İskenderun Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi/Başhekim Veysel Yıldırım, dün yazılı bir açıklamayla İskenderun Devlet Hastanesi’nin (eski ve yeni devlet hastanesi) çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Başhekim Yıldırım, İskenderun Devlet Hastanesi’nin 2016 yılı rakamsal verilerini de açıkladı. Açıklanan rakamlara göre 2016 yılı içerisinde 66.423 ameliyat gerçekleştirilmiş. 48.817 hasta yatarak tedavi görmüş. Bu rakamları yazmak ya da telaffuz etmek çok kolay! Ancak bu rakamları zihninizde bir canlandırın bakalım. Bir, iki, on, yüz, bin değil tam 66.423 ameliyat gerçekleştirilmiş. 2016 yılının her ayına ortalama 5.535 ameliyat düşmüş. Ameliyatların ön hazırlığını, ameliyatları, sonrasındaki tedaviyi, pansumanları, ameliyathanelerin ve cerrahi aletlerin dezenfekte edilmelerini bir düşünün. Bunların her bir aşaması emek, beceri, dikkat, özen ve takip gerektiriyor…
*Bir Günde Yaklaşık 8 Bin Hastaya Hizmet Veriliyor
Bizler, evimizin kapısı üst üste 10 defa çaldığında sabrımız tükeniyor, cep telefonumuz yirmi defa çaldığında kimi zaman cep telefonumuza bakmaktan ya da telefonla konuşmaktan yorgun düşebiliyoruz. Oysa İskenderun Devlet Hastanesi’nin hizmet rakamları oldukça yüksek ve baş döndürücü rakamlar. Mutlaka her gelen hasta şifa ve ilgi, her hasta yakını konfor, öncelik ve güler yüz istiyor. Bugün bir ev hanımı 10 veya 15 kişilik misafir grubunu evinde ağırladığında, kendisine yardım eden olduğu halde bocalıyor ve yoruluyor. Yine bir düğün salonu işletmecisi 300- 350 kişilik konukları ağırladıklarında, ekstra personel takviyesine rağmen gecenin yorgunluğunu birkaç gün atamıyorlar.
Oysa İskenderun Devlet Hastanesi’nin iki binasında bir günde binlerce hasta muayene olmakta, sadece 1500 vatandaşımız her gün Acil Servis hizmetinden yararlanmaktadır. Demem o ki İskenderun Devlet Hastanesi eski ve yeni binada, baş döndürücü bir hizmet trafiği içinde sağlık hizmetlerine devam etmektedir. Sunulan sağlık hizmeti 175 uzman hekim, 25 pratisyen hekim, hemşireler, ebeler, anestezi teknisyenleri, diğer sağlık görevlileri ve diğer hizmetlilerle sürdürülmekte.
*Bir Yılda 66.423 Ameliyat Yapılmış
İskenderun Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Dr. Veysel Yıldırım, yazılı açıklamasında hizmet rakamlarını şu şekilde açıkladı;
Hastanemiz 600 hasta yatağı, 84 yoğun bakım yatağı, 20 ameliyathane ve diğer birimleri ile İskenderun ve çevresine ‘Güvenli ve Ulaşılabilir Sağlık Hizmeti Sunma’ misyonunu yerine getirmektedir. 175 uzman hekim, 25 pratisyen hekimin görev yaptığı hastanemizde günde 6.00-8.500 arası (1.500’ü acil servis) hasta polikliniklerimizde muayene olmaktadır. 2016 yılı içerisinde hastanemizde 1.636.937 poliklinik muayenesi, 458.723 acil servis muayenesi, 66.423 ameliyat gerçekleşmiştir. 48.817 hasta yatarak tedavi görmüş olup 4.018 doğum gerçekleşmiştir.
10 yataklı ‘Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ ve 6 yataklı ‘Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’ ile bebek ve çocuklarımızın tedavilerini hastanemiz bünyesinde gerçekleştirmekteyiz. Hastanemiz bünyesinde 2 ayrı ekip ile görev yapan ‘Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’ 2.500 hastamızı evlerinde ziyaret ederek sağlık hizmeti vermektedir.”
*Yanık Ünitesi Önemli Bir Görev Üstleniyor
Başhekim yazılı açıklamasında diğer önemli bilgileri şöyle ifade ediyor;
“2013 yılında İskenderun Organize Sanayi Bölgesinin desteği ile 13 yatak kapasiteli “Yanık Ünitesi” açılmış ve günümüze kadar 1.230 yanık hastamız tedavi görmüştür. Yanık ünitemiz 1 aydır yanık tedavisinde üst seviye olan ‘Yanık Merkezi’ olarak hizmet vermeye başlamış ve diğer illere hasta sevk sayımız azalmıştır. Yine 2013 yılında şizofren tanılı hastalarımıza yönelik olarak ‘Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ açılmıştır. Yaklaşık 500 hastamız yapılan mesleki çalışmalarla öz bakım becerileri ve sosyal beceriler kazanarak toplum hayatına katılmaya başlamışlardır.”
*Açık Kalp Ameliyatları Yakında Başlayacak
Başhekim Veysel Yıldırım’ın verdiği tüm bilgiler önemli ama ben en çok açık kalp ameliyatı bilgilerini önemsedim. Veysel Bey açıklamasında yakın gelecekte Açık Kalp ameliyatlarının İskenderun Devlet Hastanesi’nde yapılabileceğini özetliyor ve şu ifadeleri kullanıyor;
‘Onkoloji Hizmet Birimi”(Kemoterapi ünitesi) ile idame tedaviler(üniversite hastanelerinde başlatılan tedavinin devamı) hastanemizde yapılabilmektedir. 2015 yılında ‘Koroner Anjiyografi Ünitesi’ açılmış ve 2.942 hastamıza teşhis ve tedavi amaçlı anjiyo yapılmıştır. Çevre illere sevk etmek zorunda kalınan kalp krizi vakaları artık hastanemizde tedavi edilir hale gelmiştir. Hastanemizde bu ay içerisinde 13 yatak kapasiteli ‘Palyatif Bakım Merkezi’ hizmete girecektir.
Ayrıca hastanemizde açık kalp ameliyatları yapılması için çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Kısa bir süre içinde hastanemizde açık kalp ameliyatları yapılmaya başlanacak, ameliyat için sevk edilen hastalarımız hastanemizde açık kalp ameliyatı olabileceklerdir. Bunun yanında çevre illerden de kalp ameliyatları için hastanemiz sevk almaya başlayacaktır. ‘Doğu Akdeniz bölgesinin öncü hastanesi olmak’ vizyonumuz doğrultusunda İskenderun Devlet Hastanesi hizmet kalitesini günden güne arttırmak hedefimizdir.”
*Bir Yılda Milyonlara, Bir Günde Sekiz Binlere Hizmet Veriliyor
Evet, İskenderun Devlet Hastanesi eski ve yeni binada bir yılda milyonlara, bir günde on binlere yaklaşan sayılarla hizmet vermeye çalışıyor. İskenderun Devlet Hastanesinin oldukça ağır ve sorumluluk isteyen yükünü, Başhekim Dr Veysel Yıldırım öncülüğünde, Başhekim yardımcıları, Dr. A. Mete Burakçin, Dr. Mehmet Akif Büyükikiz, Dr. İbrahim Güler ve Dr. Tayyar Gürcü yönetiminde, 200 hekim, diğer tüm sağlık çalışanlarıyla beraber canla başla görev yapıp çekiyorlar. Ben kendi adıma zor şartlarda, en iyi sağlık hizmetlerini sunmaya çalışan tüm hekimlerimize, hemşirelerimize ve diğer sağlık çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Biz gazeteciler bazı gün üst üste dört, beş haber yaptığımızda, yazmada ve konuşmada zorlanıyoruz. Hekimlerimiz ise günde yüzlerce hastaya bakıp, her birine ayrı ayrı bilgiler verebiliyorlar. Ben kendi adıma buradan empati yapıyor ve onların ne zor şartlarda görev yaptıklarını anlıyorum.
*Hasta Hakları Kurulu
Bu arada İskenderun devlet Hastanesi’nde (eski ve yeni binada) Hasta Hakları Kurulu var. Bu kurul adına eski binada şikâyetler Başhekim Yardımcısı A. Mete Burakçin beye ya da kurul görevlisi Mehtap Diken hanımefendiye iletilebiliyor. Yeni binada ise kurul adına İbrahim Güler Bey tüm şikayetleri alıyor. Kurul yöneticileri, kendilerine ulaşan şikayetleri olabildiğince sıcağı sıcağına ve yerinde çözmeye çalışıyorlar ve çoğunu da çözerek, işi şikayet dilekçe aşamasına gelmeden sonlandırıp, hasta memnuniyetini sağlıyorlar.
*Mehtap Diken, Uzlaştırıcı Tavırlarıyla Beğeni Topluyor
Bu konuda, kurul görevlisi (eski binada görevli ) Mehtap Diken’in yoğun mesai harcadığı, takipçiliği, güler yüzü ve uzlaştırıcı tavırlarıyla tüm sorunları giderme çabası ve becerisi hasta ve hasta yakınları gibi benimde beğenimi kazanmış durumda. Özetle, İskenderun Devlet Hastanesi Hasta Hakları Kurulu’da diğer birimler gibi çalışıyor ve sağlık hizmetlerinde sorun yaşadığını düşünen hastaların ve yakınlarının şikâyet ve taleplerini almaya devam ediyor. Benimde önerim sıkıntı yaşayan hastaların her iki hastanedeki kurular yetkililerine sorunlarını aktarmaları ve problemi yerinde ve saati saatine çözmeleridir. Eğer mesele üzüm yemekse, sorun giderildiği an hasta ve hasta yakını da memnun olacak, böylece sağlık hizmetinde aksayan bir yön varsa giderilecek ve maksat hâsıl olacaktır.
İskenderun Devlet Hastanesi’nin tüm yöneticilerine ve birimlerine, yukarıdan aşağıya kolaylık ve başarılar diliyorum. Ellerinize sağlık, yüreklerinize sağlık, sayın yetkililer ve çalışanlar. Allah, devlete ve millete zeval vermesin. Devlet eliyle sunulan sağlık hizmetlerimiz artarak devam etmesini temenni ediyorum. Sağlıkla kalın…