Yayladağı ilçesinin Ayığışı köyünde düzenlenen 2. Ayığışı Yayla ve Yöresel Ürünler Şenliği Komite üyeleri, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’i ziyaret etti. Ziyarette, düzenlenen şenliğe ilgi ve desteğinden dolayı Belediye Başkanı Civelek’e teşekkür plaketi verildi. Makamda gerçekleşen ziyarete, 2. Ayığışı Yayla ve Yöresel Ürünler Şenliği ağası Cafer Türkseven, şenlik tertip komitesi üyeleri Abdülkadir Arslan ve Buğra Perçin katıldı.
Ziyarette yaptığı konuşmasında 17-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenen şenlikte, insani değerler etrafında birleşerek, ilimizin birlik ve beraberliğine, gelişmesine, tanınmasına katkı vermek amacıyla halkla bir araya gelindiğini belirten Şenlik Ağası Cafer Türkseven; “Tüm köyler adına kurulan köy stantlarıyla, 30’dan fazla köyün katılımıyla, insanların alın teri ve el emeği ile ürettiği 26 çeşit yöresel, doğal ve organik ürün aracısız, uygun fiyata satışa sunuldu. Dolayısıyla tüm köylere ekonomik katkı sağlandı. İnanılmaz güzel bir şenlik oldu” dedi.
Ayığışı köyünde milattan önce 2000 yılında Romalılar döneminden kalan direkli mağara, kızlar sarayı, havuzlu mağara, kayalar arasından çıkan balık fosilleri, balık iskeletleri olduğunu anlatan Türkseven, 22 metre boyundaki asırlık karadutu da görebilen Hataylıların şenlikte ‘tarihi yolculuk’ adı altında tur yaptığını ifade etti.
İkinci Turizm Bürosu İskenderun’a Kuruldu
Ülkemizde ilk Turizm Bürosu’nun 1934 yılında İstanbul’da kurulduğunu, ikincisinin ise 1958 yılında İskenderun’un eski iskelesinin üstünde yer aldığını anımsatan Şenlik Ağası Cafer Türkseven, 1960’lı yıllarda Arsuz’da sanat güneşimiz Zeki Müren, Müzeyyen Senar’ın sanat geceleri yaptığını, 1965 yılında İskenderun’da halk sinemasında bozkırın tezenesi olan sanatçı Neşet Ertaş’ın konserinin dinlendiğini hatırlattı.
Belediye Başkanı Yusuf Civelek’in İskenderun için önemli hizmetler yaptığını belirten Şenlik Ağası Cafer Türkseven; “Yaptığınız hizmetler içinde bizi en çok heyecanlandıran, mutlu eden denize kavuşturmanız, yani iskele olmuştur. Çocukluğumuza kavuştuk o iskeleyle. Tüm İskenderun halkı adına da iskele için size özel teşekkürde bulunmak istiyoruz” dedi.
Şenlik tertip komitesinin 13 kişiden oluştuğunu belirten Şenlik Ağası Cafer Türkseven; “2. Ayığışı Yayla ve Yöresel Ürünler Şenliğimize verdiğiniz önemli katkı ve destek nedeniyle tekrar teşekkür ediyorum. Şenlikle birlik ve beraberlik yaşadık” diye konuştu.
Hatay en eski uygarlıkların yaşandığı üç yerleşim yerinden biri
Önemli bir organizasyon olan şenliğe emeği geçenleri kutlayarak, şenliğin geleneksel olarak sürmesi temennisinde bulunan İskenderun Belediye Başkanı Civelek de; “Yaptığınız etkinliklerden dolayı size çok teşekkür ederim. Hatay, dünyanın en eski uygarlıklarının yaşandığı üç yerleşim yerinden biridir. Tarihi çok eski. Birisi söylemişti; Hatay’ı yeniden tanıtmaya gerek yok. Aslında üstündeki tozunu üfleseniz ortaya Hatay’ın kendisi çıkacaktır. Hatay bu kadar kıymetlidir. Siz de bu etkinliklerle tozunu üflemiş ve Hatay’ı ortaya çıkarmış oluyorsunuz. Bütün dünya sayenizde Hatay’ı, Yayladağı’nı, Hatay’ın eski kültürünü tanımış oldu. Organik ürünler de dünyada giderek önem kazandı. Köyün organik ürünlerini aracı olmadan, direkt halka sunabildiğiniz için size ayrıca teşekkür ederim. Şenliğin kapsamının daha da genişleyerek, sürmesini temenni ediyorum. Elimizden geldiğince bundan sonraki şenliklerinizde de size destek olacağız. Bu önemli bir organizasyondur. Sizi kutluyor, başarılar diliyorum” dedi.