Akbay; “İş Cinayetleri Kader veya Fıtrat Değildir”

0
96

sosyal haklar derneği1Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay; “İş Cinayetleri Kader veya Fıtrat Değildir”

Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Soma’da yaşanan maden faciasını unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını ifade ederek, 13 Nisan 2015 Pazartesi günü (bugün) Eski Bit Pazarı’nda 17.00-19.00 saatleri arasında  anma etkinliği düzenleyeceklerini duyurdu. Duyarlı tüm yurttaşları anma etkinliğine davet eden Akbay, Türkiye’de  iş kazalarında ölen ve yaralanan işçilerin sayısının ne yazık ki sürekli artış gösterdiğini ifade etti.

Çalışma hayatında maliyetleri düşürmek adına işçilerin köle koşullarında çalıştırıldığı, bu sebeplerle çalışma hayatında emekçilerin can güvenliğinin hiçe sayıldığı bir ortamda, her iş kazasının iş cinayetine dönüştüğünü savunan Akbay; “Ülkemiz  iş cinayetleri sıralamasında ne yazık ki dünya şampiyonluğunu kimseye bırakmamaktadır. Her gün ortalama en az 4 işçinin yaşamını yitirdiği bir çalışma ortamı, insanı ve insanlığı hiçe sayan bir cehennem ortamıdır ve bu durum ne “fıtrat” ne de “kader” olarak kabul edilemez. Bizler Sosyal Haklar Derneği olarak Çalışma ortamının insani unsurlardan arındırıldığı, sürekli olarak emekçilerin cinayete kurban edildiği bir düzene isyan ediyor ve bu duruma daha fazla sessiz kalınamayacağını ilan ediyoruz” dedi.

Yanan Bizdik Siz Kömür Sandınız…

Türkiye’de iş cinayetlerinin en büyüğünün 13 Mayıs 2014’de Soma’da yaşandığını hatırlatan Akbay; “Yanlış enerji ve büyüme politikaları, kamu denetiminin yetersizliği ile buluştuğunda 301 madenci kardeşimizi aramızdan aldı. O gün ve devamında Türkiye Soma’yı unutma ve unutturma diye ayağa kalktı. Ancak henüz yeni Soma’ların olmasını engelleyecek hiçbir değişiklik yapılmış değil. AKP hükümeti Somalılar başta olmak üzere tüm ülkeye verdiği sözü kısa sürede unuttu. Bu süre zarfında aynı sahada 2 madenci daha öldü ve tazminatları verilmeksizin 2831 maden işçisi işten atıldı. Soma yanıyor. Soma’da tesadüfen hayatta kalan maden işçileri yanıyor. Hükümet hala yananın kömür olduğunu sanıyor.

Sorumluların yargılanmasına olaydan 11 ay sonra ancak başlanacak. Bugün Soma’da iş cinayetlerine kurban giden işçilerin ölüm kuyusuna atılmasından sorumlu ilan edilenlerin davası görülecek. Ancak davada sanık olanlar duruşmaya getirtilmeyecek. Katledilen maden işçilerinin yakınlarının,  hesap sormak için sanıkların gözlerine bakabilme fırsatını bulamayacaklar. Soma katliamı için açılan davada asıl sorumlu olan yöneticiler nasıl kaçırıldıysa, davada sembolik olarak sanık sandalyesine oturtulanlar da kaçırılıyor.  Yöneticiler Soma da hiçbir sözünü tutmadığı gibi, sorumluluktan da kaçıyor.

Demek ki sözünde durmayan ve hesap vermekten kaçan Hükümet’e Soma’yı unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı tekrar anımsatmamız gerekiyor. 13 Nisan 2015 Pazartesi günü Eski Bit Pazarı’nda saat 17.00-19.00 arasında yapacağımız anma etkinliğine tüm duyarlı yurttaşları, medya mensuplarını ve sosyal medya aktivistlerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here