‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ Toplantısı İTSO’da Yapıldı
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda, “Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Işığında Türkiye’nin Konumu, Yeni Bir Başlangıç İhtiyacı” konulu, geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi.
Hatay’ın 4. yatırım teşvik bölgesinden 5. yatırım teşvik bölgesine geçmesi çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplantıda CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İskenderun Kaymakam vekili ve Payas Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İTSO Başkanı Levent Yılmaz ve yönetimi, CHP İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve ilçe yönetimi hazır bulunurken, toplantıya konuşmacı olarak Emekli Büyükelçi Mithat Rende ve Ekonomist Mert Yıldız katıldı.
Toplantıya ev sahipliği yapan İTSO Başkanı Levent Yılmaz, toplantıda kısa bir açılış konuşması yaptı. Hatay’ın, Akdeniz’in en doğusunda bulunan ve Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan önemli bir kapı pozisyonunda olduğunu hatırlatan Yılmaz; “Bölgemiz ekonomik ve coğrafi Merkezi birbirine bağlayan konumu ile uluslararası Arena’da önemli bir geçiş noktasıdır. Birçok açıdan avantaj olarak değerlendirilebilecek bu durum Ortadoğu’da yaşanan sorunların bölgemizde fazlasıyla etkili olmasına da yol açmaktadır.
Sayın Büyükşehir belediye başkanımız, bugünkü toplantı vesilesiyle bölgemize sağlamış olduğunuz katkılardan dolayı sizlere teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Hatay’ın Büyükşehir belediyesi statüsü kazanmasının ardından son dönemde EXPO 2021’in Hatay’da düzenlenmesi için yapmış olduğunuz çalışmaların karşılığını almanız bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu noktada sizi ve ekibinizi yürekten kutluyorum. İTSO yönetim kurulu olarak göreve geldiğimiz günden bugüne Hatay’ın 4. Bölgeden 5. Bölgeye alınması için, tüm paydaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantılarda dile getirdik, bakanlarımıza, Valimize, milletvekillerimize, tüm üst bürokratlarımıza sözlü ve yazılı olarak sürekli arz ettik. Hatay Büyükşehir belediyemizin de bu önemli konuya dikkat çekmesini takdir ediyoruz ve iş dünyası olarak destekliyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da; “Yeni büyükşehir olduk, 15 ilçemiz oldu. Komşudaki savaşın etkisiyle önce psikolojik, sonra sosyolojik en sonda da ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Tüm bunların yanında artık bir çıkış noktası aramamız gerekiyor, toplum olarak, şehir olarak. Çıkış noktası konusunda da bir tek kurumun sağlaması mümkün değil. Hatay olarak birlikte bu yükü omuzlamamız, Hatay’ı geleceğe taşımamız gerekiyordu. Önümüzde bir Expo var. Ekonomide biz 5. bölgeyi hak ediyoruz. Buradan start verdiğimiz 5. bölge hamlesi umarım yüzümüzü güldürecek bir şekilde sonuçlanacaktır” şeklinde konuştu.
Pac Meydanı projesinin de yarın ve en geç öbür gün imzalanacağını kaydeden Savaş; “Bayramdan sonra inşallah Bismillah deyip başlayacağız” dedi.
Emekli Büyükelçi Mithat Rende ise “Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Işığında Türkiye’nin Konumu, Yeni Bir Başlangıç İhtiyacı” konulu bir konuşma yaptı.
Katar Krizi Suni Bir Kriz
Ortadoğu’daki son Katar krizine değinen Emekli Büyükelçi Rende, 3 yıl Katar’da büyükelçilik yaptığını hatırlatarak; “Şunu söyleyebilirim ki bu Katar krizi suni bir krizdir. Bunun geçmişi 1995’e kadar dayanır. Ama Ortadoğu’da müthiş gelişmeler var” dedi ve dünya genelinde yaşanan krizlerden örnekler gösterdi.
Türkiye’deki tasarrufun %15’lerde olduğunu ve yabancıların tasarruflarından yararlanmamız gerektiğini vurgulayan Rende, dış yatırımcıyı ülkemize çekebilmek için de istikrarı sağlamamız gerektiğini vurguladı. Rende; “Batımızda 500 milyonluk bir pazar var. Avrupa bizim açımızdan çok önemli. Biz Avrupa’yla ilişkileri mutlaka iyileştirmek zorundayız. Doğusuyla batısıyla herkesle iyi ilişkiler geliştirmek zorundayız.
2008 krizinden sonra korumacılık başladı. Ticareti köstekleyen bir sürü tedbir alındı. Türkiye’nin ticareti olumsuz yönde etkilendi ve bu da bizi yordu. İlerleme kaydedemedik. Ticaret olmadan ekonomik büyüme olmuyor. Ekonomik büyümenin en önemli motorlarından biri ticaret. Çok ciddi zarar gördük. 2008 ekonomik krizinde pek çok ülke zarar gördü. Aşırı kar peşinde koşunca düzen bozuldu. Yeni bir uluslar arası ekonomik düzen arayışlarına gidildi. Yeni düzende G20 zirvesi olarak önemli ilerleme kaydettik. İstikrar ve barışı sağlayabilirsek iyiye doğru bir gidiş var.
Normal Demokrasiye Yönelmeliyiz
Türkiye ekonomik yönden çok ciddi sınamalardan geçti. İş dünyasının istediği makul reformlar alınırsa, güvenlik sağlanırsa, terörle mücadelede etkili olabilirsek, Suriye’de göreceli bir istikrar sağlanırsa, Türkiye’de ekonomik faaliyetler sağlanacak. Dış yatırımcının gelebilmesi için siyasi istikrar, hukuk, demokrasi ve özgürlük çok önemli. Türkiye’de yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, özgürlükler ve demokrasi (OHALin kaldırılması gibi) sağlanamazsa yatırımcıları Türkiye’ye çekmemiz mümkün değil. O yüzden bunlar çok önemli.
Kalkınmamızı %3’lerden %7’lere taşımak istiyorsak, mutlaka normal bir demokrasiye yönelmemiz gerek. Temel haklar ve özgürlüklerin korunduğu, ifade özgürlüğünün sorgulanmadığı, yargı bağımsızlığının sorgulanmadığı genel yatırımcının geleceğini görebildiği siyasi belirsizliğin ortadan kalktığı bir Türkiye gerek. Bunun içinde umuyorum önümüzdeki yıllarda gerekli tedbirler alınır. İtimat ve güven sağlanması çok önemlidir.
Dünyada muazzam gelişmeler kaydediliyor. Buna ulaşabilmek için çok kaliteli eğitim vermemiz gerekiyor. Bu gelişmeyi yakalamamız lazım” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Toplantıda son olara Ekonomist Mert Yıldız söz alarak “Hatay Ekonomi Vizyonu ve Kalkınma Planı” konusunda bir konuşma yaptı. (Haber: Helga TERBİYELİ)