Abdullah Cömert Davasında Mahkeme Yargıtay Kararına Uydu

0
159

Abdullah Cömert’in cinayeti ile ilgili Balıkesir’de görülen davada Mahkeme Yargıtay kararına uyarak davayı 19 Kasım’a erteledi. Gezi eylemleri sırasında Hatay’da Abdullah Cömert’i öldürmekten 13 yıl 4 ay hapis cezası alan polis memurunun cezasını Yargıtay bozmuştu. Mahkeme Yargıtay kararına uyarak davayı erteledi.

Antakya’da 2 Haziran 2013’teki Gezi Parkı odaklı protestolar sırasında biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu Abdullah Cömert yaşamını yitirmiş, olayla ilgili polis memuru Ahmet Kuş hakkında dava açılmıştı.

Güvenlik nedeniyle davanın görüldüğü Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Mart 2016’da görülen duruşmada, sanık Kuş’un 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmedilmişti. Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık polis memuru Ahmet Kuş’a verdiği 13 yıl 4 ay hapis cezası kararına, sanık ve müşteki avukatları ile Balıkesir Cumhuriyet Savcısı itirazda bulunmuştu. İtirazları inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 21 Mayıs’ta sanık avukatlarının talebini yerinde görerek, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın oy birliğiyle bozulmasını kararlaştırmıştı.

Bugün görülen davada da mahkeme heyeti Yargıtay’ın kararına uyarak ‘savunma için’ süre verip davayı 19 Kasım 2018 tarihine erteledi. Abdullah Cömert’in ailesi mahkeme çıkışı Adliye önünde yaptığı açıklamada; “Bugün adaletin ayağına kurşun sıkıldı, katillerden ve onları kollayanlardan hesap sorulacak” dediler.

Davayı en başından beri her duruşmada takip eden Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı ve aynı zamanda davanın avukatlarından Av. Tacettin Çolak duruşmanın ardından yaptığı değerlendirmede; “Bu davada Yargıtay mevcut siyasi iklimin etkisinde ve yönlendirmesiyle bozma kararı vermiştir. Bozma kararında, Gezi Olayları denen şiddet eylemlerini bastırmak için polis gaz atışı yapmıştır denilerek, kasten adam öldürme fiilini bilinçli taksirle öldürmeye çevirmiştir.

Bozma kararının hiçbir hukukî yönü yoktur. Zira Gezi Olayları son derece meşru ve haklı talepler uğruna gündeme gelen demokratik bir tepkidir. Şiddet eylemi değildir. Zira Gezicilerin hiçbiri insan öldürmemiştir. Öldürülen Gezicilerin tamamı, Ali İsmail hariç, polis tarafından öldürülmüştür. Bu da, Gezicilerin şiddet eylemcisi olmadıklarını gösterir. Yargıtay sanığı cezasız bırakmak için bu bozma kararını vermiştir. Ülkemizde hukukun getirildiği açmazın resmidir bu karar. 19 Kasım’da da adaletli bir karar çıkmayacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here