Başkan Savaş, Arlem 6. Genel Kurulu’nda Konuştu:

0
81

büyükşehir-arlem1Başkan Savaş, Arlem 6. Genel Kurulu’nda Konuştu:

“Yerel Yönetimler Kaderine Terk Edilmemeli”

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Avrupa Akdeniz Bölgesel ve Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM) 6. Genel Kurul Toplantısı’na katılarak ilimizi ve bölgemizi temsil etti.

ARLEM 6. Genel Kurulu’na HBB Başkanı Savaş’ın yanı sıra, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, Mısır, Cezayir, Türkiye, Fas, Suriye, Tunus, Arnavutluk, Bosna Hersek, İsrail, Ürdün, Lübnan, Moritanya, Filistin yetkili makamları, Monaco, Karadağ, AB ülkelerinden eş-başkanlar, parlamenterler ve delegeler katıldı. Toplantıda, “Akdeniz’de Göç Yönetimi” başlıklı oturum ile bölgedeki göç sorunu ele alındı.

Oturum açılışında konuşan ARLEM Eş Başkanı Michel Lebrun, Akdeniz’deki siyasi istikrarsızlığın bölgede sürekli olarak bir şiddet yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

Bazı ülkelerin sığınmacı sorunuyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Lebrun, ARLEM olarak önümüzdeki dönemdeki yapacakları çalışmalarla bu konuya dikkat çekmek istediklerini, göçün nasıl engelleneceğini görmeye çalışacaklarını anlattı. Eş Başkan Lebrun; “Akdeniz’in giderek artan bir mezarlık haline gelmesini istemiyoruz. Akdeniz’i geçerken hayatını kaybeden sığınmacılar olsun istemiyoruz” dedi.

İlimizi ve bölgemizi temsil eden HBB Başkanı Savaş ise, Antalya’da yapılan ARLEM toplantısının aslında 22 ay önce Hatay’da planlandığını fakat göç konusu nedeniyle güvenlik kaygısı bulunduğundan toplantının Antalya’ya taşındığını ifade etti.

Göç konusunda ortak bir strateji oluşturulması gerektiğini vurgulayan HBB Başkanı Savaş, özellikle göç dalgasının başlangıç günlerinde müthiş bir karışıklık bulunduğunu, kaotik ortamın hızlı şekilde çözülmesi için acil müdahale edecek organize olmuş insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

HBB Başkanı Savaş, Ortadoğu’da yaşanan yangında son 4 yılın bilançosuna bakıldığında Türkiye ve Ürdün’ün bu konuda en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkat çekerken, sadece Türkiye’de 1 milyon 700 bin mülteci bulunduğunu, Hatay’daki mülteci sayısının ise 200 binlerde olduğunu söyledi.

Hatay’daki 200 bin mültecinin yalnızca 16 bininin çadırkentlerde yaşadığının altını çizen HBB Başkanı Savaş, geri kalan on binlerce mültecinin toplum içerisinde, şehir merkezlerinde, beldelerde ve köylerdeki konutlarda yaşadığını ifade ederken; “Söz konusu mültecilere ne kadar yardım yaparsanız yapın, bütün ihtiyaçlarını gidermeniz mümkün değil. Kendi ülkelerini özlemekte ve bulundukları ülkeye adapte olamamaktadırlar. Onlarca ülkeyi ilgilendiren bu dramatik tabloya Avrupa ve Akdeniz ülkeleri hazırlıksız yakalanmıştır. Umudumuz bundan sonraki göç dalgalarına hazır durumda bulunulmasıdır. Sorunlarla karşı karşıya gelen yerel yönetimlerin de kaderiyle karşı karşıya bırakılmaması, yükün paylaşılması önemlidir” diye konuştu.

ARLEM 6. Genel Kurulu sonrası kameraların karşısına geçen HBB Başkanı Savaş, ARLEM’in Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin yerel ve bölgesel yönetimlerinin toplandığı ve kararlar aldığı bir oluşum olduğunu söyledi.

HBB Başkanı Savaş, ARLEM’in daha fonksiyonel hale gelmesi ve Akdeniz ülkelerinin özellikle göç ve mülteci sorunları karşısında sosyal, ekonomik ve eğitim konularında AB ülkeleri standartlarına yaklaşması konusunda fikirler üretip kararlar almak üzere toplandıklarını ifade etti.

Akdeniz ülkelerinde kalifiye eleman yetiştiren, çevresel faktörlere önem veren ve toplumsal düşünme zihniyetinin ön planda olduğu Avrupa gibi gelişmiş ülkelere yakın bir zihniyetin yerleşmesi için çalıştıklarını belirten HBB Başkanı Savaş, gelişmişlik indeksinin yüksek olduğu bir bölge için çaba sarf ettiklerini söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here