Mevsimsel değişiklik, alerjik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan astımın doğru tedaviyle kontrol altına alınabileceğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur, bulaşıcı olmayan kronik bir rahatsızlık olan astımın tedavisinin önemine değindi.
Dünya geneli 300 milyon insanın, Türkiye’de ise yaklaşık 12 erişkin ve 8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirten Uzm. Dr. Zuhur; “Astım, akciğerde bulunan hava yollarında daralmaya neden olan kronik bir hastalıktır. Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı, öksürük gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Astımın tedaviyle kontrol altına alınması gerekmektedir. Verilen ilaçların doğru tekniklerle, düzenli kullanılması önem teşkil etmektedir” açıklamasında bulundu.
Astımdan nasıl Korunulur?
Astımı tetikleyen faktörler hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur; “Mevsim değişiklikleri, hava kirliliği, sigara, polenler, viral enfeksiyonlar, havasız ortamlar, astımı arttıran etmenlerdir. Bunun yanı sıra astım için beslenme de, önemli rol oynamaktadır. Aşırı tuz tüketimi, alkol tüketimi yine astımı tetiklemektedir. Astım, kronik bir hastalıktır ve tedavinin yanı sıra astım krizinden korunmak için mutlaka önlem alınması gerekmektedir” dedi. (Haber Merkezi)