediği şu söz beni üzdü. “Bu yolda bizim belediye olarak yapacak bir şeyimiz yok. Bu görev Hatay Büyükşehir Belediyesine aittir…”
Başkanım siz Belen Belediye Başkanısınız. Bu insanlar sizi göreve getirdi. Evet, haklı olabilirsiniz ama eziyet çeken bu insanlar sizin insanlarınız. Hatay Büyükşehir Belediyesi demek yıllardır bu insanları görmüyor! Görse zaten sorunlar çözülmüş olur.
Boşa akan sulara mı, Çamur deryası olan yollara mı, Arabasını koyacak yer bulamayanlara mı? Evlerinde bu yaz günü toz duman içerisinde oturan vatandaşlara mı, Fosseptik sularının derelere arıtılmadan gönderilip etrafa yayılan pis kokulara mı? Delik deşik sokaklardan yürümeye çalışan çocuk genç ihtiyarlara mı? Orada bir okul da var, okula giden öğrencilere mi yoksa gece sineklere mi yanalım?
Allah için söyleyin bana siz orda ne yapıyorsunuz? Aynı sorunlar Çamlık Sokak, Çırtıman yolunda mevcut. Her yeri konut alanı olan bu yerlerde yürümek araç sürmek inanın bir ölümden de beter. Nasıl bir yol düzenlemesi hayret!. Böyle vakalar en geri milletlerin bulunduğu ülkelerde yok. Hatay gazetelerine veya sosyal site sayfalarına bir bakın. Her şey güllük ve gülistanlık! Milletin keyfi yerinde gibi gösteriliyor. Kaymakamların görevi, görev yapmayanları görevlerine davet etmektir. Bir ilçede vatandaşlar refaha, saadete erişememişse bence bunun sorumluluğu kaymakamlara aittir. Muhtarlara aittir.
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sözüyle makaleme devam etmek istiyorum. “…Benim ülkemde vatandaşlarımız sorunlarla bir olmayacak. Sorunları çözerek, çalışma içerisinde olanlar görevini yapacak…” Evet ne yazık ki tarihi bir beldeye sahip Belen ilçemizde vatandaşlarımız hala yüz sene öncesini yaşıyor. Bazı yerler boyanıp cilalansa da, halkın ikamet ettiği çoğu yerler vicdan sızlatıyor. Çoğu mahallelerde durum içler acısı. Hiç de gazetelerin sosyal medyanın yazdığı gibi dört dörtlük değil.
İnsanlarımız, bu tarih kokan beldede insan gibi yaşamak istiyor. Benim hiç bir başkanı kötüleme diye bir niyetim yok. Tek istediğim görevlerini hakkıyla ve hakkaniyet içerisinde yapacak bir yönetimin çevreyle uyum içerisinde olmasıdır.
Belen ana yolu trafiğin en yoğun olduğu alan. Belen geçidinden geçmek için uzun konvoylar bu yol üzerinde oluşuyor. Yılın belirli zamanlarında freni patlayan tonlarca ağırlıkta ki tırlar bu yol üzerinde bulunan araçları jilet gibi doğrayıp geçiyor. İnsanlar ölüyor, yaralanıyor. Bu yol başka güzergâha dönüştürülmediği müddetçe Belen’in orta yerinden geçen bu yolda daha vahim kazaların oluşması muhtemel olacak.
İnsanların bu zor anlarını bugün gündeme getirdiğimden dolayı bende sıkılıyor ve insan olarak utanıyorum. Yapılmayan görevleri bu teknoloji çağında görmekten dolayı üzüntüm gerçekten sonsuz! Acaba bu makalemi okuyan bir yetkili Belen ilçesi Sarımazı mahallesinde yaşanan dramları görür ve kalıcı önlemler alır diye düşünüyorum.
KUTLAMA! İSKENDERUN’DA İLK KURULAN GAZETENİN YIL DÖNÜMÜ
İskenderun’da ilk kurulan İskenderun Gazetesi, 71 yılını bitirip 72. yıla geçmiştir. Bu gazetede makalemi zevkle yazıyor ve siz okuyucularımla paylaşıyorum. Başta gazetenin kuruluşunu gerçekleştiren rahmetli Suphi Levent’i saygıyla anıyorum. İskenderun Gazetesinin imtiyaz sahibi Rızkullah Terbiyeli ile birlikte Yazı İşleri Müdürü İlyas Edip Terbiyeli, Genel Yayın Yönetmeni Semir Bağırsakçı, Helga Terbiyeli ve tüm emeği geçenleri kutluyor, nice seneler birlik ve beraberlikle geçmesini canı gönülden temenni ediyorum.