Ekim ayında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladık. Kasım ayında ise 10 Kasım’da ulu Önder Atatürk’ü, sevgi, saygı ve rahmetle andık. Her iki tören sonrası, gelecek 29 Ekimler ve 10 Kasımlar için daha iyisini nasıl yaparız yönünde fikirlerimiz oldu. Oluşan fikirleri İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk’ün bilgisine sunmak isterim. Öncelikle konuyla ilgili yetkililerin tüm çabalarına rağmen, tören alanında protokol mensuplarıyla yan yana olmak isteyen bazı simaların yarattığı karmaşaya dikkat çekmek isterim. Kişinin kendini gösterme istediği ya da temsil ettiği kurumu ön plana çıkarma gayreti onu ve onun gibileri yanlışa sürüklüyor. Elbette protokol mensuplarıyla, törene davetli olan isimler ve halk arasında çok büyük engeller olmamalı ama tören düzeni adına da herkes nerede, kimin yanında duracağını bilmelidir. Ben falanca protokol mensubu yanında fotoğraf vereyim sevdası, bizi tören ve protokol karmaşasına götürür, nitekim hızla da götürmektedir. İşaret ettiğim bu kendini gösterme istediği güvenlik zafiyetine ve araya kötü niyetli insanların sızmasına da neden olabilir.
*Protokol Listesi Gözden Geçirilmeli
Takım elbisesini, kravatını takan bir şahıs, X bir kurumun ya da X bir siyasi partinin rozetini takarak kalabalığa karışabilir ve üst düzey protokol mensuplarının birinin yanı başına rahatça sokulabilir. Bu ve benzer riskleri azaltmak, 10 Kasım’da tören alanına gelenlere yerlerini belirtmek, 29 Ekim’de portatif tribünlerde oturacaklara düzenleme getirmek adına öyle sanıyorum ki sil baştan bir protokol listesi düzenlemek gerekiyor. Sonrasında ise bu protokol düzenine herkesin uyması adına son durumun protokol mensupları ile tüm davetlilere bir yazıyla bildirilmesi gerekiyor. Yanlış anlaşılmak istemem. Halı hazırda protokol düzeni işlemiyor demiyorum. Aksaklıklar var, bunların bir şekilde giderilmesi gerekir diyorum.
*Halk, 29 Ekim’de Resmigeçit Hemen Başlasın İstiyor
29 Ekim 2017 Cumhuriyet Bayramı törenlerinde gazete meslektaşlarım Yılmaz Akpınar, Ragıp Terzi ve diğer bazı dostlarla tören alanında sohbet ettik. Sohbetimiz resmigeçidi bekleyen halk, coşkulu bayramı gerektiği gibi göremeyen küçük çocuklardı. Kendi aramızda uzun uzun sohbet ettik. Bizlerde bazı fikirler oluştu. Şimdi hemen o fikirleri özetle aktarmak isterim. Cumhuriyet Bayramı törenlerinde resmi geçit öncesi derece alan öğrencilere verilen şilt, plaket ya da belge gibi sunumların, halk oyunu gösterilerinin 28 Ekim öğle ya da öğleden sonra yine tören alnında ya da Kaymakamlık Makamında yapılması öyle sanıyoruz ki 29 Ekim tören program yükünü hafifletecektir. Yine günün anlam ve önemini belirten şiir ve konuşmaların hiç olmazsa yarısı ya da yarıdan fazlası yine 28 Ekim günü yapılmalıdır. Özetle halk, 29 Ekim günü protokol mensuplarının halkı selamlaması, günün önem ve anlamını belirten bir kısa konuşma, belki bir şiir sonrası hemen resmigeçidin yapılmasını istiyor… Tören alanında uzun-uzun yukarıda ifade ettiğim programın işlemesini pek sabırla bekleyemiyor. Hele çocuklar bir süre bekledikten sonra alanda hareket ve yürüyüş görmeyince alandan ayrılmak istiyorlar…
*Atatürk Anıtı Tören Alanı Olsun
İskenderun Belediyesi’nin de görev ve sorumluluk aldığı 29 Ekim 2017 törenleri, Atatürk Anıtı içinde gayet rahat yapılabilir. Zaten alanın bir girişi bir de çıkışı var. Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyen öğrenciler, askerler ve diğer katılımcılar yine caddeden yürüyerek gelir, Anıt Alanına girer ters bir U çizerek yürüyüşlerini gerçekleştirip tören yeniden Atatürk Bulvarına çıkarak, tören mıntıkasını terk edebilirler. Mevcutta, hazır taş oturma bölümleri mevcuttur. Gerekirse ilave portatif oturma düzenleri geliştirilip, daha çok insanın ve özellikle çocukların oturarak tüm alanı görmesi sağlanabilir.
*Esnaf ve Esnaf Odaları 29 Ekim Resmigeçidinde Yer Almalıdır
Ayrıca yıllar önce resmigeçit de taşıtlı geçişler revaçtaydı. Bir pikap ya da traktör kasasında traş yapan bir berber, demir döven bir demirci, kebap pişiren bir kebapçı, bir çamurluğu çekiçleyen kaportacı, takım elbise diken terzi gibi esnafımızın ve esnaf odalarımızın taşıtlar üzerinde temsili geçidi, bu milli bayramımıza daha büyük coşku ve renk katabilir. Elbette konuyla ilgili yasal düzenlemelerin son durumunu bilmiyorum. Ancak böylesi bir beklenti varsa mevcut yasalar biraz esnetilebilir diye düşünüyorum.
Özetle, İskenderun şehri olarak elimizde hemen her olanak mevcut. Çok daha güzel kutlama ve anma törenleri için mevcudu geliştirip, hep birlikte mutlu olabileceğimiz, coşkulu saatler geçireceğimiz düzenlemeleri ve adımları el birliğiyle atabiliriz. Sesli düşündük, yol gösterdik. Kaymakam Sayın Recep Soytürk’ün ben az yazsam da çok şey anladığını ve ana fikre ilk anda yoğunlaştığını düşünüyorum.
*Kaymakam Soytürk, Farkı, Fark Etti
Bitirmeden bir konuya daha değinmek isterim. İskenderun Anadolu Lisesi öğrencilerinin Beden Eğitimi Öğretmeni Turgut Deliveli önderliğinde her yıl Cumhuriyet Bayramı kutlama yürüyüşlerindeki yoğun gayretlerini gerektiği gibi göremeyenlerin aksine, Kaymakam Recep Soytürk, İskenderun’daki görev süresinin 4. Ayında olağanüstü çabayı gördü, farkı, fark etti ve bizzat İskenderun Lisesi’ne giderek Turgut Deliveli’ye bir Başarı Belgesi sundu. Kaymakam Soytürk’ün farklı bir mülki amir olarak, başarıyı görmesi, karşılıksız bırakmaması bana göre son derece isabetli ve yerinde bir karar oldu. Bu sebepten olsa gerek Turgut Deliveli hocamın konuyla ilgili 3 Kasım 2017 tarihli bir sosyal medya paylaşımı şu satırları kaleme aldığım an 586 beğeniye ve yine kayda değer sayıda bir yoruma ulaşmıştır. Ayrıca diğer sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarla abartısız yazıyorum, beğeniler toplamda iki binleri geçmiştir. Özetle isabetli, başarılı ve güzel işlere meyilli Kaymakam Soytürk böyle devam ederse, İskenderun’da, daha nice güzelliklerde buluşuruz.