Barak; “Mücbir Sebep Hali Yıl Sonuna Kadar Devam Etmeli”

0
25

Yeminli Mali Müşavir Nevzat Barak, 31 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin devam etmesinin gerekliğine dikkat çekti.

Mücbir sebep halinin, bildirim ve beyanname verme açısından 31.12.2024 tarihine kadar kademeli olarak kaldırılması gerektiğini vurgulayan Barak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e İskenderun’dan seslendi.

Esnaf ve vatandaşların yararına olacak taleplerini madde-madde sıralayan Barak; “Deprem tarihinden bu güne kadar ortaya çıkan vergi, SGK Primleri ve diğer amme alacakları, hiç bir şarta bağlı olmaksızın, Ocak 2025 döneminden itibaren, faizsiz olarak, 48-60 ay eşit taksitte ödenebilmelidir. Bunun için AATUHK’nun 48’inci maddesi değiştirilmelidir. Süre uzatılmalı ve şartlar ortadan kaldırılmalıdır.

Kanun değiştirilmeyecekse eğer, tüm borçlar 48’inci madde hükümlerine göre, FAİZSİZ olarak ve şartlar aranmaksızın, Ocak 2025 döneminden başlamak ve iki ayda bir ödenmek üzere Tahsilat Genel Tebliği ile açıklama yapılmalı ve taksitlendirme açısından Vergi Dairesi Başkanlıklarının takdir yetkisi kaldırılmalıdır. Bu yapılmadığı müddetçe yapılan beyanatların uygulama alanı yoktur!

Deprem dönemi olan 2023 yılında mal varlıklarının 2/3 ünü kaybeden vergi mükelleflerinin cari yıl için ödenecek vergileri silinmelidir. (VUK md.115)

Çeşitli bahanelere dayalı olan ancak hukuki hiç bir geçerliliği bulunmayan sebeplerle yapılmayan veya bekletilen KDV iade işlemleri acilen yerine getirilmelidir.

KDV iade alacaklarının, cari dönem vergi borçlarına mahsubunda hiç bir hukuki dayanağı bulunmayan engellemelere acilen son verilmeli ve elektronik olarak düzenlenen beyannamelerdeki teknik engeller ortadan kaldırılmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here