Ak Parti’nin Hatay’daki Önde Geleni

0
116

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti)’nin Hatay’da oluşturacağı ‘Milletvekili Aday Listesi’ en az ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin oluşturacağı Milletvekili Aday Listesi kadar merak ediliyor. Herkes birbirine soruyor ya da kendi yorumunu yapıyor. Birinci adam şu olur, ikinciye şu isim girer vesaire, vesaire… Yorumlar, Beklentiler, İstekler ve Arzular.

Kimileri de kesin listeyi biliyormuş gibi konuşur: ‘Ben Biliyorum. Listenin başında şu olacak… İkinci şu, üçüncü bu! Böyle olmazsa kimse kusura bakmasın parti çok oy kaybeder…’

Ancak, listeyi belirlemek için partinin akil adamlarıyla görüşülür, il içindeki partinin ağabeylerinden fikirler alınır, ‘Temayül Yoklaması’ yapılır (fakat ne hikmetse Temayül Yoklamasının sonucu açıklanmaz), Sivil Toplum Kuruluşları aday belirleme sürecine dâhil edilir ve ‘Listede Kimi Görmek İstersiniz?’ diye sorularak bir nevi ‘Gönül Alma’ faaliyetleri yapılır.

Bunların sonucunda oluşturulacak listenin herkes tarafından ‘kabul edilebilir’ bir liste olmasına çaba gösterilecektir kuşkusuz. Ancak şimdiye kadar Genel Merkeze ulaşan bir liste vardır ve bu liste seçime girecek listedir ya da içinde ufak değişiklikler yapılacak, küçük rötuşlar görecek bir listedir bu!

Şimdi herkesin bir fikri ve bir bildiği olmasına rağmen, Ak Parti’nin Hatay’daki ‘Önde Geleni’ yani listenin birinci isminin kim olacağı büyük bir merak konusudur. İlk sıralar olmasa bile 10 kişinin belirleneceği bu listeye kimlerin gireceği de merakla bekleniyor.

Naçizane Benim Düşüncem…

Şimdi gelelim kendi yorumumuza… Adalet Bakanlığı da yapan Sadullah Ergin’in ‘3 Dönem’ kuralı ile liste dışı kalacağı bu seçimlerde Ak Parti’nin ‘Önde Gelen’ ismi bence; Ak Parti’nin tek başına hükümeti kurma görevini alabilmesi durumunda ‘Bakanlık’ görevi de verilebileceği düşündüğüm Akademisyen/Gazeteci/Yazar Hüseyin Yayman’dır.

Kırıkhan doğumlu olan Yayman, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunudur. Gazi Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Yayman, Vatan Gazetesinde köşe yazarlığı ve CNN Türk Televizyonunda yorumcu/siyaset danışmanlığı görevini yürütmektedir. Ve bence Yayman, listenin birinci ismi olacaktır.

Mevcut Milletvekili olan ve vekillik süreci boyunca olumlu işlere de imza atan Orhan Karasayar’ın listedeki ismi ise garanti gibi ancak ikinci sırada olması biraz zor görünüyor. Nitekim birinci sırada Yayman’ın olması ikinci sıraya Antakya’dan bir ismin girmesi demek oluyor ki Karasayar bu sıralamada daha sonraki sıralarda yer alacak. Antakya’nın en önemli ismi ise mevcut milletvekili Adem Yeşildal!

Belediye Başkanlığı döneminde oldukça sevilen ve partililerce beğenilen bir isim olan Halil Demir ise yine bence listenin güçlü isimlerinden. Demir, İskenderun ve Payas’a hitep eden bir isim olarak oldukça şanslı görünenlerden. Yine mevcut Milletvekili Mehmet Öntürk de Ova’nın nabzını tutan bir isim olarak yeniden listede yer alacak, Doç Dr. Tülin Durgun Yetim’in de partinin bayan yüzü olarak listedeki yeri garanti gibi…

Genç bir isim olan Av. Abdulkerim Güven’in ise listenin üst sıralarında yer alabilmesi mümkün görünüyor. “Kayseri asıllı olan” ve kimilerine göre Temayül’ün parlayan yıldızı Ahmet Demirtaş’ın da Kayseri menşeli olmasına rağmen listede ilk beşte yer alacağını düşünüyorum.

Temayül mü Tevekkül mü?

Tabi ki bu söylediklerim tamamen benim düşüncelerim ve listeye girebileceğini söylediğim isimler sadece beni bağlar. Bu düşüncelere; konuştuğum, görüştüğüm kişiler ile vatandaşlarımızdan aldığım görüş ve tahminlerle ulaştım diyebilirim.

Tabi ki bu listenin son hali Ak Parti’nin Genel Merkezi tarafından oluşturulacak. Ancak şunu da belirtmeliyim ki listede Temayül edilenlerden (Eğilim gösterilenler) çok Tevekkül edilenlerin (Yani Kanaat görenlerin) isimleri yer almalıdır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here