“EXPO 2021, Parlak Günlerimize Dönüşümüzün Lokomotifi Olacak”
Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TGRT Haber ekranlarında canlı yayın konuğu oldu.
Sunuculuğunu Mustafa Toköz’ün üstlendiği programda farklı renkleriyle birlik oluşturan Hatay’ın hoşgörü üslubunu anlatarak sözlerine başlayan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Ramazan ayı boyunca il geneli yapılan etkinlikler hakkında izleyicileri bilgilendirerek; “Bu manevi ayda aç, açıkta kimse kalmasın, ihtiyaç sahiplerinin yanında belediyemiz olsun diyerek her gün bir ilçemizde iftar sofralarımızı kurduk. Bu sofralarda ortalama 10.500 kişiyle birlikte oruçlarımızı açtık. Bunların dışında ilimizin büyük ilçeleri olan Antakya ve İskenderun’da Ramazan ayı boyunca iftar sofraları kurduk. İftarı evinde geçiremeyen vatandaşlarımız için devlet hastanelerimizin önünde çorba dağıtımı gerçekleştirdik. Yaşlılarımızın, ekonomik durumu zayıf olan vatandaşlarımızın ve engelli kardeşlerimizin ‘Evde Bakım Hizmetleri’ çerçevesinde bakımlarını yaparak, onlara Ramazan Ayı boyunca yemek yardımında bulunduk. Bunların yanı sıra sınırda görev yapan 250 askerimize ve emniyet görevlilerimize her gün iftar yemeklerini ulaştırdık. Yaklaşık olarak 4 ila 6 bin arası ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza aylık 100 TL değerinde gıda yardımı yapıyoruz. Kimsesiz çocuklarımıza giyim yardımları, sivil toplum örgütlerine ve ihtiyaç sahiplerinin talepleri doğrultusunda toplu yemek yardımlarında bulunuyoruz. Ramazan ayının keyifli geçmesi adına ilimizde gezici ‘Ramazan Eğlenceleri’ yapan tiyatro grubuyla ilçelerimizi dolaştık. Merkez ilçe Antakya Atatürk Parkında da Ramazan eğlencelerinin düzenlendiği büyük bir alan düzenledik. Vatandaşlarımızın eğlenerek vakit geçirebileceği, alış veriş yapabileceği stantlar kurduk. Manevi olarak Ramazanı bu şehirde dayanışma içerisinde kutlamaktan onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Programın sunucusu Mustafa Toköz’ün, EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleşecek olmasına ilişkin sorduğu sorulara da içtenlikle yanıt veren Başkan Savaş, Hatay’ın ve Hataylıların özgüveni yüksek ve dayanışma kültürünü sahiplenen kimlikleri olduğunu belirtti.
Ayrıca EXPO 2021 için 1 yıldır yoğun çalışma temposu içinde olduklarını ve emeklerinin karşılığını 10 Mayıs’ta atılan imzalar ile aldıklarını da sözlerine ekleyen Savaş; “Bu yılın Eylül ayı içerisinde EXPO’nun yapılacağı yerler belli olacak. Biz şu anda ev ödevimize titizlikle hazırlanıyoruz. Hatay, böylesine saygın ve değerli bir organizasyonu hak ediyor. Suriye’de 6 yıldır devam eden savaştan dolayı maddi ve manevi anlamlarda olumsuz etkilenen şehrimiz, EXPO ile moral kazanacak. Savaş bir gün mutlaka sona erecek ve biz kendimizi buna hazır tutmalıyız. Medeniyetler Bahçesi teması ile en az 2 buçuk milyon yerli ve yabancı turisti şehrimizde ağırlayacağız. EXPO sonrası da şehrimize gelecek turist sayısında artış bekliyoruz. EXPO 2021, bizim eski parlak günlerimize dönüşümüzün lokomotifi olacak” dedi.
Hatay’ın bilinmeyen bir serveti olduğunun altını çizen Başkan Savaş, EXPO ile Hatay’ın bitki çeşitliliğinin de dünyaya tanıtılacağını belirterek; “Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da en çok endemik bitkisi olan yer Hatay. Bizimle aynı alandaki tıbbı ve aromatik bitkilerden Fransa 22 milyar Euro kazanıyor biz ise 50 milyon Euro kazanıyoruz. Bu Hatay’a çok büyük değer katacak. Hatay’ın altyapısını hızlı bir şekilde yapmamıza ve Asi Nehri’ni rehabilite etmemize katkı sağlayacak. Tarihi dokuyu restore etmemize katkı sağlayacak. Ulaşım alanında eksiksiz bir ulaşım ağına sahip olmamızı sağlayacak. Tıbbi ve aromatik bitkilerimizi değerlendirmemize katkı sağlayacak. Tarih, kültür ve medeniyetin yanı sıra bütün bu değerlerin dünyayla paylaşılması Hatay’ın marka değerine katkı sağlayacak. Biz bunu 6 aylık bir süreç olarak düşünmüyoruz. 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz var. EXPO’da bunların da sunulduğu eğitim, tarih kültür ve eğlence aktivitelerinin düzenlendiği bir organizasyon hedefliyoruz. EXPO alanının bir kısmı deniz kenarında diğer kısmı da Amik Ovası tarafında yapmak istiyoruz. Elbette buna biz değil EXPO yönetimi karar verecek” ifadelerini kullandı.
6 yıldır yaşanan savaşın Hatay’ın ekonomisini olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Savaş, “Hatay’ın 6 yıldır savaşın ortasındaymış gibi algılanmasından rahatsızız. Bu durum bizim ekonomimizi sığlaştırdı. 12-13 ülkeye ihracatımızı engelledi” dedi.