İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Angus Sevkıyatlarıyla İlgili Kafalarda Oluşan Sorular Açığa Kavuşturulmalı”
İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu, kentimizden gerçekleştirilen canlı hayvan sevkıyatı ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.
Dernek Yönetimi adına açıklamayı yapan Başkan Nermin Yıldırım Kara, vatandaşlardan ilk etapta koku ve sinek şikâyeti başladığını belirterek, vatandaşların yaz aylarında denize giremediklerini ifade etti. Kara; “Angus sevkiyatlarıyla ilgili kafalarda oluşan soruların açıklığa kavuşması gerekir. Biz Çevre Koruma Derneği olarak yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinin takipçisi olacağız. Resmi bir yazı yazarak yine bu soruların cevaplarını ilgililerden almak istiyoruz. Bunu toplum adına talep ediyoruz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin amacından söz eden Kara; “Yolcu beraberinde gelen tek tırnaklı hayvanlar dışındaki ev ve süs hayvanları hariç, diğer canlı hayvanların ülkeye girişinde tabi olacağı veteriner kontrollerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Anılan Yönetmeliğe göre Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı ile Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğünde, merkezi yetkili makam tarafından yetkilendirilen ilgili personelin, hayvan ve insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak korumak amacıyla yürütülen belge, kimlik ve fiziksel kontrolleri kapsayan her türlü resmi kontrolü kapsamaktadır.
Bu bağlamda hayvan ithalatında aşağıdaki sorularımızın gereklerinin uygulanması ve cevapları insan ve toplum sağlığı açısından çok önemli olup kamuoyunda kafalarımızdaki soruların açıklığa kavuşması bakımından önemlidir” diye konuştu.
Yetkili kişi ve makamlarca cevaplanmak üzere bazı sorular da soran Kara; “Canlı hayvanların Sertifikalarında veya belgelerinde yer alan bilgiler, ilgili mevzuat ile belirlenmiş hangi garantileri karşılamakta? Sevkıyatların daha önceden reddedilmedikleri ile ilgili bir tespit yapılmış mıdır? Veteriner Sınır Noktasına gelen hayvanların fiziksel kontrolleri nasıl yapılmaktadır? Hayvanlara eşlik eden sertifikalarda veya belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla nasıl bir klinik muayene yapılmaktadır?
Hangi hallerde ve ulusal mevzuat çerçevesinde yapılması öngörülen laboratuar testleri yapılmaktadır? Hangi hallerde numuneler kalıntı açısından incelenmekte ve analiz yapılmaktadır? Numuneler, veteriner sağlık sertifikasında belirtilen şartlara uygunluğunun kontrolü için hangi onaylı laboratuara gönderilmektedir? Sevkıyattaki tüm hayvanlar kontrol edilmekte midir? Hayvan miktarının fazla olması durumunda sevkıyatın kontrolü nasıl yapılmaktadır? Yönetmeliğin 7.maddesi (5) fıkrasında da bahsedildiği üzere klinik muayeneler, tüm hayvanların görsel muayenelerini mi içermektedir?
Klinik muayene bütün sevkıyatı temsilen seçilen minimum 10 hayvan olacak şekilde hayvanların en az % 10 nu üzerinden yürütüldüğü düşünüldüğünde 20.000-25.000 adet büyük baş hayvan sevkıyatının olduğu limanlarda Veteriner Sınır Noktası kontrol müdürlüklerinde kontrol işlemleri kaç veteriner ile kaç günde tamamlanmaktadır? Kontroller sonucunda, ülkeye girişi yasaklanmış bir yabancı ülke veya bir bölgeden, insan ve hayvan sağlığı için risk teşkil eden bir hastalık şüphesi veya varlığı tespit yapılmış mıdır? İhracatçı ülkenin, ulusal mevzuatlarımız tarafından belirlenen şartları karşılayamadığı sevkıyatlar var mıdır?” diyerek bu sorulara net cevaplar verilmesini ve kamuoyunun aydınlatılmasını talep etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)