Samandağ’da “Kadına Yönelik Şiddet” Konulu Panel Düzenlendi

0
198

Samandağ’da  “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu panel düzenlendi. Panele Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, Samandağ SGK Müdürü Gülay Ateş, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Samandağ Belediyesi Kadın Danışma Merkezi iş Birliğiyle ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ ile ilgili panel Belediye Eski Nikah Salonunda Saat:14.00’de gerçekleşti. Panelin Moderatörlüğünü Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir yaptı.

Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir: “Cemaatten bir kişi din adamına ‘Barış içi bu kadar dua edip uğraştığınız halde, neden bu kadar savaşlar oluyor? diye sormuş. Din adamının yanıtı ise şöyle olmuş: ‘Barış için bu kadar uğraşmamıza rağmen bu kadar savaş oluyor, bir de barış için bu kadar uğraşmasaydık daha neler olacağını düşünsene!’ demiş. Biz de bu anekdotu kadın mücadelesine uyarlayacak olursak; kadın mücadelesi Türkiye’de 80’li yıllarda yol almaya başlıyor o günden bu güne bu mücadele artarak devam ediyor. Bu süreç içerisinde; BM in Kadınlara Karşı her türlü ayrımcılığın tasfiyesi sözleşmesi (CEDAW) Kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) 6284 sayılı Ailenin korunması ve Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun ve benzeri kanunlar çıkarıldı. Ama bütün bu kanunlar, Kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılık söz konusu olduğunda kültür, örf, adet, gelenek ve sözde namusa kurban edildi. Çocuğun kadın veya erkek olarak yetiştirilmesi sürecinde iki cins arasında çok önemli farklılıklar bulunmakta.

Bu süreç erkekler için ödüller, teşvikler, özendirmeler, keyifli ayrıcalıklar sunularak gerçekleşirken, kadınlar için baskı, tehdit aşağılama, değersizleştirme psikolojik şiddet ve bazen de fiziksel şiddet altında gerçekleşiyor.  Ve biliyoruz ki sistemin bu cinsiyetçi bombardımanı karşısında kız ya da erkek tüm çocuklar yapayalnızlar. Jacgues VERGES’ in dediği gibi ‘her suç topluma sorulmuş bir sorudur aslında Son 15 yılda Türkiye’de kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor. Samandağ’da Türkiye’nin bir parçası… Samandağ İlçe Emniyeti bu konuya dikkat çekmiş ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile yazışarak bu konuda çalışmanın önemine işaret etmiş. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün talepleri doğrultusunda da bizler bu paneli burada ortaklaşa düzenliyoruz” dedi.

Sosyal Çalışmacı Esin Güven ‘Kadına Yönelik Şiddet’ konusunu konuştu. Güven; “Şiddet, ‘Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı’ Kadına yönelik şiddet, ‘Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve Kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışı’ ifade eder.

Aile içi şiddet; Bir kişinin eşine, çocuklarına, anne babasına, kardeşlerine ve/veya yakın akrabalarına yönelik uyguladığı her türlü saldırgan davranıştır. Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması Her 10 kadından 4’ü fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Her 4 kadından 1’i yaşadığı şiddet sonucunda yaralanmıştır. Kadınların yüzde 15’i cinsel şiddete maruz kalıyor. Her 10 kadından 1’i gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kalmıştır” dedi.

6284 Sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddete Dair Kanun konusunda bilgiler veren Sosyal Çalışmacı Alev Güler de; “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması Hakkında Yönetmelik “Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan Kadınların, Çocukların, Aile bireylerinin Tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi ile; şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler hakkında, şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler ile bu tedbirlerin alınması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar. Kişinin, şiddete uğraması veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunması halinde herkes durumu yazılı, sözlü veya başka bir suretle ilgili makam ve mercilere ihbar edebilir. Şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinden haberdar olan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ise durumu derhal, şikâyet mercilerine bildirmek zorundadır. Müdürlük veya ŞÖNİM’e yapılan şikâyet ve ihbarlar olayın özelliğine göre, kolluğa, mülki amire, Cumhuriyet Başsavcılığına veya Hâkime gecikmeksizin bildirilir. Bu bildirim tedbir kararı talep etme biçiminde de olabilir. Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan ihbar ve şikâyet üzerine evrakı ivedilikle olayın niteliğine göre uygulanabilecek olan koruyucu veya önleyici tedbir hakkında karar verilmek üzere hâkime veya mülki amire gönderir. Olayda suç unsuru varsa genel hükümler çerçevesinde işlem yapar. Şüphesiz; Kadına yönelik şiddetle mücadelede köklü ve gerçekçi bir çözüm için; kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet, çalışma gibi bir çok sektörün; devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi pek çok tarafın bütüncül yaklaşım temelinde, uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç vardır. ŞÖNİM’ler de bu konuda yürüteceği çalışmalardaki gayret ve özverisiyle en önemli ayak olacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş de konu ile ilgili bilgiler verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here